Όταν... φλεγόταν η Φλωρεντία! (vid)

Όταν... φλεγόταν η Φλωρεντία! (vid)

bet365

Στις 19 Μαΐου του 1990 ανακοινώθηκε η μεταγραφή του Ρομπέρτο Μπάτζιο από την Φιορεντίνα στην Γιουβέντους μια απόφαση που επέφερε «πόλεμο» με την Φλωρεντία για τρεις ημέρες να ζει σκηνές πολέμου. Το G- Weekend Journal γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται εκείνες τις ημέρες που παραλίγο να κάψουν την πόλη.

Η 19η Μαΐου του 1990 δεν είναι μια απλή ημέρα για την Φλωρεντία και την Φιορεντίνα. Είναι η ημέρα που ο Ρομπέρτο Μπάτζιο έκανε το αδιανόητο μετακομίζοντας στην Γιουβέντους, δημιουργώντας μία από τις χειρότερες έχθρες όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Η Φλωρεντία εκτός από την πλούσια ιστορία της είναι υπερήφανη και για άλλο ένα λόγο. Την ποδοσφαιρική της ομάδα, την Φιορεντίνα. Η ομάδα με τα βιολετί λατρεύεται παράφορα όπως κι ένας ποδοσφαιριστής, ο Ρομπέρτο Μπάτζιο, ο οποίος είναι ο διάδοχος του τεράστιου Τζιανκάρλο Αντονιόνι στις καρδιές των οπαδών.

Στο «Αρτέμιο Φράνκι» ο «Ρόμπι» γνωρίζει την αποθέωση σε κάθε ματς και την σεζόν 1989-90 παίρνει από το χέρι του μια μέτρια Φιορεντίνα (στο πρωτάθλημα η χρονιά παραλίγο να εξελιχθεί σε τραγωδία με την ομάδα να τερματίζει 12η μόλις ένα βαθμό πάνω από την ζώνη του υποβιβασμού με νίκη την τελευταία αγωνιστική).

Θα αποχαιρετήσει ο Ζλάταν με ακόμα ένα τρόπαιο το Παρίσι; Τοποθετώντας ένα στοίχημα στον αγώνα Μαρσέιγ - Παρί, η Vistabet πιστώνει έως 100€ στα κέρδη σου.

 

Ο Ποτέλο που είχε συμφωνήσει ήδη

Στην Ευρώπη όμως η κατάσταση είναι διαφορετική και με τον Μπάτζιο μαέστρο φτάνει στον διπλό τελικό με αντίπαλο την Γιουβέντους. Η κατάσταση στην ομάδα δεν ήταν καλή με τον ιδιοκτήτη Φλάβιο Ποτέλο να ψάχνει τρόπο να απεμπλακεί από τα διοικητικά ελέω οικονομικών προβλημάτων.

Τότε αρχίζουν οι πρώτες φήμες περί ενδιαφέροντος των «μπιανκονέρι» για τον καλύτερο Ιταλό ποδοσφαιριστή. Στις 2 Μαΐου του 1990, οι δύο ομάδες δίνουν ραντεβού στο Ολίμπικο του Τορίνο στον πρώτο από τους δύο τελικούς του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Η Γιουβέντους επικρατεί με 3-1 με τις φήμες περί συμφωνίας του Ποντέλο με την οικογένεια Ανιέλι για την παραχώρηση του Μπάτζιο να εντείνονται.

Ο αμυντικός των «βιόλα», Πιν, αποφασίζει να ανεβάσει τους τόνους φωνάζοντας ζωντανά στην τηλεόραση της RAI «κλέφτες» απευθυνόμενος στην Γιουβέντους. Ο επαναληπτικός τελικός λήγει 0-0 στο ουδέτερο Αβελίνο (η έδρα της Φιορεντίνα ήταν τιμωρημένη). Η γκρίνια αρχίζει και μαζεύεται στις όχθες του Άρνου.

Η γκρίνια αυτή όμως μετατρέπεται σε οργή όταν την 19η Μαΐου γίνεται γνωστό ότι ο «θεϊκός κοτσιδάκιας» από τη νέα σεζόν μετακομίζει στο Τορίνο έναντι 12 εκατ. Ευρώ, ποσό ρεκόρ για την εποχή. Η πανέμορφη Φλωρεντία μετατρέπεται σε λίγες ώρες σε βομβαρδισμένο τοπίο. Οι οπαδοί ξεκινάνε διαδηλώσεις ζητώντας το κεφάλι του Ποντέλο επί πίνακι κι επιτίθενται στα γραφεία του συλλόγου. Η πόλη δοκιμάζεται, με τους οπαδούς να βάζουν φωτιά παντού με τους καραμπινιέρι να αναγκάζονται να καλέσουν ενισχύσεις από την Μπολόνια για να μπορέσουν να περιορίσουν τα έκτροπα.

Στην Φλωρεντία επικρατούσε η απόλυτη αναρχία. Κοκτέιλ από μολότοφ, πέτρες, σίδερα, αλυσίδες με λουκέτα, ιμάντες είναι τα όπλα των εξαγριωμένων οπαδών οι οποίοι μετατρέπουν τους δρόμους σε πεδίο μάχης. Ο κόσμος μαθαίνει ότι ο Ποτέλο βρίσκεται μέσα στα γραφεία του συλλόγου και ξεκινάει μια τριήμερη πολιορκία για να καταφέρει να φτάσει στον υπαίτιο, ενώ στις μάχες συμμετέχουν ακόμα και μεγάλης ηλικίας άνθρωποι οι οποίοι προσπαθούσαν να εμποδίσουν τους αστυνομικούς να επιτελέσουν το έργο τους. Οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 50 ενώ υπήρξαν και εννιά συλλήψεις.

Ο ίδιος ο Μπάτζιο στην αυτοβιογραφία του τονίζει ότι δεν ήθελε ποτέ να φύγει. «Εγώ ήθελα να μείνω στην Φιορεντίνα. Δεν έφυγα μόνος μου. Με έδιωξαν. Ο Ποντέλο είχε κάνει την συμφωνία με τον Ανιέλι το προηγούμενο καλοκαίρι». Μάλιστα, αποκαλύπτει και διαλόγους με τον Ποντέλο τον οποίο προσπαθεί να πείσει να μην τον παραχωρήσει. Ο Ποντέλο όμως είχε πάρει την απόφαση και παρά τις φήμες για εμπλοκή του Τσέκι Γκόρι (μετέπειτα ιδιοκτήτη της Φιορεντίνα) που θα εμπόδιζε την μεταγραφή, η συμφωνία επισημοποιήθηκε.

Μετά τους δρόμους της πόλης, τα επεισόδια συνεχίστηκαν στο Κοβερτσιάνο, το προπονητικό κέντρο της εθνικής Ιταλίας εκεί όπου προετοιμαζόταν η «Σκουάντρα Ατζούρα» για το Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργάνωνε η Ιταλία. Καθημερινές ήταν οι επισκέψεις των tifosi βιόλα όπου με πανό έδειχναν το μίσος τους όχι μόνο στην Γιουβέντους αλλά και στην εθνική Ιταλίας. Η Ιταλία ήταν ανεπιθύμητη στο «Αρτέμιο Φράνκι» και είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1990 και μέχρι το 2006 έδωσε μόλις έναν αγώνα και αυτός φιλικός το 1993 κόντρα στο Μεξικό.

Η επιστροφή του στο «Αρτέμιο Φράνκι»

Καταλαβαίνει κανείς ότι την επόμενη σεζόν η Φλωρεντία ζούσε και ανέπνεε μόνο για ένα ματς, αυτό με την Γιουβέντους. Στην επιστροφή του Μπάτζιο τον Απρίλιο του 1991 στο «Αρτέμιο Φράνκι» έγινε χαμός. Η Curva Fiesole δημιουργεί ένα από τα καλύτερα κορεό όλων των εποχών αποτυπώνοντας την πόλη της Φλωρεντίας στέλνοντας το δικό της μήνυμα υπερηφάνειας.

Ο κόσμος δεν σταμάτησε να τον αποδοκιμάζει, ενώ ο ίδιος αρνήθηκε να εκτελέσει πέναλτι και όταν έγινε αλλαγή προέβη σε μία κίνηση που έχει γραφτεί στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίου. Οι οπαδοί του πέταξαν κασκόλ της Φιορεντίνα με τον ίδιο να το μαζεύει και να το φιλάει μπροστά από το πάγκο της Γιουβέντους κάνοντας ένα ολόκληρο γήπεδο να ξεχάσει για λίγο την έχθρα και να τον χειροκροτήσει.

Κάπως, έτσι, η 19η Μαΐου έχει χαρακτηριστεί στην Τοσκάνη ως η ημέρα που η Φλωρεντία βυθίστηκε στο πένθος. Και μπορεί από τότε να έχει μπει αρκετό νερό στο αυλάκι, αλλά το μίσος των «βιόλα» για την Γιουβέντους δεν θα τελειώσει ποτέ.

Δείτε και το βίντεο για την συγκεκριμένη υπόθεση:

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα