ΠΑΟΚ: Ο κύκλος των χαμένων αθλητικών διευθυντών (pics)

ΠΑΟΚ: Ο κύκλος των χαμένων αθλητικών διευθυντών (pics)

bet365

Το να κουμαντάρεις ένα «καράβι», σαν αυτό του ΠΑΟΚ, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. «Μεγάλο καράβι, μεγάλες φουρτούνες», λένε και το G-Weekend καταγράφει την πορεία των έξι (συν ένας) αθλητικών διευθυντών που έχουν καθίσει στην «ασπρόμαυρη» καρέκλα.

Στις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες ο ρόλος του αθλητικού διευθυντή αποτελούσε και αποτελεί το «Αλφα και το Ωμέγα» των ομάδων, αλλά στην Ελλάδα για πολλές δεκαετίες, ο πρόεδρος που βάζει (και) τα λεφτά, είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε όλα! Ασχέτως αν οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι κουβαλούσαν από το καλοκαίρι του ’78 την ταμπέλα: «επαγγελματικές ομάδες».

Ο ΠΑΟΚ του Θόδωρου Ζαγοράκη το χειμώνα του 2008 έβγαινε στη μεταγραφική αγορά παρέα με τον Ζήση Βρύζα, ο οποίος μόλις είχε «κρεμάσει» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και αποφάσιζε παρέα με τον άλλοτε συμπαίκτη του στην εθνική ομάδα να ξεκινήσει μια νέα καριέρα, αυτή του τεχνικού διευθυντή. Ουσιαστικά, τότε, μπήκε στις ζωές μας ο όρος «τεχνικός διευθυντής», μέχρι τότε αποτελούσε μια άγνωστη ιδέα και ένας άγνωστος ρόλος, στη Μικράς Ασίας εξελίχθηκε ο όρος και μετατράπηκε σε «αθλητικός διευθυντής», όταν πάτησε το πόδι του ο Φρανκ Άρνεσεν.

Από το 2012 μέχρι και σήμερα έχουν περάσει από την καρέκλα του αθλητικού-τεχνικού διευθυντή της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ επτά διαφορετικά στελέχη. Μετά την παραίτηση του Όλαφ Ρέμπε αναζητείται ο… επόμενος. Ο όγδοος κατά σειρά.

Σε κάποιες περιπτώσεις το διάστημα παραμονής ήταν μικρό, σε κάποιες άλλες η επιρροή της οικογένειας Σαββίδη ήταν μεγάλη, ενώ μόνο στην περίπτωση του Φρανκ Άρνεσεν δόθηκε σχεδόν πλήρη ελευθερία κινήσεων. Όμως, ούτε ο πολυδιαφημισμένος Δανός μακροημέρευσε στην Τούμπα. Έλυσε την συνεργασία του μετά από δέκα μήνες…

 

Ο σημερινός τεχνικός διευθυντής των Τμημάτων Υποδομής της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Γιώργος Γεωργιάδης, έχει περάσει απ’ όλα τα πόστα (ποδοσφαιριστής, προπονητής, αθλητικός διευθυντής) στην Τούμπα και ήταν αυτός που έτρεχε τα μεταγραφικά ζητήματα το καλοκαίρι του 2012 όταν πρωτοεμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη ο Ιβάν Σαββίδης.

Λίγους μήνες αργότερα έκανε την εμφάνισή του στην Τούμπα κι ο Γκέρμαν Τσιστιακόφ, από τους πρώτους έμπιστους συνεργάτες του Σαββίδη, με τον «Γου Χου» να συνεχίζει ως υπηρεσιακός προπονητής, μετά την απομάκρυνση του Γιώργου Δώνη, ένα μικρό διάστημα επέστρεψε ως τεχνικός διευθυντής το καλοκαίρι του 2013 προτού βρεθεί ως βοηθός προπονητή στο πλευρό του Χουμπ Στέφενς.

Από τη Μαχάτσκαλα στην Τούμπα

Ο Γκέρμαν Τσιστιακόφ εμφανίστηκε στην Τούμπα με καλό βιογραφικό, το διάστημα της παρουσίας του δίπλα στο βαθύπλουτο αφεντικό της Άνζι, Σουλεϊμάν Κερίμοφ, τον οδήγησαν από τη Μαχάτσκαλα στην Ελλάδα ως «στρατηγικό σύμβουλο σε θέματα αθλητισμού». Μετά από 15ήμερη επιθεώρηση συνέταξε μια πολυσέλιδη έκθεση για όλα τα τμήματα και την παρέδωσε ιδιοχείρως στον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ.

Ανέλαβε κεντρικό ρόλο στον αγωνιστικό σχεδιασμό, με πυρήνα τις μεταγραφές δανεικών ποδοσφαιριστών (Σίλντενφελντ, Ολίσε, Καμαρά), ενώ κάποιες επιλογές (Κατσουράνης, Βούκιτς) έφεραν την υπογραφή του Ιβάν Σαββίδη. Επί των ημερών του ήρθαν συνολικά 23 ποδοσφαιριστές (17 στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο του 2013) μεταξύ αυτών οι Λούκας, Στοχ, Τζιόλης, Τζαβέλλας, Μάρτενς, Νάτχο, Μαντούρο κ.α. Κατά βάθος δεν ήθελε να έχει τον πρώτο λόγο στις μεταγραφές. Όμως, ο Σαββίδης αυτόν εμπιστευόταν και μ’ αυτόν είχε, λόγω γλώσσας, απευθείας επαφή. Τα αποτελέσματα στο γήπεδο δεν δικαίωσαν τις επιλογές μέχρι τον Ιούνιο του 2014 όταν και παραιτήθηκε από το πόστο του.

Όταν ο Βρύζας είδε τον Σάντος να γίνεται… Αναστασιάδης

Ο Ιβάν Σαββίδης βρήκε τον Ζήση Βρύζα ως πρόεδρο της ομάδας και τον διατήρησε στο πλευρό του ακόμη και όταν τον αντικατέστησε με τον Ιάκωβο Αγγελίδη. Ανέλαβε εκ νέου καθήκοντα τεχνικού διευθυντή, μετά την αποχώρηση Τσιστιακόφ, για πολλούς η πιο σημαντική κίνηση ήταν όταν επιχείρησε να φέρει τον Φερνάντο Σάντος για δεύτερη φορά στην ομάδα το καλοκαίρι του 2014. Η συγκεκριμένη προσπάθεια δεν απέδωσε, ο ιδιοκτήτης επέλεξε για τον πάγκο της ομάδας τον Άγγελο Αναστασιάδη και κάπως έτσι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του πρώην διεθνή άσου. Η κόντρα διαφορετικών πόλων (διοίκηση-Αναστασιάδης) κορυφώθηκε στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο του 2015. Τον Φεβρουάριο του 2015 υπέβαλλε την παραίτησή του, ωστόσο νωρίτερα είχε φτάσει στο «πικ» της η ανοικτή κόντρα με τον Έλληνα τεχνικό. Άλλους παίκτες ζητούσε ο προπονητής, τελείως διαφορετική η φιλοσοφία των Βρύζα-Αγγελίδη, που ήθελαν «παίκτες από το πάνω ράφι».

Οι δέκα μήνες του Φρανκ Άρνεσεν στην Τούμπα

Επί των ημερών του Φρανκ Άρνεσεν καθιερώθηκε ο τίτλος «αθλητικός διευθυντής», μια top επιλογή που υλοποιήθηκε από τον Ιβάν και τον Γιώργο Σαββίδη, με πολλές δυσκολίες, αφού δεν είναι εύκολο να προσελκύσεις στην Ελλάδα τα μεγάλα ονόματα του χώρου.

Το καλοκαίρι των capital controls, ο Δανός αθλητικός διευθυντής επέβαλλε τη δική του φιλοσοφία έχοντας διαθέσιμο ένα μπάτζετ της τάξης των 20 εκατομμυρίων ευρώ! Οι θαυμαστές του επιμένουν πως πίσω του δεν άφησε «καμένη γη», οι υπόλοιποι υποστηρίζουν το αντίθετο. Στον Άρνεσεν πιστώνεται ως κορυφαία κίνηση η απόκτηση του Γκάρι Ροντρίγκες, αντί μόλις 250.000 ευρώ, από την Έλτσε. Ο επιθετικός από το Πράσινο Ακρωτήρι πουλήθηκε στη Γαλατάσαραϊ αντί 3.500.000 ευρώ, με τον ΠΑΟΚ να διατηρεί ένα ποσοστό 20% σε περίπτωση μεταπώλησης το οποίο και «εξαργύρωσε» τον Ιανουάριο του 2019 με τη μεταγραφή του Ροντρίγκες στην Αλ Ιτιχάντ.

Ο Άρνεσεν ανέκαθεν πόνταρε στην υπεραξία των ποδοσφαιριστών και αυτό φάνηκε απ’ όλες σχεδόν τις κινήσεις επί των ημερών του. Από τους χειρισμούς του στην υπόθεση του Λούκας Πέρεθ ο «Δικέφαλος» βγήκε κερδισμένος κατά 7,5 εκατομμύρια ευρώ, πουλήθηκαν κι άλλοι παίκτες που έφερε στην Τούμπα, όπως ο Όλσεν κι ο Τσίμιροτ, αλλά υπήρχαν και πολλές «αστοχίες» (πχ. Σάμπο, Ζάιρο, Αντόνις), ενώ κι η επιλογή του Ιγκόρ Τούντορ για τον πάγκο της ομάδας δεν αποδείχθηκε πετυχημένη. Αποχώρησε τον Μάρτιο του 2016.

Επί των ημερών Μίχελ «έχτισε» την ομάδα των τίτλων

Το μεσημέρι της 21ης Δεκεμβρίου του 2015 η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοίνωνε -προς γενική έκπληξη όλων- την έναρξη συνεργασίας με τον Λούμπος Μίχελ, ο οποίος προερχόταν από μια οκταετή θητεία σε διάφορα πόστα στη Σαχτάρ Ντόνετσκ. Ο Σλοβάκος πρώην ρέφερι της FIFA, μετά από λίγους μήνες, ανέλαβε διπλό ρόλο: πρόεδρος-αθλητικός διευθυντής.

Ακολουθώντας τη safe επιλογή των 30αρηδων και έμπειρων ποδοσφαιριστών κατόρθωσε να δημιουργήσει μια ομάδα που κέρδισε δύο (στο γήπεδο…) πρωταθλήματα και τρία κύπελλα. Έμεινε το μεγαλύτερο διάστημα (Μάρτιος 2016-Νοέμβριος 2018) στη θέση του αθλητικού διευθυντή, διαχειρίστηκε ουκ ολίγες μεταγραφικές υποθέσεις σε συνεργασία με την οικογένεια Σαββίδη, συνεργάστηκε με τρεις διαφορετικούς προπονητές (Ίβιτς, Στανόγεβιτς, Λουτσέσκου), ωστόσο εκτός από πετυχημένες επιλογές είχε και πολλές «αστοχίες» στο πέρασμα του, με πιο κραυγαλέα την περίπτωση του Ντόριαν Λεβέκ. Στα μείον της θητείας του και η παραλίγο μη απόκτηση του Αντρέ Βιεϊρίνια. Ο Μίχελ, όπως συνέβη με τον Άρνεσεν στη μεταγραφή Μπερμπάτοφ, ήταν κάθετα αντίθετος με την επιστροφή του Πορτογάλου ηγέτη στην Τούμπα.

Ο Μπράνκο βρήκε μια έτοιμη ομάδα

Ο Μάριο Μπράνκο βρήκε στρωμένο το έδαφος, μια καλοδουλεμένη ομάδα και πιστώθηκε την κατάκτηση του νταμπλ, ενώ με τις γνωριμίες που είχε στην Πορτογαλία έφερε ως δανεικούς τον Γιόσιπ Μίσιτς από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας και τον Σέρζιο Ολιβέιρα, από την Πόρτο, για τις οποίες μέχρι σήμερα υπερηφανεύεται, γενικά οι μεταγραφικές κινήσεις επί των ημερών του έδειξαν μια συγκεκριμένη στόχευση μείωσης του μ.ο. ηλικίας της ομάδας και κυρίως έλλειψη πανικού στο άκουσμα της απώλειας του πρώτου σκόρερ της ομάδας, Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς.

Ο Πορτογάλος ήρθε ως ένας ικανός αθλητικός διευθυντής στις πωλήσεις, αλλά επί των ημερών του έγιναν ελάχιστες πωλήσεις ποδοσφαιριστών, με κυριότερη αυτή του Ευθύμη Κουλούρη στην Τουλούζ αντί 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ στο διάστημα της παραμονής του πολλές μεταγραφές Σφιντέρσκι, Ίνγκασον Αουγκούστο, Στοχ είχαν την υπογραφή του Γιώργου Σαββίδη.

Ο Ρέμπε μένει μέχρι να φύγει…

Εκτός από τις πολλές εκκρεμότητες που υπάρχουν ενόψει της επόμενης χρονιάς, ο ΠΑΟΚ θα πρέπει ξαφνικά να βγει στην αγορά για να αναζητήσει τον επόμενο (όγδοο στη σειρά…) αθλητικό διευθυντή.

Ο Όλαφ Ρέμπε αποφάσισε να βάλει τέλος στην συνεργασία του με τους «ασπρόμαυρους» και παρά το γεγονός ότι παραμένει στη Θεσσαλονίκη είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τα σημαντικά θέματα της ομάδας. Θέματα που αφορούν το παρόν, αλλά κυρίως το μέλλον των «ασπρόμαυρων» ενόψει της επόμενης χρονιάς.

Ο Γερμανός αθλητικός διευθυντής, αν και είχε συμβόλαιο μέχρι το 2023, υπέβαλλε την παραίτησή του και όπως έχει πει θα παραμείνει στην ομάδα μέχρι το τέλος της φετινής αγωνιστικής περιόδου πριν αποχωρήσει για να αναλάβει τα καθήκοντά του στη Νυρεμβέργη. Προτού παραδώσει το «χαρτοφυλάκιο» του στον επόμενο αθλητικό διευθυντή θα ενημερώσει γραπτώς τον Ιβάν Σαββίδη για την κατάσταση του ποδοσφαιρικού τμήματος, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο αν θα εισακουστούν κάποιες από τις προτάσεις-επισημάνσεις.

Στο διάστημα της ενεργούς παρουσίας του ο ΠΑΟΚ κατάφερε να διορθώσει τα οικονομικά του, στο αγωνιστικό η χρονικά ξεκίνησε καλά με τις προκρίσεις επί των Μπεσίκτας και Μπενφίκα, σε συνδυασμό με την παρουσία της ομάδας στους ομίλους του Europa League. Ασκήθηκε έντονη κριτική για την πώληση του Άκπομ στη Μίντλεσμπρο πριν από τους κρίσιμους αγώνες με την Κρασνοντάρ, ενώ δεν δικαιώθηκε για τα πέντε εκατομμύρια ευρώ που κόστισαν οι μεταγραφές των Τσόλακ και Μουργκ. Κριτική έγινε και τον περασμένο Ιανουάριο για τους χειρισμούς στις υποθέσεις του αριστερού μπακ και του αμυντικού χαφ. Με τη Νόριτς να είναι φαβορί για την άνοδο στην Premier League πιστώνεται την συμφωνία για τον δανεισμό με υποχρεωτική ρήτρας αγοράς του Δημήτρη Γιαννούλη, που θα φέρει στο ταμείο του «Δικεφάλου» κοντά στα 8 εκατομμύρια ευρώ. Όμως, υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στο θέμα της αντικατάστασης του Έλληνα αμυντικού, ενώ πήγε κι αυτός στη λογική των δανεικών φέρνοντας στην Τούμπα τους Κρμέντσικ και Μπάμπα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα