Η «επανάσταση» κατά του μίσους στα social media ξεκίνησε…

Η «επανάσταση» κατά του μίσους στα social media ξεκίνησε…

bet365

STOP στο διαδικτυακό μπούλινγκ, τον σεξισμό, την κακοποίηση, το μίσος θέλουν να βάλουν οι αθλητικοί φορείς στη Βρετανία και μαντέψτε… Kάτι κάνουν γι αυτό!

Οι οπαδοί στην Αγγλία ανέτρεψαν τα μεγαλεπήβολα σχέδια για την European Super League και τώρα το λάβαρο της επανάστασης σηκώθηκε ψηλά από τα κλαμπ, τους παίκτες και γενικότερα τους ανθρώπους του αθλητισμού. Οι «νερόβραστοι», οι Βρετανοί που έχουν ακούσει τα μύρια όσα από εμάς, αντιδρούν, επαναστατούν, διεκδικούν και κατακτούν. Στην περίπτωση της ESL πέτυχαν και μάλιστα με νίκη από… τα αποδυτήρια. Στη μάχη κατά του ρατσισμού, της βίας, του μπούλινγκ, της οnline κακοποίησης, του σεξισμού και των διακρίσεων που συντελείται καθημερινά μέσα από τις πλατφόρμες των social media (facebook, twitter, instagram), προειδοποιούν ότι μόλις… ξεκίνησαν.

Το μποϊκοτάζ που έκανε όλη η αθλητική Βρετανία στα media (και είχε μπόλικους αρωγούς από την Ευρώπη, όπως η UEFA, ο Λιονέλ Μέσι των 200 εκατ. ακολούθων, ακόμα και η ΕΠΟ) κράτησε τέσσερις μέρες, αλλά δεν θα διστάσουν –αν δεν παρθούν αποτελεσματικά μέτρα και δεν γίνουν πράξη οι εξαγγελίες- να το κάνουν επ΄ αόριστον. Μην πείτε «σιγά και τι έγινε»… Για σκεφτείτε το λίγο. Social media χωρίς τις ομάδες της Premier League, τους παίκτες της, τη Formula 1 και τον Λούις Χάμιλτον. Μιλάμε για τους φορείς που ενδιαφέρουν την Ελλάδα, γιατί στο μποϊκοτάζ έλαβαν μέρος φορείς από το κρίκετ μέχρι το ράγκμπι και από το χόκεϊ επί χόρτου μέχρι τις ιπποδρομίες.

Ξέφυγε τελευταία η κατάσταση

 

Δεν… ξύπνησαν στραβά μία μέρα και συνέλαβαν αυτή την απόφαση. Αφενός διέγνωσαν την παραμικρή πρόοδο στις ατελείωτες συστάσεις και αναφορές που είχαν κάνει στην Κυβέρνηση και τις πλατφόρμες των social media, αφετέρου ξεχείλισε… ο ωκεανός. Ειδικά τους τελευταίους μήνες η κατάσταση είχε ξεφύγει. Ο Σον της Τότεναμ, οι Μαρσιάλ, Φρεντ και Τουανζέμπε της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Στέρλινγκ της Μάντσεστερ Σίτι, ο Τάιρον Μινγκς της Άστον Βίλα είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τα πολλά που έχουν βιώσει κακοποίηση, μπούλινγκ, ρατσισμό μέσω των ανεξέλεγκτων social media. Εκεί που ο καθένας γράφει ότι θέλει, προσβάλει, βρίζει χωρίς να υπάρχουν φίλτρα ή συνέπειες.

«Ακόμα μία ημέρα στη ζωή των social media χωρίς φίλτρο. Σας παρακαλώ να μην μας λυπάστε, απλά σταθείτε ο ένας στο πλευρό του άλλου σε αυτή τη μάχη για την αλλαγή. Τα social media δεν πρόκειται να γίνουν πιο ασφαλή αν δεν παλέψουμε όλοι μαζί» ήταν το μήνυμα του Μινγκς.

«Ο αποκλεισμός θα είναι επ΄ αόριστον»

Είδε και αποείδε η Premier League – δικαίως χαρακτηρίζεται η κορυφαία ποδοσφαιρική λίγκα στον πλανήτη- και… «μέχρι η διαδικτυακή διάκριση και η κακοποίηση να διαγραφούν από το παιχνίδι και την κοινωνία μας γενικότερα»… αποχή, μποϊκοτάζ, επανάσταση. Πείτε το όπως θέλετε: «Γνωρίζουμε ότι μόνο ένα μποϊκοτάζ δεν θα το εξαλείψει, γι 'αυτό θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα για να έρθει η αλλαγή». Προειδοποιούν και έδειξαν ότι πράττουν, δεν μένουν στα λόγια.

Ο μέσος της Λιντς Κάλβιν Φίλιπς, έγραψε: «Τα social media θα έπρεπε να είναι ένας ασφαλής χώρος για όλους. Ελπίζω πραγματικά οι μεγάλες πλατφόρμες να το θέσουν ως προτεραιότητα για την εξάλειψη της διαδικτυακής κακοποίησης από το σύστημά τους. Είναι ήδη πρόβλημα στην κοινωνία, ας κάνουμε περισσότερα για να το σταματήσουμε και στο διαδίκτυο».

Δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτή την προσπάθεια το φιλανθρωπικό ίδρυμα κατά των διακρίσεων «Kick It Out» που ανέφερε: «Το μποϊκοτάζ ήταν η συλλογική μας οργή», ενώ την άμεση συμπαράσταση το όλο κίνημα είχε και από τον Δούκα του Κέιμπριτζ.

Μαζί τους, όχι μόνο ο Βρετανός και 7 φορές πρωταθλητής Λούις Χάμιλτον και ο πιλότος της Γουίλιαμς Τζορτζ Ράσελ, αλλά και όλη η Formula 1 η οποία δεσμεύτηκε «πλήρως για την καταπολέμηση κάθε μορφής διάκρισης, διαδικτυακής ή άλλης.

Ο εξτρέμ της Κρίσταλ Πάλας Άντρος Τάουνσεντ, δήλωσε από την δική του πλευρά «αρχίσαμε να αντιστεκόμαστε. Στείλαμε μια προειδοποίηση σε αυτές τις εταιρείες (social media) ότι εάν δεν αρχίσετε να ρυθμίζετε τις πλατφόρμες σας, ο αποκλεισμός θα είναι επ΄ αόριστον», ενώ ο αρχηγός της Γουότφορντ Τρόι Ντίνεϊ δήλωσε πως το μποϊκοτάζ στα social media ήταν «ένα τεράστιο βήμα. Για πολύ καιρό τώρα, όλοι μιλάμε για τον αντίκτυπο των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης στη νεότερη γενιά, καθώς και για την ψυχική υγεία. Δώσαμε μία προοπτική μόνο για το πώς θα μπορούσε να είναι η ζωή χωρίς έναν τεράστιο αριθμό αθλητών και σταρ στα social media».

Ο Τρόι Ντίνεϊ μάλιστα πρόσθεσε πως σε καθημερινή βάση, βιώνει την «διαδικτυακή κακοποίηση», όχι μόνο αυτός, αλλά το κοινό απευθύνεται επίσης στην σύντροφό του και στα παιδιά του: «Αυτό είναι πολύ δύσκολο για μένα, να τα διαβάζω αλλά και να μην αντιδράω. Δεν πρέπει να αντιδράσουμε γιατί είμαστε σε προνομιακή θέση, αλλά αν αντιδράσουμε σε ανθρώπινο επίπεδο, είμαστε αυτοί που θα λογοδοτήσουμε για τις αντιδράσεις μας».

«Δεν πάει άλλο» είπε ο πρώην αμυντικός της Γουέστ Χαμ, της Σάντερλαντ και της QPR, Άντον Φέρντιναντ: «Πρέπει να υπάρχουν απαγορεύσεις, γιατί μιλάμε για τη ζωή των ανθρώπων. Μερικοί άνθρωποι δεν βγαίνουν από την «πτώση» που έχουν επέλθει μετά την «διαδικτυακή κακοποίηση» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτό μπορεί να οδηγήσει πολλούς στο να βλάψουν τον εαυτό τους. Πρέπει να το πάρουμε πολύ σοβαρά».

Ο Φέρντιναντ «κάλεσε» μάλιστα την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να πράξει περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση: «Οι ενέργειες της Κυβέρνησης ήταν οι ίδιες με αυτές που έκανε κόντρα στο European Champions League; Όχι, δεν είναι… Και αυτό είναι απογοητευτικό. Όταν μιλάμε για λεφτά, τότε είναι που οι άνθρωποι φαίνεται να ενεργούν με τον σωστό τρόπο.

Η Κυβέρνηση όμως δεν το έχει κάνει όταν μιλάμε για «διακρίσεις» στα social media. Η ενέργεια δεν είναι η ίδια και αυτός είναι ένας από τους λόγους, για τους οποίους οι εταιρείες κοινωνικών μέσων δεν λαμβάνουν πραγματικά υπόψη αυτά που φωνάζουμε».

Ο αρχηγός της Μπέρνλι Μπεν Μέι, επέστησε την προσοχή στις πλατφόρμες λέγοντας: «Υπάρχει άφθονη τεχνολογία εκεί έξω που μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει αυτή η κακοποίηση στο διαδίκτυο, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό αλλά και στην καθημερινή ζωή γενικότερα.

Πρέπει να προστατέψουμε και τα μικρά παιδιά, τους μελλοντικούς ενήλικες. Πρέπει τα τρολ και οι «πολέμιοι» μέσω του πληκτρολογίου να αναλάβουν την ευθύνη για τις ενέργειές τους».

Τρομάζουν οι στατιστικές μετρήσεις

Πριν από δύο χρόνια, αρκετοί ποδοσφαιριστές έλαβαν μέρος στην εκστρατεία #Enough (αρκετά) - ένα 24ωρο μποϊκοτάζ των social media σε ένδειξη διαμαρτυρίας για διαδικτυακή κακοποίηση. Όμως, τίποτα δεν άλλαξε… Οι παίκτες σε όλα τα αθλήματα εξακολουθούν να υφίστανται ρατσιστική κακοποίηση, με ορισμένους συλλόγους μάλιστα να έρχονται σε επαφή με την αστυνομία και να προβαίνουν σε καταγγελίες καθώς το επίπεδο επιθετικότητας σε κάποιες περιπτώσεις είναι μεγάλο.

Μια έρευνα από την Επαγγελματική Ένωση Ποδοσφαιριστών έφερε στο φως 56 καταχρηστικές δημοσιεύσεις στο Twitter μόνο τον Νοέμβριο του 2020, οι 31 από αυτές εξακολουθούν να είναι ακόμα δημοσιευμένες και ορατές σε όλους.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποκάλυψε σε μελέτη της ότι είχε διακρίνει αύξηση κατά 350% διαδικτυακής κακοποίησης προς τους παίκτες του συλλόγου της, με 3.300 δημοσιεύσεις να στοχεύουν παίκτες κατά την περίοδο του Σεπτεμβρίου 2019 με τον Φεβρουάριο 2021.

  • Το 86% αυτών των δημοσιεύσεων ήταν ρατσιστικό ενώ το 8% ήταν ομοφοβικό ή τρανσφοβικό.
  • Μια έρευνα του BBC Sport τον περασμένο Αύγουστο ανάμεσα στην ελίτ των Βρετανών αθλητών έδειξε ότι το ένα τρίτο (1/3) των συμμετεχόντων έχει υποστεί κακοποίηση στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Τα έκλεισε όλα ο Τιερί Ανρί

Πριν από τρεις εβδομάδες, η Σουόνσι ενώθηκε από τη Μπέρμιγχαμ και τη Ρέιντζερς για να απενεργοποιήσουν τους λογαριασμούς τους στα social media για μια εβδομάδα, ώστε να αντισταθούν στο διαδικτυακό μίσος.

Κάθετος ήταν και ο θρύλος της Άρσεναλ και του γαλλικού ποδοσφαίρου και νυν προπονητής Τιερί Ανρί, που έκλεισε όλους τους λογαριασμούς του στα social media. «Είναι πολύ εύκολο να φτιάξεις έναν λογαριασμό και να κάνεις μπούλινγκ ή να βρίσεις κάποιον χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες αφού σε προστατεύει η ανωνυμία. Μέχρι να αλλάξει αυτό… απέχω από τα social media» ήταν η τοποθέτησή του!

Απειλές για πρόστιμα στις πλατφόρμες

Οι αθλητικοί φορείς στο νησί, δεν έμειναν μόνο στο μποϊκοτάζ και αρκετοί εξ αυτών έχουν παρουσιάσει μέσω επιστολής, τις αλλαγές που θα ήθελαν να δουν σε facebook και twitter. Η βρετανική Κυβέρνηση είχε προηγουμένως απειλήσει τις εταιρείες κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης με «μεγάλα πρόστιμα», τα οποία θα μπορούσαν να ανέλθουν σε «δισεκατομμύρια λίρες» εάν δεν καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την κακοποίηση που τελείται μέσα από τις πλατφόρμες τους.

Τι λένε οι εταιρείες κοινωνικών μέσων;

Το Facebook, το οποίο κατέχει και το Instagram, δήλωσε ότι έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει την κατάχρηση στις πλατφόρμες του.

Το Instagram την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε τη χρήση ενός «εργαλείου» που επιτρέπει στους χρήστες να φιλτράρουν αυτόματα «επιθετικά μηνύματα», αντίθετα με τους κανονισμούς της πλατφόρμας.

Το Twitter δημοσίευσε μια μακρά τοποθέτηση δηλώνοντας ότι είναι αποφασιστικό «στη δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε ότι η υπηρεσία μας είναι ασφαλής για τους οπαδούς, τους παίκτες και όλους όσους συμμετέχουν στο παιχνίδι». Πρόσθεσε δε ότι είχε αφαιρέσει περισσότερα από 7.000 tweet που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο στο Ηνωμένο Βασίλειο και που παραβίαζαν τους κανόνες της.

Η επανάσταση έχει ξεκινήσει στο νησί και τούτη τη φορά φαίνονται αποφασισμένοι...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα