Όταν ο Μέσι γύρισε (;) την πλάτη του στο Ισραήλ λόγω Παλαιστίνης
Πάντα, όση μαγεία του… περίσσευε μέσα στο γήπεδο, τόση του έλειπε έξω από αυτό. Στις δηλώσεις, στις δημόσιες τοποθετήσεις, στις συνεντεύξεις του που, σχεδόν ποτέ και με εξαίρεση τις πιο πρόσφατες που κατέδειξαν την ωρίμανσή του, δεν είχαν κάτι ενδιαφέρον να παρουσιάσουν.
Και, ξαφνικά, τέτοια εποχή πριν από τρία χρόνια, ο Λιονέλ Μέσι προχώρησε σε μια δήλωση που έκανε τον γύρο του κόσμου, που συζητήθηκε από σχετικούς με τον αθλητισμό και όχι, που ταρακούνησε την κοινωνία.
«Ως πρεσβευτής της Unicef, δεν μπορώ να παίξω κόντρα σε ανθρώπους που σκοτώνουν αθώα παιδιά από την Παλαιστίνη. Έπρεπε να ακυρώσουμε τον αγώνα γιατί είμαστε άνθρωποι πάνω από ποδοσφαιριστές» φέρεται να είχε πει ο σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα και αρχηγός της Εθνικής Αργεντινής, με αφορμή την ματαίωση ενός φιλικού της Αλμπισελέστε με το Ισραήλ, το οποίο επρόκειτο αρχικά να διεξαχθεί στις 9 Ιουνίου του 2018 στη Χάιφα.
Στη συνέχεια, το ματς μεταφέρθηκε στην Ιερουσαλήμ, την οποία ο Μέσι είχε επισκεφτεί στο παρελθόν με την Μπάρτσα και, μάλιστα, είχε προσευχηθεί στο τείχος των δακρύων. Το Ισραήλ ήθελε να δώσει εορταστικό τόνο στο παιχνίδι, στο πλαίσιο των 70 χρόνων από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Τα εισιτήρια είχαν κάνει «φτερά» μέσα σε μόλις μια ώρα.
Στην εποχή των social media και της fast food ενημέρωσης, η «δήλωση» του Μέσι αποδόθηκε στο αργεντίνικο τηλεοπτικό δίκτυο TyC Sports. Δημοσιογράφος του καναλιού, όμως, έσπευσε να διαψεύσει ότι ο Λέο έκανε ποτέ την συγκεκριμένη δήλωση.
Η ματαίωση του φιλικού, το οποίο επρόκειτο να λειτουργήσει ως πρόβα τζενεράλε της ομάδας του Χόρχε Σαμπαόλι ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας, δεν έγινε επειδή το απαίτησε ο Μέσι.
Η επίσημη (και πιο λογική) εξήγηση ήταν ότι ο Αργεντινοί λόγω της έντασης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, παρόμοιας με αυτή που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες, προτίμησαν να μην δώσουν το συγκεκριμένο παιχνίδι.
Αμέσως κυκλοφόρησαν σκίτσα που παρουσίαζαν την… επανάσταση του Μέσι κατά της θηριωδίας των Ισραηλινών, με πιο χαρακτηριστικό αυτό της κεντρικής φωτογραφίας του συγκεκριμένου άρθρου.
«Από την Παλαιστίνη, σε ευχαριστούμε Μέσι»
Λίγες ημέρες πριν από την διεξαγωγή του φιλικού, διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης, ντυμένοι με φανέλες της Εθνικής Αργεντινής με ψεύτικο αίμα επάνω τους, βρέθηκαν έξω από το προπονητικό κέντρο της Μπαρτσελόνα όπου προετοιμάζονταν η Αλμπισελέστε.
Με πλακάτ και συνθήματα κατά του Ισραήλ ζήτησαν από τον Μέσι και τους συμπαίκτες του να μποϊκοτάρουν τον αγώνα και αυτός να μην γίνει ποτέ. «Μέσι, μην πας!» του φώναζαν.
70 νεαροί Παλαιστίνοι, μάλιστα, έστειλαν επιστολή στον Μέσι για να του ζητήσουν να μην παίξει στο γήπεδο «Τέντι Κόλεκ» της Ιερουσαλήμ το οποίο, όπως ανέφεραν στην σχετική επιστολή, «χτίστηκε πάνω στους τάφους των προγόνων μας».
Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Παλαιστίνης, Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, από την πλευρά του, ζήτησε και αυτός δημοσίως από τον Μέσι να μην παίξει στο Ισραήλ και κάλεσε τους Παλαιστίνιους «να κάψουν την φανέλα του» αν το έκανε. Κάποιοι, μάλιστα, έσπευσαν να το κάνουν. Έστειλε σχετική επιστολή στον ομόλογό του στην ομοσπονδία της Αργεντινής, Κλαούντιο Τάπια και υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση του Ισραήλ μετέτρεψε έναν αγώνα ποδοσφαίρου σε πολιτικό όπλο».
Η FIFA τιμώρησε τον Ρατζούμπ με αποκλεισμό ενός έτους και ένα βαρύ πρόστιμο, αλλά αυτό δεν τον πτόησε. Μόλις επισημοποιήθηκε η ματαίωση του φιλικού, έδωσε συνέντευξη Τύπου, στην οποία πόζαρε μπροστά από μια φωτογραφία του με τον Μέσι και την φράση «Από την Παλαιστίνη, σε ευχαριστούμε Μέσι». Όπως υποστήριξε στην συνέντευξη Τύπου, «η Αργεντινή αρνήθηκε να χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό εργαλείο από την κυβέρνηση του Ισραήλ».
Τις ίδιες ημέρες, μάλιστα, κυκλοφόρησε φωτογραφία του Μέσι να κρατάει μπλουζάκι με το σύνθημα «Free Palestine» («Ελεύθερη Παλαιστίνη» ή «Απελευθερώστε την Παλαιστίνη»), το οποίο έγινε άμεσα παγκόσμιο viral. Υπήρξε ακόμα και tweet της Χαμάς (!), το οποίο ανέφερε ¡Gracias #Argentina! («Σε ευχαριστούμε Αργεντινή!»).
Όπως αποδείχθηκε, όμως, επρόκειτο για μοντάζ, αφού ο Μέσι είχε κρατήσει παλαιότερα ένα μαύρο μπλουζάκι, αλλά για να στηρίξει την υποψηφιότητα της γενέτειράς του, του Ροσάριο, για να φιλοξενήσει τους Παναμερικανικούς Αγώνες του 2019.
Ο πρόεδρος της αργεντίνικης ομοσπονδίας, Κλαούντιο Τάπια, αποκάλυψε σε συνέντευξη Τύπου ότι τόσο ο Μέσι όσο και άλλοι διεθνείς ποδοσφαιριστές είχαν δεχθεί απειλές μέσω των social media και ότι η απόφαση της ματαίωσης δεν ελήφθη για πολιτικούς λόγους, αλλά «για την υγεία, την προσωπική ασφάλεια και την συνολική ασφάλεια όλης της αποστολής. Δεν είναι καμία κίνηση κατά της ισραηλινής και εβραϊκής κοινότητας».
Στο Ισραήλ, βεβαίως, επικράτησε οργή για την ματαίωση του φιλικού. Η Υπουργός Πολιτισμού, Μίρι Ρέγκεφ, χαρακτήρισε τις απειλές κατά των Αργεντινών ποδοσφαιριστών ως «μια τρομοκρατική πράξη που σκόρπισε φόβο στους αθλητές» και δεν δίστασε να τις συγκρίνει με την δολοφονία έντεκα Ισραηλινών αθλητών και προπονητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο, από τρομοκρατική ομάδα Παλαιστινίων.
Ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε την ανησυχία του μήπως η απόφαση των Αργεντινών «οδηγήσει στην άσκηση πίεσης για την ματαίωση και άλλων εκδηλώσεων σε άλλους τομείς» και επιχείρησε, χωρίς επιτυχία, την ανάκληση της απόφασης, μέσω τηλεφωνήματός του στον τότε πρόεδρο της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι.
Τελικά, ποια είναι η αλήθεια;
Ουδέποτε ο Μέσι δεν έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις. Ο ίδιος και οι συμπαίκτες του, όμως, πράγματι δεν ήθελαν να γίνει το συγκεκριμένο φιλικό, λόγω της έντασης στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά και της ξεκάθαρης πολιτικής χροιάς που είχε πάρει το παιχνίδι.
Ο Μέσι δεν θα έκανε ποτέ μια τόσο συνταρακτική δήλωση. Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα θα το έκανε σίγουρα, ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς πιθανότατα επίσης. Όχι, όμως, και ο απίστευτα προβλέψιμος και politically correct Μέσι, ο οποίος μόλις πρόσφατα μίλησε έξω από τα δόντια, αλλά για να… κράξει την διοίκηση της Μπαρτσελόνα και τον πρώην πρόεδρο Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου για τους λανθασμένους χειρισμούς της, αλλά και τις υποσχέσεις που αθέτησε απέναντί του.
Ακόμα και έτσι, όμως, η εικόνα του Λέο απέναντι στον Ισραηλινό στρατιώτη, το «όχι» της Αργεντινής στο Ισραήλ (ανεξαρτήτως από τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε) και η fake φωτογραφία με το μπλουζάκι «Free Palestine» ήταν αρκετά για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στον υπόλοιπο πλανήτη…
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.