Ο… Αλή Μπαμπά του ΠΑΟΚ! (pics, vids)

Ο… Αλή Μπαμπά του ΠΑΟΚ! (pics, vids)

bet365

Ο Μπάμπα Ράχμαν έφτασε το 2019 μια ανάσα από το να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο. Τελικά δεν το έκανε. Αντίθετα, άρχισε να μοστράρει ξανά το όνομά του, να σκοράρει με την εθνική Γκάνας και το G-Weekend γράφει την ιστορία του δικού του παραμυθιού.

Μια φορά και έναν καιρό σε μια πόλη στην Περσία, ζούσαν δύο αδέλφια, ο Κασίμ και ο Αλή Μπαμπά…

Ο ήρωας ενός εκ των πιο γνωστών και ρομαντικών παραμυθιών όλου του κόσμου ήταν ένας καλός άνθρωπος που έπρεπε να συντηρήσει τη γυναίκα και τα παιδιά του κόβοντας ξύλα σε ένα γειτονικό δάσος και πουλώντας τα στην πόλη.

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο τον μνημόνευσε πρώτος ο Δημήτρης Μελισσανίδης, μετά από μια νίκη της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού πριν από μια πενταετία. Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου ο διοικητικός ηγέτης είχε εκφράσει την… αγάπη του, με την περίφημη ατάκα, «δεν κερδίσαμε τον Ολυμπιακό, αλλά τον Αλή Μπαμπά και τους 40 κλέφτες»!

Στον ΠΑΟΚ έχουν τον δικό τους Μπαμπά ή Μπάμπα, όπως εσείς θέλετε πείτε τον, από την Γκάνα. Καμία σχέση με τον ήρωα του παραμυθιού, άλλωστε όπως οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές έχουν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία. Δεν ήταν ποτέ το μεγαλύτερο ταλέντο στην ιστορία του γκανέζικού ποδοσφαίρου, αυτός ο τίτλος-τιμής ανήκε στον Νι Λάμπτεϊ, για τον οποίο οι προσδοκίες ήταν μεγάλες, ωστόσο ο Αμπντούλ Ραχμάν Μπάμπα κατάφερε να κάνει πολλά από τα παιδικά όνειρα πραγματικότητα. Από τους χωμάτινους δρόμους του Ταμάλε της Γκάνας, όπου πρωτοείδε το φως της Γης στις 2 Ιουλίου του 1994, βρέθηκε στα σαλόνια της Bundesliga και της Premier League, ενώ τώρα αναζητά ένα νέο ξεκίνημα στη γεμάτη άτυχες στιγμές και τραυματισμούς καριέρα του με τη φανέλα του ΠΑΟΚ.

Ο Μπάμπα και ο… Οφορίκουε

Στο πίσω μέρος της υπάρχει πάντα το όνομα του πατέρα του. Προς τιμήν του αναγράφεται το «Baba» θέλοντας να δείξει τον σεβασμό και την αγάπη για την οικογένεια του. Ο συμπατριώτης του Μάικλ Εσιέν ήταν εκείνος που τον συμβούλευσε στα πρώτα του βήματα στην Τσέλσι, άλλωστε πολλοί ποδοσφαιριστές από την αφρικανική ήπειρο έχουν διάφορα θέματα προσαρμογής και… χάνουν το δρόμο.

Για παράδειγμα ένας άλλος Γκανέζος ποδοσφαιριστής, ο Πίτερ Οφορίκουε, που είχε γίνει θέμα σε ολόκληρη την Ευρώπη σκοράροντας στο Champions League σε ηλικία μόλις 17 ετών (στη βαριά ήττα του Ολυμπιακού με 5-1 από τη Ρόζενμποργκ) κάποια στιγμή έφυγε για να συμμετάσχει σε αγώνα με την εθνική ομάδα της χώρας του στο Κόπα Άφρικα όμως έχασε τον δρόμο του…γυρισμού και επέστρεψε μετά από δύο μήνες λέγοντας πως είχε θέμα με την βίζα του! Ανάλογες ιστορίες έχουν να θυμούνται στην Τούμπα με τα τερτίπια του… «Πρίγκιπα Ουντέζε», ωστόσο οι άλλοι τρεις συμπατριώτες του (Αμπονσά, Χάγκαν, Αμπουμπακάρι) δεν είχαν τέτοιες συμπεριφορές.

Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο σε ηλικία μόλις 2 ετών στους Young Meteors Tamale, μικρός ήθελε να γίνει σαν τον Ρομπέρτο Κάρλος ή τον Μαρσέλο και μπήκε στα μπλοκάκια πολλών ξένων «σκάουτ», χάρη στις εντυπωσιακές εμφανίσεις με την Dreams FC και την Ασάντε Κοτόκο. Ήταν πια 17 ετών όταν μεγάλες ομάδες, όπως η Μάντσεστερ Σίτι και η Άρσεναλ, είχαν αρχίσει να τον παρακολουθούν από κοντά, ωστόσο επέλεξε να φύγει από την πατρίδα του για πρώτη φορά και στις 12 Ιουνίου του 2012 να υπογράψει, όχι σε κάποιο μεγάλο κλαμπ της Ευρώπης, αλλά στη νεοφώτιστη ομάδα της Bundesliga, την Γκρόιτερ Φιρτ.

Η απόφασή του να ενταχθεί εκεί ήταν επειδή η ομάδα του προσέφερε, «τις καλύτερες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της καριέρας μου». Κίνηση που αποδείχτηκε σωστή. Μπορεί η ομάδα του να μην μπόρεσε να κρατηθεί στην κατηγορία, αλλά η παρουσία του Μπάμπα ήταν εξαιρετική. Παρέμεινε στην Γκρόιτερ για μία ακόμα σεζόν στην Bundesliga 2 και στη συνέχεια μετακόμισε στην Άουγκσμπουργκ αντί 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο εκλεκτός του Ζοζέ Μουρίνιο

Με 31 παιχνίδια και πέντε ασίστ ο Μπάμπα κέρδισε το εισιτήριο για το Europa League και φρόντισε να πάρει ως ενθύμιο τη φανέλα του Άριαν Ρόμπεν, ο οποίος του είχε βγάλει το… λάδι στα παιχνίδια με την Μπάγερν Μονάχου γι’ αυτό και θεωρεί τον Ολλανδό ως τον πιο δύσκολο αντίπαλο στην καριέρα του.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά εντυπωσίασε την Τσέλσι που δαπάνησε 20 εκατ. ευρώ για να τον πάρει στο δυτικό Λονδίνο. Ένας ακόμα «Black Star» («μαύρο αστέρι» από το παρατσούκλι της εθνικής Γκάνας), μετά τον Εσιέν θα φορούσε τη φανέλα των «μπλε» και θα έπαιζε ποδόσφαιρο στο μαγικό κόσμο της αγγλικής Premier League υπό τις οδηγίες του Ζοζέ Μουρίνιο.

Στις 16 Αυγούστου 2015, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας πέντε χρόνων και άκουσε τον διάσημο Πορτογάλο προπονητή να τον υποδέχεται με κολακευτικά λόγια στο Stamford Brigde. Ξεκίνησε παίζοντας βασικός σε πολλά παιχνίδια, ωστόσο στη συνέχεια έχασε τη θέση του στην ενδεκάδα από τον Αθπιλικουέτα, μένοντας στις 23 συμμετοχές και βλέποντας την πόρτα (των δανεισμών) να ανοίγει, μετά και την άφιξη του Μάρκος Αλόνσο στους «μπλε», το καλοκαίρι του 2016.

Ο Αντόνιο Κόντε ήθελε ποδοσφαιριστές με μεγαλύτερη προσήλωση και έφεση στην άμυνα, κάπως έτσι πήρε το δρόμο της επιστροφής για τη Γερμανία. Η επόμενη αγωνιστική περίοδος τον βρήκε δανεικό στη Σάλκε. Οι «Βασιλικοί Μπλε» και το Γκελζενκίρχεν φάνταζαν ο ιδανικός προορισμός. Γνώριζε το πρωτάθλημα, τη νοοτροπία, τον κόσμο, αλλά η ατυχία θα του χτυπούσε για πρώτη φορά την πόρτα. Πρόλαβε ν’ αγωνιστεί σε 19 αγώνες, σκόραρε μία φορά και μοίρασε δύο ασίστ, πριν πάθει σοβαρή ζημιά στο γόνατο.

Ηταν Ιανουάριος του 2017 όταν τραυματίστηκε στη διάρκεια του Copa Africa με την Γκάνα. Έκτοτε ξεκίνησε ένα «κολασμένο» διάστημα, με απανωτούς τραυματισμούς και διαδοχικούς δανεισμούς, πότε στη Γαλλία (Ρεμς), πότε στην Ισπανία (Μαγιόρκα), στο ενδιάμεσο πίσω στο Λονδίνο για χειρουργεία και αποθεραπείες, έδειχνε ότι δε θα μπορούσε να ορθοποδήσει και κάπως έτσι πριν από δύο χρόνια έφτασε στο σημείο να αποσυρθεί από την ενεργό δράση!

«Δεν γνωρίζουν όλοι τι πέρασα τα προηγούμενα χρόνια, τι έχασα αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Το 2019 σκέφτηκα να σταματήσω το ποδόσφαιρο. Ήθελα απλά να σταματήσω μετά τον τραυματισμό μου. Ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που κοιμήθηκα νωρίς. Συνήθως, χρειάζομαι αρκετή ώρα μέχρι να κοιμηθώ, αλλά όταν έμαθα τα νέα, κοιμήθηκα μέσα σε πέντε λεπτά. Ήθελα να σηκώσω το τηλέφωνο και να πω ότι σταματάω, αλλά αφού μίλησα με μερικούς ανθρώπους είπα ότι έπρεπε να σκεφτώ κάποια πράγματα κι ένιωσα ότι ακόμη είχα μία ευκαιρία. Αισθάνθηκα ότι θα μπορούσα να μπω και πάλι στο γήπεδο, για να κάνω αυτό που αγαπάω. Οι τραυματισμοί ήταν πάντα οι εχθροί μου. Ίσως γιατί δεν επιστρέφεις ποτέ έτσι όπως ήσουν. Ήταν μια σκληρή δοκιμασία για μένα. Αν δεν είσαι πνευματικός έτοιμος για να το αντιμετωπίσεις, τότε παρατάς το ποδόσφαιρο. Παραδίνεσαι. Μετά την πρώτη μου επέμβαση, κατάφερα να μείνω μόνος αλλά ήμουν ήρεμος. Μίλησα στην οικογένειά μου, στους δικούς μου ανθρώπους που ανησυχούσαν για μένα. Ήξερα ότι έπρεπε να παλέψω για μένα, να κερδίσω πίσω τον εαυτό μου και την καριέρα μου», αποκάλυψε μιλώντας στους συμπατριώτες του μετά το πρώτο του γκολ με την εθνική ομάδα της Γκάνας.

Στον ΠΑΟΚ ένιωσε ξανά άνθρωπος…

Φιναλίστ του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής το 2015 και μέλος της εθνικής από το 2014 μέχρι σήμερα μετρώντας 31 συμμετοχές, ένα γκολ και έξι ασίστ, ο Μπάμπα έψαχνε ένα παράθυρο διαφυγής. Φαίνεται πως τo βρήκε με τον ερχομό του στην Ελλάδα. Κι αυτό το οφείλει στον… Λιβάι Γκαρσία. Η εμφάνιση του εξτρέμ της ΑΕΚ στον αγώνα της κανονικής περιόδου στην Τούμπα, όταν απέναντι του είχε τον άπειρο και ανέτοιμο Αντριάν Περέιρα, ανάγκασαν τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να ψάξουν άρον-άρον για την προσθήκη ενός ακόμα αριστερού μπακ.

Από την στιγμή που δεν προχωρούσε το θέμα του Φράνκο Φεράρι έπρεπε να βρεθεί ένας ακραίος αμυντικός για να βγει η χρονιά. Το διάστημα των επαφών με την Τσέλσι για την απόκτηση με τη μορφή δανεισμού, οι κακές γλώσσες έλεγαν ότι δύσκολα θα πιάσει διψήφιο αριθμό αγώνων. Έκανε ντεμπούτο με γκολ απέναντι στη Λαμία και δύο μήνες αργότερα έφτασε τις έξι συμμετοχές και το κυριότερο στον αγώνα των playoffs κόντρα στην ΑΕΚ φρόντισε και πήρε την ταυτότητα του Λιβάι Γκαρσία!

«Τους τελευταίους δύο μήνες έχω βρει τον εαυτό μου και νιώθω ότι επιστρέφω και ότι είμαι ξανά… άνθρωπος. Αν δεν παίζω ποδόσφαιρο είναι σα να μην κάνω τίποτα. Απολαμβάνω την παρουσία μου στον ΠΑΟΚ», λέει ο Γκανέζος αμυντικός για τον οποίο οι «ασπρόμαυροι» έχουν κάνει κάποιες πρώτες επαφές για την παραμονή του στην Τούμπα.

«Έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή, υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα μπορούσαμε να τον αποκτήσουμε. Η Τσέλσι δεν βάζει οψιόν αγοράς σε δανεισμούς και ο ΠΑΟΚ έχει τη δυνατότητα, να τον κρατήσει για άλλο ένα χρόνο. Αυτό είναι και στο χέρι του ποδοσφαιριστή», είπε στην τελευταία του συνέντευξη ο Όλαφ Ρέμπε δείχνοντας ότι υπάρχουν κάποιες πιθανότητες παραμονής του 26χρονου ποδοσφαιριστή.

Ο ΠΑΟΚ με την Τσέλσι δεν έβαλαν κάποια οψιόν αγοράς στον δανεισμό του Μπάμπα μέχρι το τέλος της σεζόν, εξάλλου κάτι τέτοιο θα ήταν μη ρεαλιστικό με βάση τις συνθήκες στα τέλη Ιανουαρίου και το βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό του. Μπορεί το όνειρο του να είναι η επιστροφή στο Stamford Bridge ωστόσο δείχνει να γνωρίζει τα δεδομένα.

«Αν δεν σε πιστεύουν σε αφήνουν να αποχωρήσεις ελεύθερος, αλλά ακόμα κι αν δεν καταφέρω να επιστρέψω στην Τσέλσι, θέλω να είμαι καλά και να κάνω αυτό που αγαπάω», είναι τα λόγια του…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα