Θα γίνει η "Σιδηρά Κυρία" των ΗΠΑ; (pics)
Η Χίλαρι Κλίντον έχει υπηρετήσει την αμερικανική πολιτική σκηνή από διάφορες θέσεις: “Πρώτη Κυρία”, γερουσιαστής, υπουργός Εξωτερικών. Τώρα, στρέφεται, για δεύτερη φορά, στον απόλυτο στόχο της. Την προεδρία των ΗΠΑ. Η 68χρονη υπηρέτησε ως ΥΠΕΞ υπό τον Μπαράκ Ομπάμα. Από τον Ιανουάριο του 2009 έως την επανεκλογή του. Ως διπλωμάτης τήρησε αυστηρό και εξαντλητικό πρόγραμμα ταξιδιών ενώ βασίστηκε διπλωματικά στην ενώπιος ενωπίω προσέγγιση. Η προηγούμενη πολιτική της διαδρομή σίγουρα τη βοήθησε στην προεδρική κούρσα. Ιδιαίτερα οι προκριματικές εκλογές του 2008 όταν έχασε το χρίσμα από τον Μπαράκ Ομπάμα.
Υπερφιλόδοξη και με ισχυρές άμυνες
Η Χίλαρι Ντιάν Ρόνταμ γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1947 στο Σικάγο. Τη δεκαετία του '60 παρακολούθησε μαθήματα στο Wellesley College στη Μασαχουσέτη και ξεκίνησε να δραστηριοποιείται πολιτικά. Συνέχισε σπουδές στη φημισμένη νομική σχολή του Yale, όπου γνώρισε τον Μπιλ Κλίντον. Παντρεύτηκαν το 1975. Το 1978 ο σύζυγος γίνεται κυβερνήτης στην πολιτεία του Αρκάνσας. Η ίδια δεν σταματά την πολιτική της δράση.
Το 1992, όταν ο Μπιλ Κλίντον διεκδικούσε τη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ, χαριτολογώντας έλεγε ότι προσφέρει στους ψηφοφόρους δύο προέδρους στην τιμή του ενός. Η Κλίντον ως “Πρώτη Κυρία” αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των γυναικών και γι' αυτό της καθολικής υγειονομικής περίθαλψης ενισχύοντας το προφίλ της εντός και εκτός ΗΠΑ. Παρ' όλα αυτά, απέτυχε να προωθήσει το σχέδιο της για την υγεία -ποτέ δεν πήγε στο Κογκρέσο για διαβούλευση- και οι επικριτές της τη χαρακτήρισαν υπερφιλόδοξη και πολιτικά αφελή.
Στα μέσα της δεκαετίας του '90, στη δεύτερη θητεία του άνδρα της, ενεπλάκη στα διάφορα σκάνδαλα που αμαύρωσαν την προεδρία του. Ένα απ' αυτά ήταν η υπόθεση Whitewater, αποτυχημένο κτηματομεσιτικό σχέδιο στο οποίο είχαν επενδύσει οι Κλίντον. Υπήρξαν ακροάσεις στο Κογκρέσο ενώ διεξήχθη έρευνα. Στο τέλος απαλλάχθηκαν. Φυσικά βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα στην υπόθεση “Λεβίνσκι”, όμως κατάφερε να αναπτύξει ισχυρές άμυνες και να διαχειριστεί την προσωπική πολιτική κρίση.
Διχαστική φιγούρα
To 1998 επιτέθηκε στους επικριτές του άντρα της δηλώνοντας ότι η υπόθεση “Λεβίνσκι” ήταν αποτέλεσμα συνωμοσίας των δεξιών. Το 2000, κι ενώ η προεδρική θητεία του Μπιλ Κλίντον έφτανε στο τέλος της, έθεσε υποψηφιότητα, με επιτυχία, για γερουσιαστής στη Νέα Υόρκη. Με τον τρόπο αυτό έγινε το επίκεντρο του Δημοκρατικού κόμματος. Το 2003 ψήφισε υπέρ της εισβολής στο Ιράκ, αλλά αποστασιοποιήθηκε από τη διεξαγωγή αυτής και μετά ζήτησε την απόσυρση των στρατευμάτων! Το 2006 επανεκλέχθηκε στη Γερουσία.
Το 2008 εξέφρασε την επιθυμία να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για την τότε προεδρική εκλογή. Η κριτική ήταν έντονη, ακόμη και μέσα στο κόμμα της, μια και θεωρείτο διχαστική φιγούρα και πολλοί Αμερικανοί δεν θα την ψήφιζαν. Επικράτησε ο Μπαράκ Ομπάμα που κέρδισε τις γενικές εκλογές. Ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος την τοποθέτησε στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια να κλείσει το ρήγμα που είχε δημιουργηθεί στο εσωτερικό του κόμματος λόγω της σκληρής μάχης για το χρίσμα.
Τα e-mail που “καίνε”
Η Κλίντον στη διάρκεια της θητείας της ως ΥΠ.ΕΞ των ΗΠΑ επισκέφτηκε 112 χώρες, περισσότερες από κάθε προκάτοχο της. Χρησιμοποίησε τη θέση της για να τονίσει τα δικαιώματα των γυναικών και τα ανθρώπινα δικαιώματα εν γένει. Ηγήθηκε της απάντησης των Ηνωμένων Πολιτειών στην “Αραβική Άνοιξη” και της στρατιωτικής επέμβασης το 2011 στη Λιβύη. Το 2012, μετά την επίθεση σε αμερικανικές εγκαταστάσεις στη Βεγγάζη, από την ισλαμική οργάνωση Ανσάρ Αλ-Σαρία, δέχτηκε σφοδρή κριτική. Σε φορτισμένη ακρόαση στο Κογκρέσο, ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχία στην ασφάλεια όμως τόνισε ότι δεν έλαβε ποτέ αίτημα ενίσχυση της. Τρία χρόνια αργότερα επέστρεψε για να καταθέσει. Η Κλίντον κατέθετε για πάνω από 11 ώρες, όμως δεν προέκυψε κάτι καινούργιο. Όταν έφυγε από το υπουργείο συνέχισε τις δημόσιες εμφανίσεις, ομιλίες. Λίγο πριν την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της για το χρίσμα των δημοκρατικών, υπήρξαν κατηγορίες ότι παραβίασε ομοσπονδιακούς κανόνες στη διάρκεια της θητείας της ως ΥΠ. ΕΞ. Η βασικότερη αφορά τη χρησιμοποίηση προσωπικού ηλεκτρονικού λογαριασμού για επίσημες υποθέσεις του κράτους. Το FBI τόνισε ότι δεν προβεί σε απόδοση κατηγοριών, όμως σημείωσε ότι η κ. Κλίντον και το επιτελείο της “υπήρξαν εξαιρετικά απρόσεχτα στη διαχείριση ευαίσθητων διαβαθμισμένων πληροφοριών”.
Το “τραμπικό” ατόπημα
Η υπόθεση “e-mail” αμαύρωσε την εκστρατεία της Κλίντον, τόσο στα προκριματικά, όσο και στην προεδρική κούρσα. Στις δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν αποτυπώθηκε η δυσπιστία των ψηφοφόρων απέναντι της. Ο συνδιεκδικητής για το χρίσμα των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς, ήταν πιο προκλητικός απ' ό,τι περίμεναν οι ειδικοί. Μολαταύτα, η Κλίντον βγήκε νικήτρια, έστω και με απώλειες.
Η δυναμική της έφτασε στην ακμή της στη διάρκεια του συνεδρίου των Δημοκρατικών, όμως τώρα τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα. Παρά τη νίκη της στις τρεις τηλεοπτικές αναμετρήσεις με τον Τραμπ. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο υπέπεσε σε ατόπημα “τραμπικό”, καθώς υποστήριξε ότι οι μισοί ψηφοφόροι του είναι “αξιοθρήνητοι”. Την επόμενη μέρα, στο μνημόσυνο για την 11η Σεπτεμβρίου, δήλωσε ασθένεια και το επιτελείο της δήλωσε ότι υπέφερε από πνευμονία.
Πηγή
-bbc.com
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.