Οι καλύτερες διαστημικές ταινίες ever!

Δήμος Μπουλούκος
Οι καλύτερες διαστημικές ταινίες ever!

bet365

Τo «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει» προβάλλεται στους κινηματογράφους όλης της χώρας και με την ευκαιρία, το Gazzetta Weekend Journal παρουσιάζει τις καλύτερες ταινίες Science Fiction όλων των εποχών.

Η νέα ταινία του Πολέμου των Αστρων έφερε ξανά στη μόδα τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας με ταξίδια στους μακρινούς γαλαξίες, μάχες με εξωγήινους και προσπαθειες για την επιβίωση της Γης. Ταινίες που ήταν πολύ της μόδας στα '80s και '90s, δεκαετίες που το διαστημικό λεωφορείο των ΗΠΑ έφερε πραγματικά επανάσταση στα διαστημικά ταξίδια και ο άνθρωπος έκανε όνειρα για την εξερεύνηση του σύμπαντος.

Ταινίες με εντυπωσιακά εφέ, σκληρές μάχες και τελικά επικράτηση των καλών γήινων έναντι των κακών εξωγήινων... Με τα χρόνια η μόδα άρχισε να εξασθενεί χωρίς όμως, ποτέ να εξαφανιστούν οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας, καθώς είχαν πάντα σύμμαχο τους την τεχνολογία που έκανε ολοένα και πιο εντυπωσιακά τα ειδικά εφέ.

Το Gazzetta Weekend Journal ταξιδεύει στο χρόνο και στο... διάστημα και επιλέγει τις 10 + 1 καλύτερες διαστημικές ταινίες, ξεχωρίζοντας μάλιστα τις τρεις καλύτερες, παρότι η 7η τέχνη μπορεί να κριθεί μόνο με υποκειμενικά κριτήρια.

Πάρτε θέση και ταξιδέψτε μαζί μας στο διάστημα..

 

2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος - 2001: A Space Odyssey (1968)

Το αριστούργημα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ άνοιξε το δρόμο για την καθιέρωση των ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Παρότι πλησιάζουμε στα 50 χρόνια από τότε που βγήκε, παραμένει αθάνατη και είναι must seen για τους σινεφίλ, με την άψογη αισθητική της, τη σκηνοθετική ματιά του Κιούμπρικ και το καταπληκτικό δέσιμο με την μουσική της, που από τότε καθιερώθηκε ως μουσική υπόκρουση σε οτιδήποτε είχε σχέση με το διάστημα!

Η πλοκή εστιάζεται στην επαφή του ανθρώπου σε όλη την ιστορία του κόσμου με μυστηριώδεις μαύρους μονόλιθους που φαίνεται να επηρεάζουν την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Το έτος 2001 ένας τέτοιος μονόλιθος εμφανίζεται στη σκοτεινή πλευρά της σελήνης και ένας άλλος σε τροχιά γύρω από τον Δία. Το διαστημόπλοιο Ντισκάβερι 1 με τους αστροναύτες Ντέιβιντ Μπόουμαν και Φρανκ Πόουλ ξεκινάει ένα ταξίδι χρόνων για να τον προσεγγίσει και να τον ερευνήσει. Χωρισμένη σε τέσσερις πράξεις, η ταινία 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος διαρκεί 142 λεπτά με τα πρώτα 20, όπως και τα 20 τελευταία, να μην έχουν καθόλου διάλογο. Γενικότερα, ο διάλογος είναι ελάχιστος, στις σκηνές του Διαστήματος επικρατούν μεγάλες σιωπές και τόσο ο ήχος όσο και η μουσική αποτελούν τα βασικά αφηγηματικά της μέσα.

Πόλεμος των Αστρων - Star Wars (1977)
Aπό εδώ ξεκίνησαν όλα! Επική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας και ένα μυθικό σύμπαν, που δημιούργησε ο σεναριογράφος, παραγωγός και σκηνοθέτης Τζορτζ Λούκας στα τέλη της δεκαετίας του '70. Η ταινία, με πρωταγωνιστές τους Σερ Άλεκ Γκίνες, Μαρκ Χάμιλ, Χάρισον Φορντ και Πίτερ Κάσινγκ, εκτυλίσσεται στο απώτερο μέλλον, σ' ένα μακρινό Γαλαξία και αφηγείται την προσπάθεια ενός ταπεινού αγροτόπαιδου του Λουκ Σκάιγουοκερ και των φίλων του να απελευθερώσουν την πριγκίπισσα Λέιλα από τα χέρια του κακού Νταρθ Βέιντερ. Η μουσική είναι του Τζον Γουϊλιαμς και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Πόλεμος των Αστρων: «Μια νέα ελπίδα» καθώς ακολούθησε μία νέα τριλογία, η οποία όμως, χρονικά στον γαλαξιακό κόσμο προηγείτο της πρώτης ταινίας που αυτομάτως έγινε το 4ο επεισόδιο της σειράς!

Blade Runner (1982)

Καταθλιπτικό, κλειστοφοβικό, για πολλούς ακατανόητο, το «Blade Runner» του βρετανού σκηνοθέτη Ρίντλεϊ Σκοτ αλλά είναι η ταινία με τους πιο φανατικούς φίλους και έχει συμπεριληφθεί σε όλες τις λίστες με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Με Χάρισον Φορντ και Σον Γιανγκ πρωταγωνιστέw ξεχωρίζει και για το soundtrack γραμμένο από τον δικό μας Βαγγέλη Παπαθανασίου. Ενας μπλέιντ ράνερ, αστυνομικός ειδικού σώματος, αναλαμβάνει την εξόντωση τεσσάρων ανδροειδών που ήλθαν στη Γη με σκοπό να συναντήσουν τον επιστήμονα που τους δημιούργησε, με φόντο το υγρό από την όξινη βροχή Λος Άντζελες του 2019 και κυρίαρχο θέμα τον αιώνιο αγώνα της ζωής.

Αλιενς 2: Η Επιστροφή - Αliens (1986)

Tη σκυτάλη από τον Ρίντλεϊ Σκοτ παραλαμβάνει για τη συνέχεια της ταινίας Alien, o ξίσου σπουδαίος Tζέιμς Κάμερον που μεταμορφώνει τo sequel από τρομακτικό σε ταινία λιγότερη φοβιστική και με πιο έντονη δράση. Η Σιγκούρνι Γουίβερ ως Έλεν Ρίπλεϊ επιστρέφει στον πλανήτη όπου το πλήρωμά της ήρθε αντιμέτωπο με το εχθρικό εξωγήινο τέρας και τα ξαναβάζει μαζί του. Δίκαια πήρε δύο Οσκαρ, στις κατηγορίες Μοντάζ Ηχητικών Εφέ και Οπτικά Εφέ, καθώς η δράση κυριολεκτικά κόβει την ανάσα.

Στενές επαφές τρίτου τύπου - Close Encounters of the Third Kind ( 1977)

Η ταινία «Στενές επαφές τρίτου τύπου» μολονότι γυρίστηκε το 1977, θεωρείται κλασική στο είδος της και έχει ήδη πάρει τη θέση της, όχι μόνο στην πρώτη δεκάδα του πίνακα των εμπορικότερων ταινιών από καταβολής κινηματογράφου, αλλά και στην ιστορία του αμερικανικού σινεμά. Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ μας παρουσιάζει μια επιστημονικοφανής εξιστόρηση των αντιδράσεων του κόσμου απέναντι στην εμφάνιση του θείου (οι εξωγήινοι) και της συμπεριφοράς των ολίγων εκλεκτών του Θεού, που παίρνουν το μήνυμα και ξεκινούν για το κλασικό όρος της συνάντησης: μια ερημική τοποθεσία της Ιντιάνα, τον αποκαλούμενο Πύργο του Διαβόλου στο Γουαϊόμινγκ. Παράλληλα,κατάφερε να σβήσει την εικόνα του εχθρικού εξωγήινου όντος και να διαλύσει όλο εκείνο το κλίμα φοβίας απέναντι στην πιθανή ύπαρξη ζωής και σε άλλους πλανήτες , που είχαν δημιουργήσει οι ψυχροπολεμικές ταινίες της δεκαετίας του '50.

Απόλλων 13 - Apollo 13 (1995)

Μία Χολιγουντιανή υπερπαραγωγή που ξεκινά χλιαρά και στη συνέχεια απογειώνεται. Ο Τζιμ Λόβελ, ο Φρεντ Χέιζ και ο Τζακ Σουίγκερτ αποτελούν το πλήρωμα του διαστημόπλοιου «Απόλλων 13», με προορισμό τη Σελήνη. Το ταξίδι τους θα πάρει δραματική τροπή όταν λόγω μηχανικής βλάβης, το διαστημόπλοιο θα κινδυνέψει να χαθεί στο Διάστημα. Το προσωπικό του Κέντρου Ελέγχου θα ξεκινήσει μια αγωνιώδη προσπάθεια για τη διάσωση των τριών αστροναυτών και την επιστροφή του «Απόλλων 13» στη Γη... Εξαιρετικές ερμηνείες από Τομ Χανκς, Κέβιν Μπέικον και Εντ Χάρις στη Γη, αλλά και μαεστρική σκηνοθεσία από τον Ρον Χάουαρντ, με την αγωνία να σε καθηλώνει.

AVATAR (2009)

Πρόκειται για ένα υπερθέαμα οπτικών εφέ που κυριαρχούν στην ταινία και την κάνουν να ξεχωρίζει. Ισως εάν ο Κάμερον έριχνε μεγαλύτερο βάρος στους χαρακτήρες της ταινίας και όχι στη δύναμη της εικόνας, να μιλούσαμε για την κορυφαία ταινία όλων των εποχών. Ο Τζέικ Σάλι, ένας παραπληγικός βετεράνος πεζοναύτης, αποστέλλεται στον πλανήτη Πανδώρα, στον οποίο κατοικούν οι Νάβι, ανθρωποειδή με τρία μέτρα ύψος, γαλάζιο δέρμα κι έναν ιδιαίτερο πολιτισμό. Θα βρεθεί ανάμεσά τους ως κατάσκοπος των γήινων, όταν όμως γνωρίσει την εξωτική Νεϊτίρι, θα πρέπει να διαλέξει στρατόπεδο στην αναπόφευκτη τελική σύγκρουση που δεν θ' αργήσει να ξεσπάσει. Ο προϋπολογισμός του AVATAR ξεπέρασε το ποσό τον 300 εκατομμυρίων δολαρίων, είναι η ακριβότερη παραγωγή στην ιστορία του σινεμά. Στη ταινία εμφανίζονται χιλιάδες πρόσωπα, από αυτά μόνο 35 περίπου είναι υπαρκτά, τα υπόλοιπα είναι με ψηφιακή επεξεργασία.

GRAVITY (2013)

Tα επτά βραβεία Οσκαρ (σκηνοθεσίας, μουσικής, κινηματογράφησης, μοντάζ, οπτικών εφέ, μιξάζ και επεξεργασίας ήχου) αποδεικνύουν την ποιότητα της ταινίας. Ο μεξικανός κινηματογραφιστής Αλφόνσο Κουαρόν δημιουργεί σπουδαία ατμόσφαιρα διαστήματος με εκπληκτική φωτογραφία και ποντάρει πολλά στους πρωταγωνιστές Σάντρα Μπούλοκ, και Τζορτζ Κλούνεϊ που τον δικαιώνουν!

Η ιατρική μηχανικός Δρ Ράιαν Στόουν (Σάντρα Μπούλοκ) κάνει το πρώτο της ταξίδι στο διάστημα, συνοδευόμενη από τον έμπειρο αστροναύτη Ματ Κοβάλσκι (Τζωρτζ Κλούνεϊ) που ετοιμάζεται να βγει στη σύνταξη. Ενώ οι αστροναύτες είναι αφοσιωμένοι στο έργο τους, το διαστημικό λεωφορείο γίνεται θρύψαλα και τα δύο άτομα βρίσκονται ολομόναχα να περιφέρονται στο σύμπαν. Μια εκκωφαντική σιωπή υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Έχουν μείνει ολομόναχοι, χάνοντας κάθε επαφή με τη γη ενώ ο χρόνος κυλά απειλητικά εις βάρος τους…

KΑΙ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΡΕΙΣ

Άλιεν, Ο Επιβάτης του Διαστήματος - Αlien (1979)

H ταινία - ορόσημο που την αντέγραψαν δεκάδες φορές χωρίς την ίδια επιτυχία. Εθεσε τόσα χρόνια πριν, πολύ ψηλά τον πήχη της αγωνίας και της έντασης, με τον Ρίντλεϊ Σκοτ να παντρεύει υπέροχα την επιστημονική φαντασία και τον τρόμο. Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από το εμπορικό διαστημόπλοιο Νοστρόμο το οποίο ενώ ταξιδεύει στο αχανές διάστημα επιστρέφοντας στη Γη, λαμβάνει σήμα κινδύνου από έναν έρημο πλανήτη και το πλήρωμα σπεύδει να το ερευνήσει. Εκεί όμως ένας μυστηριώδης εξωγήινος οργανισμός προσκολλάται στο πρόσωπο ενός από το πλήρωμα και αναγκαστικά το φέρνουν στο σκάφος τους με το μέλος του πληρώματος αναίσθητο. Ενώ τα πράγματα φαίνεται να κυλούν ομαλά, το μυστήριο πλάσμα θα ξεπεταχτεί κάποια στιγμή από τα σωθικά του άτυχου μέλους και θα κρυφτεί στους χώρους του τεράστιου σκάφους. Αργότερα θα λάβει τις μέγιστες διαστάσεις του και θα αρχίσει να ξεπαστρεύει τα μέλη της αποστολής ένα - ένα. Τελευταία μένει η εκπληκτική Σιγκούρνι Γουϊβερ και τότε αρχίζει η μεγάλη μάχη...

Πόλεμος των Αστρων: Η Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται - “Star Wars: The Empire Strikes Back” (1980)

Η συνέχεια του Πολέμου των Αστρων, έμεινε στην ιστορία ως η καλύτερη της τριλογίας, κυρίως λόγω της αποκάλυψης ότι ο Luke Skywalker ήταν γιος του Darth Vader, δηλαδή του Anakin Skywalker. Μετά το πλήγμα που δέχτηκε απ'τους Αντάρτες, η Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται, τη στιγμή που ο Λουκ Σκάιγουοκερ μαθαίνει τις τεχνικές των Τζεντάι. Η ταινία κέρδισε 2 Οσκαρ και προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα, ενώ χαρακτηρίζεται από ακόμα πιο εντυπωσιακά εφέ σε σχέση με την προηγούμενη. Μοναδικό μελανό σημείο το απότομο τέλος, καθώς θα ακολουθούσε η Επιστροφή των Τζεντάι.

Ε.Τ.Ο Εξωγήινος - E.T. The Extra-Terrestrial (1982)

Μία ταινία που χαρακτήρισε μία ολόκληρη εποχή και έκανε τους πάντες να λατρέψουν το μικρό εξωγηϊνάκι και φυσικά αποτέλεσε μία από τις πιο εμπορικές ταινίες όλων των εποχών! Ο μικρός Έλιοτ και οι φίλοι του παίρνουν υπό την προστασία τους ένα εξωγήινο επισκέπτη, για τον οποίο ενδιαφέρονται και πράκτορες της Ασφάλειας των ΗΠΑ, όχι με τις ίδιες φιλικές διαθέσεις. Αφελής και απλοϊκή η ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ αγαπήθηκε όσο λίγες επειδή μίλησε στην καρδιά των θεατών κυρίως με τον συμπαθέστατο E.T. H γέννηση του Εξωγήινου έγινε στο μυαλό του Σπίλμπεργκ όταν ήταν παιδί και οι γονείς του πήραν διαζύγιο. Τότε για να αναπληρώσει το κενό του αδελφού ή τη αδελφής που ποτέ δεν θα αποκτούσε, αλλά και του πατέρα που ένιωθε ότι έχανε, έπλασε ένα φαναταστικό φίλο. Έναν εξωγήινο που θα του κρατούσε συντροφιά. Τελικά αυτός ο φίλος έγινε συντροφιά εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα