Υπερατού: To παιχνίδι-θρύλος των '80s!

Υπερατού: To παιχνίδι-θρύλος των '80s!

bet365

To G - Weekend Journal σε νοσταλγική διάθεση επαναφέρει την μαγεία των καρτών «Υπερατού» που αποτελούσαν must σε κάθε ελληνικό σπίτι στη δεκαετία του '80!

Την δεκαετία του '70, αλλά και του '80 μία σειρά από κάρτες που παρέπεμπαν σε τράπουλα έκαναν την εμφάνιση τους σε σχολεία, γειτονιές και κατασκηνώσεις.

Προορίζονταν για παιδιά και χαρακτηρίζονταν ως κάρτες «Υπερατού» ή «Σούπερ Ατού».

Κυκλοφορούσαν στο εμπόριο τόσο από ελληνικές εταιρίες, όσο και εισαγόμενες, κυρίως από την Γερμανία στα μέσα της δεκαετίας του '60.

 

Ουσιαστικά η τράπουλα περιείχε 32 κάρτες συν μία εξώφυλλο όπου αναγράφονταν οι οδηγίες του παιχνιδιού.

Το παιχνίδι ονομάστηκε Υπερατού λόγω της κάρτας, με την οποία δεν μπορούσες να ηττηθείς από κανέναν!

Η θεματολογία των καρτών πλούσια. Μπορούσες να επιλέξεις σετ που σχετίζονταν με πολεμικά πλοία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αυτοκίνητα 4Χ4, αγωνιστικά αυτοκίνητα, λιμουζίνες, Formula 1, Mottocross, διαστημικούς πυραύλους, ταχύπλοα, κρουαζιερόπλοια, φορτηγά, αγωνιστικές μηχανές, τρακτέρ, τανκς, τρένα, ελικόπτερα, σύγχρονα αεροπλάνα, προπολεμικά αεροπλάνα, υπερπολυτελή αυτοκίνητα, σούπερ τρίκυκλα, ακόμη και πυροσβεστικά οχήματα!

Σε κάθε κάρτα αναγράφονταν χαρακτηριστικά των μοντέλων, όπως είναι η ταχύτητα και το βάρος τους.

Αφού μοιράζονταν οι κάρτες, ο πρώτος παίκτης με βάση τα χαρακτηριστικά της αρχική κάρτας που είχε στα χέρια του επέλεγε τα στοιχεία που θεωρούσε πως θα ήταν καλύτερα σε σχέση με τις κάρτες που είχαν οι υπόλοιποι παίκτες.

Ο παίκτης με τους μεγαλύτερους αριθμούς στα χαρακτηριστικά της κάρτας του, αποσπούσε τις αντίστοιχες κάρτες των υπόλοιπων παικτών και τις τοποθετούσε στις δικές του!

Με την κάρτα Υπερατού κέρδιζες όλες τις κάρτες, εκτός από τις Α1, Β1, Γ1, Δ1 όπου γινόταν αναπόφευκτα σύγκριση των χαρακτηριστικών.

Σε κάποια σετ υπήρχαν μία κόκκινη και μία κίτρινη κάρτα. Με την κόκκινη έπαιρνες από κάθε παίκτη δύο κάρτες, ενώ με την κίτρινη έπαιρνες μία. Επίσης μπορούσες να παίξεις και με την μορφή κουαρτέτου όπου στόχος ήταν η συγκέντρωση όσο το δυνατών περισσότερων σετ αποτελούμενα από τέσσερις κάρτες.

Το παιχνίδι γνώρισε τρομερή απήχηση στη χώρα μας από τα τέλη της δεκαετίας του '70 μέχρι τις αρχές του '90. Ακόμη και περιοδικά της εποχής όπως το Μπλεκ και το Αγόρι σε κάθε τεύχος φιλοξενούσαν στην τελευταία σελίδα συγκεκριμένα σετ τα οποία μπορούσες να κόψεις με ένα ψαλίδι το σχέδιο στο περίγραμμα δημιουργώντας τις δικές σου κάρτες. Οικονομική και συνάμα πρακτική λύση!

Σε επί μέρους χαρακτηριστικά όπως ήταν η επιτάχυνσης 0-100 στα αυτοκίνητα κέρδιζε σε ορισμένες περιπτώσεις το μικρότερο νούμερο, ενώ στο βάρος των οχημάτων υπήρχε διχογνωμία για το αν θα έπρεπε να επικρατεί το μεγαλύτερο βάρος!

Η επιτυχία της σειράς οδήγησε εταιρίες να κυκλοφορήσουν τράπουλες για κατοικίδια, ποδόσφαιρο, προΐστορικά τέρατα και ταινίες τρόμου με συνέπεια να επέλθει ο κορεσμός και να χαθεί η αρχική μαγεία, αλλά και το retro feeling του παιχνιδιού.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως αν έχεις προλάβει ως παιδί την δεκαετία του '80 τότε κάπου αραχνιασμένη θα βρίσκεται η δική σου συλλογή με Υπερατού κάρτες. Ήρθε η ώρα να τις ανασύρεις από την μνήμη αλλά και το πατάρι σου!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα