Ιστορίες ποδοσφαιρικής τρέλας του «loco» Σεμπαστιάν Αμπρέου
- Συνέντευξη από τον... εαυτό του
- Πέμπτες με Μαραντόνα, Άλβες και σαμπάνια
- Τα ψέματα στον Γκουαρδιόλα
- Η τσίχλα στο κάθισμα
- Πούλησε 16.000 φανέλες
- Πρόβα με τρία χαμένα πέναλτι
Μικρός κόντεψε να πυροβολήσει την γιαγιά του με το υπηρεσιακό όπλο του (αστυνομικού) πατέρα του. Πλαστογράφησε την υπογραφή των γονιών του για να γλιτώσει μια αποβολή και κλήθηκε ταυτόχρονα στην προεπιλογή της Εθνικής Ουρουγουάης Κ16 σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλεϊ!
Ευτυχώς, ο Ουάσινγκτον Σεμπαστιάν Αμπρέου Γκάγιο επέλεξε εντέλει το ποδόσφαιρο, για το οποίο δεν είχε ποτέ το πολύ πλούσιο ταλέντο, αλλά την πεμπτουσία, το γκολ. Και, βεβαίως, την τρέλα (χωρίς εισαγωγικά), με το παρατσούκλι «loco» (τρελός) να τον ακολουθεί από την εποχή του στην Σαν Λορέντσο, επειδή ήταν ο πιο φασαριόζος της ομάδας, το πειραχτήρι και έβαζε πολύ δυνατά την μουσική.
Τρελός για την πλάκα, για την μουσική, για το μάτε (το παραδοσιακό τσάι σε Αργεντινή και Ουρουγουάη) και, πάνω απ' όλα, για την μπάλα. Πριν από λίγες ημέρες, στα 44 του χρόνια, υπέγραψε στη Σουντ Αμέρικα της χώρας του, η οποία είναι αισίως η 31η διαφορετική ομάδα στην καριέρα του, έχοντας παίξει σε τρεις διαφορετικές περιόδους στη Νασιονάλ και σε δύο σε Σαν Λορέντσο, Τέκος και Ρίβερ Πλέιτ.
Κάντε, δηλαδή, τους υπολογισμούς για το πόσες φορές έχει αλλάξει ομάδα αυτός ο ρέκορντμαν – νομάδας του ποδοσφαίρου, ο οποίος το 2017 μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ «Γκίνες» για τον αριθμό των ομάδων στις οποίες έχει αγωνιστεί.
Τέσσερα χρόνια και πέντε ομάδες, δηλαδή, πριν από το «σήμερα» για τον Αμπρέου, ο οποίος έχει γυρίσει όλο τον κόσμο για χάρη της μπάλας, αγωνιζόμενος σε πέντε ηπείρους και σε 11 διαφορετικές χώρες: Ουρουγουάη, Αργεντινή, Ισπανία, Βραζιλία, Μεξικό, Ισραήλ, Ελλάδα, Εκουαδόρ, Παραγουάη, Ελ Σαλβαδόρ και Χιλή.
Το 2015, ο κινηματογραφικός παραγωγός Χαβιέρ Σεραντίγια πρότεινε στον Αμπρέου να γυριστεί ένα ντοκιμαντέρ για την ζωή και την καριέρα του Αμπρέου, το οποίο φιλοδοξεί να κυκλοφορήσει όταν ο Σεμπαστιάν κρεμάσει τα παπούτσια του.
Μάλλον θα χρειαστεί να περιμένει μερικά χρόνια ακόμα, αφού ο «Loco» δεν δείχνει καμία διάθεση να βάλει τέλος στην ερωτική του σχέση με την μπάλα, η οποία του έχει χαρίσει δεκάδες σπαρταριστές ιστορίες. Ακολουθούν μόνο έξι από αυτές, γιατί αν τις βάζαμε όλες, πιθανόν να ξεπερνούσαν ακόμα και τις ομάδες στις οποίες έχει αγωνιστεί ο τρελό – Σεμπαστιάν!
Συνέντευξη από τον... εαυτό του
Πιτσιρικάς, ήταν ταλαντούχος σε όποιο άθλημα και αν έπαιξε. Στα 14 του, για να βγάζει ένα μεροκάματο, δούλευε ως ρεπόρτερ σε τοπική εφημερίδα της πόλης Μίνας, καλύπτοντας όλα τα αθλητικά γεγονότα. Ένα από αυτά, ο τελικός του πρωταθλήματος Παίδων, στον οποίο κατά σύμπτωση έπαιζε ο ίδιος, με την Λιμπερτάδ κόντρα στον... Ολυμπιακό Αθηνών (Olimpico Atenas).
Ο Αμπρέου «έβγαλε μάτια», έβαλε 41 πόντους και οδήγησε την ομάδα του στον τίτλο. Μετά το τέλος του αγώνα, στον δρόμο του γυρισμού προς το σπίτι, πήρε συνέντευξη από τον MVP του τελικού (από τον... εαυτό του δηλαδή) και, στη γραφομηχανή του πατέρα του, έγραψε την κριτική του αγώνα και την συνέντευξη, την οποία παρέδωσε ξημερώματα στα γραφεία της εφημερίδας.
Την επόμενη μέρα, ο διευθυντής της εφημερίδας, γελώντας, του τηλεφώνησε και, με πατρικό ύφος, τον συμβούλευσε «την επόμενη φορά, μην υπογράψεις ως Σεμπαστιάν Αμπρέου σε ένα κείμενο όπου έχεις πάρει συνέντευξη από τον... Σεμπαστιάν Αμπρέου»!
Πέμπτες με Μαραντόνα, Άλβες και σαμπάνια
Στην πρώτη του εμπειρία εκτός Ουρουγουάη, στη Σαν Λορέντσο, είχε την ευκαιρία να παίξει αντίπαλος με τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Προτού έρθει αυτή την στιγμή, όμως, είχε προλάβει να γνωρίσει τον Ντιεγκίτο σε ένα κλαμπ όπου ο θρύλος σύχναζε τις Πέμπτες.
Ο Αμπρέου πήγαινε εκεί παρέα με τον συμπατριώτη του, επιθετικό της Ιντεπεντιέντε και χρόνια αργότερα του Ολυμπιακού, Γκαμπριέλ Άλβες. Το μαγαζί ήταν εστιατόριο και, μετά τις δώδεκα, μετατρέπονταν σε κλαμπ με VIP χώρους, στους οποίους ο Αμπρέου δεν είχε πρόσβαση. Μέχρι, βεβαίως, που γνώρισε τον Μαραντόνα, με τον οποίο έφτασε να πίνει σαμπάνιες και να απολαμβάνει σπέσιαλ περιποίηση.
Μια Πέμπτη πριν από κόντρα Μπόκα – Σαν Λορέντσο, ο Αμπρέου ζήτησε από τον Μαραντόνα να ανταλλάξουν φανέλες στο ματς και ο Ντιεγκίτο δέχθηκε. Στο παιχνίδι, ο Σεμπαστιάν δεν είχε τίποτε άλλο στο μυαλό του από αυτή την στιγμή και, στην ανάπαυλα ενώ πήγαινε προς τα αποδυτήρια, άκουσε μια φωνή από πίσω του: «Ε, Ουρουγουανέ!». Γύρισε και είδε τον Μαραντόνα να τον πλησιάζει.
Αντάλλαξαν φανέλες και, μέχρι σήμερα, ο Αμπρέου την φυλάει ως έναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς του, παρ' ότι η συλλογή του περιλαμβάνει 1.600 φανέλες. Αυτή την στιγμή, άλλωστε, κατέχει την ξεχωριστή τιμή να παραμένει ως ο μοναδικός εν ενεργεία ποδοσφαιριστής απ' όσους κάποτε αντιμετώπισε ο πρόωρα χαμένος Πίμπε Ντε Όρο. Στη φωτό, οι δύο τους, ένας κοινός φίλος, αλλά και ο Λεάντρο Γκρασιάν (δεξιά του Μαραντόνα), επίσης με πέρασμα από τον Άρη.
Τα ψέματα στον Γκουαρδιόλα
Στα 26 χρόνια καριέρας, ο Αμπρέου είχε την ευκαιρία να αντιμετωπίσει σπουδαίους ποδοσφαιριστές, αλλά να έχει και συμπαίκτες μεγάλες μορφές. Μια εξ' αυτών, αναμφίβολα, ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος δέχθηκε να παίξει στην άσημη Ντοράδος Σιναλόα του Μεξικό, κυρίως επειδή απέδωσε το... ψηστήρι του Σεμπαστιάν.
Ο προπονητής της ομάδας, Χουάν Μανουέλ Λίγιο, νυν βοηθός του Καταλανού στη Μάντσεστερ Σίτι, πλησίασε μια μέρα τον Αμπρέου και του ζήτησε μια χάρη. «Σέμπα, πρέπει να με βοηθήσεις για να καταφέρω να τον πείσω να έρθει» του είπε.
Τις επόμενες ημέρες, ο Αμπρέου μιλούσε καθημερινά με τον Γκουαρδιόλα, ο οποίος τον ρωτούσε για τα πάντα γύρω από την πόλη και την ομάδα. «Του είπα ότι η πόλη έχει θάλασσα, ότι το γήπεδο είναι πολύ ωραίο και η ομάδα μια οικογένεια. Με ρωτούσε συνεχώς για τις εγκαταστάσεις και εγώ του έλεγα άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» θυμάται ο Αμπρέου, αφού οι εγκαταστάσεις ήταν... ερασιτεχνικού επιπέδου.
Εντέλει, όμως, έπεισε τον Γκουαρδιόλα να παίξουν παρέα, ο Πεπ έμενε μαζί του μετά τις προπονήσεις για να τον βοηθήσει να βελτιώσει στοιχεία του παιχνιδιού του όπως είχε κάνει με τον Ρομάριο στη Μπαρτσελόνα (πάντα ως συμπαίκτης) και δεν έχαναν την ευκαιρία να απολαμβάνουν παρέα τα «ασάδο» (μπάρμπεκιου).
Η τσίχλα στο κάθισμα
Παρ' ότι έχει χάσει τον λογαριασμό από τις φορές που έχει μπει σε αεροπλάνο, παραδέχεται ότι τα τρέμει. Σε ένα ταξίδι από Μοντεβίδεο για Μαϊάμι, με τελικό προορισμό το Μεξικό για να ενσωματωθεί στην προετοιμασία της Τίγκρες, δεν μπόρεσε να καθίσει στο παράθυρο, όπως ήθελε πάντα για να είναι λίγο πιο ήρεμος.
Είδε το πλήρωμα να τρέχει πανικόβλητο, ένα κοριτσάκι να κλαίει στην αγκαλιά της μαμάς του και θεώρησε πως ήρθε η ώρα του. Μια μηχανή είχε πάρει φωτιά, το αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση σε αεροδρόμιο της Παραγουάης και οι επιβάτες βγήκαν από το αεροσκάφος πέφτοντας από πλαστικές τσουλήθρες.
Προτού αποβιβαστεί, ο Σεμπαστιάν έβγαλε την τσίχλα που μασούσε και την κόλλησε κάτω από το κάθισμα. Την επόμενη μέρα, όταν οι επιβάτες επιβιβάστηκαν σε αεροπλάνο για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, ο Αμπρέου εντόπισε έναν αεροσυνοδό που ήταν και στην επεισοδιακή πτήση. Τον ρώτησε αν ήταν το ίδιο αεροπλάνο και του είπε πως όχι. Όταν, όμως, κάθισε στην θέση του, ψαχούλεψε το κάθισμα από κάτω. Η τσίχλα, βεβαίως, ήταν εκεί.
Πούλησε 16.000 φανέλες
Όταν έφτασε στην Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του Άρη, έτυχε αποθεωτικής υποδοχής και δήλωσε ότι «θέλω να μείνω στην ιστορία του Άρη». Δεν το έκανε για τις ποδοσφαιρικές του επιδόσεις, γιατί δεν τα βρήκε με τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ και έφυγε μετά από έξι μήνες.
Ο Αμπρέου ήθελε να παίξει σε όλα τα ματς της Ουρουγουαής ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ο Αργεντινός ήθελε να έχει ως προτεραιότητα τον Άρη. Διαφώνησαν και χώρισαν φιλικά, με τον Αμπρέου να παίζει εννέα ματς (πέντε γκολ και ένα... αυτογκόλ) και να παίρνει τις 150.000 ευρώ από τις 600.000 που είχε συμφωνήσει για όλη τη σεζόν.
Έμεινε, πάντως, στην ιστορία του Άρη, αφού πούλησε 16.000 φανέλες με το όνομά του, στην μεγαλύτερη επίδοση για έναν ξένο ποδοσφαιριστή που φόρεσε την φανέλα της ομάδας της Θεσσαλονίκης.
Πρόβα με τρία χαμένα πέναλτι
Νόμιζε πως το γκολ – πρόκριση στο Μουντιάλ του 2010, εις βάρος της Κόστα Ρίκα, ήταν η μεγαλύτερη στιγμή του στην Εθνική Ουρουγουάης. Για καλή του τύχη, διαψεύστηκε. Στον ιστορικό προημιτελικό με τη Γκάνα, έμελλε να δώσει το εισιτήριο για τα ημιτελικά με πέναλτι «α λα Πανένκα».
Την προηγούμενη μέρα, στην προπόνηση, οι παίκτες της Σελέστε σούταραν από τρία πέναλτι ο καθένας, αφού ο προπονητής Ουάσινγκτον Ταμπάρες ήθελε να είναι καλυμμένος από κάθε άποψη. Ο Σεμπαστιάν, με την... αερόμπαλα «Γιαμπουλάνι», έστειλε το πρώτο στο δοκάρι, το δεύτερο το έπιασε ο τερματοφύλακας και, το τρίτο, το έστειλε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι με εκτέλεση «α λα Πανένκα».
Όταν ο Σεμπαστιάν Εγουρέν τον πλησίασε για τον παρηγορήσει ο ίδιος, με ύφος απόλυτης σιγουριάς, του είπε: «Μην ανησυχείς. Αύριο η πρόκριση θα έρθει με σπιτική σφραγίδα». Ήταν αυτή που έβαλε ο ίδιος, αφού πρώτα έπεισε τον Ταμπάρες, ο οποίος τον όρισε αρχικά ως τρίτο στη σειρά στα πέναλτι, να τον βάλει πέμπτο και τελευταίο.
Στην διαδικασία των πέναλτι, είχε αποφασίσει να εκτελέσει «α λα Πανένκα», αλλά ήθελε έναν... σύμμαχο στην τρέλα του και ζητούσε συνεχώς επιβεβαίωση από τον διπλανό του, Χόρχε Φουτσίλε, ότι ο τερματοφύλακας έπεφτε γρήγορα. Στο τρίτο, ο Φουτσίλε δεν άντεξε: «Ναι loco, πέφτει γρήγορα, σκάψτου την μπάλα και μην μου πρήζεις άλλο τα αρχ@@@@»!
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.