Οι υποσχέσεις της Χίλαρι!

Οι υποσχέσεις της Χίλαρι!

bet365

Η υποψήφια των Δημοκρατικών στην προεκλογική της εκστρατεία δεν άφησε κανέναν παραπονούμενο. Τα έδωσε (στα λόγια) όλα σε όλους. To G-Weekend σας τα θυμίζει...

Η Χίλαρι Κλίντον ως καλή αστή πολιτικός που σέβεται τον εαυτό της, υπόσχεται πολλά και μεγάλα. Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ έχει “δεσμευτεί” για δωρεάν δίδακτρα, μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη, κ.α. Η παροχολογία είναι παγκόσμια πολιτική πρακτική και η πρώην Πρώτη Κυρία ξέρει καλά το παιχνίδι. Αν κερδίσει θα έχει πολλά να κάνει και έτοιμες τις δικαιολογίες για πιθανή αθέτηση των προτάσεων της. Θεωρητικά μπορεί να αυξήσει τα δημόσια έσοδα, να κάνει πιο ανθρώπινο το σύστημα υγείας και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Σας παρουσιάζουμε τους εννιά βασικούς τομείς της προεκλογικής της καμπάνιας.

Δωρεάν δίδακτρα

Η Κλίντον έχει δεσμευθεί, από το ξεκίνημα της εκστρατείας της, για δωρεάν δίδακτρα στα κοινοτικά κολέγια για οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω των 125 χιλιάδων δολαρίων. Η δημοσίευση της πρότασης λειτούργησε ως κλάδος ελαίας για τους υποστηρικτικές του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος είχε προτείνει δωρεάν δημόσια κολέγια. Για να ευοδωθεί το σχέδιο της Κλίντον πρέπει να δοθούν υποτροφίες και αυτό είναι κοστοβόρο. Σύμφωνα με υπολογισμούς το κόστος, σε βάθος δεκαετίες, ανέρχεται στα 350 δισεκατομμύρια δολάρια! Η υποψήφια των Δημοκρατικών σκοπεύει να καλύψει το πόσο με την πάταξη της φοροδιαφυγής των πλουσίων Αμερικανών. Φυσικά, θα πρέπει να ξεπεράσει τις αντιστάσεις της αντιπολίτευσης στο Κογκρέσο και στα διοικητικά όργανα των πολιτειών.

 

Μεταρρυθμιστική μεταναστευτική πολιτική

Το θέμα των μεταναστών δεν θα μπορούσε να λείψει από την ατζέντα της Κλίντον. Έτσι, σε αντίθεση με τον Τραμπ που υπόσχεται τείχη, η υποψήφια των Δημοκρατικών κάνει λόγο για μεταρρυθμιστική πολιτική με στόχο την ιθαγένεια ώστε να μένουν οι οικογένειες ενωμένες. Αυτό, βέβαια, αφορά τις σκληρά εργαζόμενες, νομότυπες οικογένειες μεταναστών. Το μεταρρυθμιστικό πακέτο σ' αυτόν τον τομέα, αφορά (και) την επιβολή της μεταναστευτικής πολιτικής εν γένει και την “φιλελευθεροποίηση” της μελλοντικής μετανάστευσης.

Το Κογκρέσο προσπαθεί χρόνια να περάσει το εν λόγω πακέτο. Η Χίλαρι, πέρα από τα όποια νομοθετικά εμπόδια, ίσως έρθει αντιμέτωπη και με το Οβάλ Γραφείο στην προσπάθεια της για θέσπιση μεταναστευτικής πολιτικής. Το Ανώτατο Δικαστήριο λίγους μήνες πριν, μπλόκαρε εκτελεστικά μέτρα του Μπαράκ Ομπάμα που θα έδιναν προστασία σε μερίδα παράνομων μεταναστών.

Υγεία, το μεγάλο στοίχημα

Ο τομέας της υγείας έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κλίντον και τους Δημοκρατικούς. Στην ουσία θέλει να πάει τον νόμο Ομπάμα για την υγειονομική περίθαλψη ένα βήμα παραπέρα. Στις αρχές της δεκαετίες του ΄90, ως Πρώτη Κυρία, είχε προσπαθήσει να προωθήσει και να εφαρμόσει ένα καθολικό πρόγραμμα υγείας. Απέτυχε παταγωδώς. Τώρα, λοιπόν, θέλει να “χτίσει” πάνω στον νόμο Ομπάμα για “Προσιτή Φροντίδα”.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την περίφημη “δημόσια επιλογή”, το οποίο στην ουσία θα είναι ένα προαιρετικό, διευθυνόμενο από την κυβέρνηση, ασφαλιστικό σχέδιο. Ο Ομπάμα ήθελε να περάσει τη “δημόσια επιλογή”, όμως η αντιπολίτευση και η αντίδραση των ασφαλιστικών εταιριών υπερίσχυσαν. Η Κλίντον θα χρειαστεί ένα ακόμη πιο “αριστερό” Κογκρέσο για να τα καταφέρει.

Ισότητα στις αμοιβές

Η πρώτη υποψήφια για την προεδρία δεν θα μπορούσε να μην παίξει το φεμινιστικό χαρτί. Πέρα από την πρόκληση στη σεξιστική ρητορεία του Τραμπ, η Χίλαρι θέλει να προσφέρει και κάτι ουσιαστικό στις γυναίκες: Ισότητα στις αμοιβές. Το 2007, ως γερουσιαστής, είχε παρουσιάσει εκδοχή του νόμου που για τη δικαιοσύνη των αμοιβών. Σε αυτόν δίνεται η δυνατότητα σε κάθε άτομο να προσβάλει τη μισθολογική διάκριση βασισμένη στον φυλετικό διαχωρισμό.

Η πρόταση μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που βιώνουν την εν λόγω εμπειρία, αλλά δεν θα κλείσει άμεσο το κενό κι αυτό γιατί υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τη μισθολογική διαφορά ανδρών-γυναικών.

Αύξηση φορολογικών εσόδων

Η Κλίντον έχει υποσχεθεί περισσότερα φορολογικά έσοδα χωρίς όμως να αυξήσει τη φορολογία στη μεσαία τάξη. Το σχέδιο της διατηρεί σε μεγάλο βαθμό ως έχει τον φορολογικό κώδικα, όμως θα επιβάλλει μικρή αύξηση για τους “σούπερ-πλούσιους”. Για παράδειγμα, προτίθεται να θεσπίσει πρόσθετη επιβάρυνση 4% στα εισοδήματα άνω των πέντε εκατομμυρίων δολαρίων και να αυξήσει συγκεκριμένους φορολογικούς συντελεστές. Σύμφωνα με αναλύσεις ανεξάρτητων ινστιτούτων, όντως την επόμενη δεκαετία θα υπάρξει σημαντική άνοδος στα φορολογικά έσοδα που θα πλήξει την πολύ πλούσια μειοψηφία του πληθυσμού. Η ιστορία όμως έχει δείξει ότι το Κογκρέσο έχει πολλά χρόνια να περάσει σημαντική φορολογική μεταρρύθμιση. Τελευταία έγινε επί προεδρίας Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Όχι σε κακές εμπορικές συμφωνίες

Η Κλίντον μπορεί να είχε θεσμική θέση υπό τη διοίκηση του Ομπάμα, όμως είχε εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία της για την TPPA (Trans-Pacific Partnership Agreement), την εμπορική συμφωνία χωρών του Ειρηνικού. Η θέση της είναι υπέρ τέτοιων συμφωνιών, όμως έχει τονίσει ότι θα πει “όχι” σε νέες εάν δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας, δεν οδηγούν σε αυξήσεις μισθών και δεν βελτιώνουν την εθνική ασφάλεια. Η TPPA πάντως περιμένει την τελική επικύρωση στο Κογκρέσο κι αν δεν έρθει, τότε ο επόμενος πρόεδρος μπορεί να την προσπεράσει.

Αύξηση κατώτατου μισθού

Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι στα αγαπημένα ζητήματα παροχολογίας των πολιτικών. Το πολιτικό δυναμικό των ΗΠΑ δεν αποτελεί εξαίρεση και η Κλίντον έχει υποσχεθεί αύξηση από 7.25 σε 12 δολάρια την ώρα σε εθνικό επίπεδο. Όταν ήταν στην κούρσα ο Μπέρνι Σάντερς είχε κάνει λόγο για 15 δολάρια την ώρα. Η Κλίντον εξέφρασε δημόσια της στήριξη της σε αυτό, Παρ' όλα αυτά, η αύξηση του κατώτατου μισθού απαιτεί δράση από το Κογκρέσο.

Αυστηρότεροι έλεγχοι στην αγορά όπλων

Η οπλοκατοχή είναι θέμα που “καίει” και πάντα φέρνει σε δύσκολη θέση τους υποψηφίους. Ειδικά τους Δημοκρατικούς. Η Χίλαρι, λοιπόν, σκοπεύει να κάνει πιο ασφυκτικό το θεσμικό πλαίσιο γύρω από την αγορά όπλων. Μέχρι τώρα υπάρχουν πολλά κενά στη νομοθεσία που επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση σε αυτά δίχως να απαιτείται έλεγχος του παρελθόντος του υποψήφιου αγοραστή.

Η ρητορική της μπορεί να είναι υπέρ της αυστηρότητας των ελέγχων, όμως οι θέσεις της είναι τυπικές. Οι προτάσεις της είναι στη γραμμή των ομάδων που συνηγορούν υπέρ του ελέγχουν των όπλων και δεν υπάρχει πουθενά πεδίο συμβιβασμού με την πανίσχυρη NRA (National Rifle Association).

Λεφτά για υποδομές

Η πιο φιλόδοξη και πομπώδης διακήρυξη είναι η άνοδος των ομοσπονδιακών δαπανών στον τομέα των υποδομών. Συγκεκριμένα κάνει λόγο για αύξηση της τάξης των 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε μια πενταετία! Το εν λόγω σχέδιο εντάσσεται στη δέσμευση της να κάνει τη μεγαλύτερη επένδυση στις ΗΠΑ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα 250 δισ. θα πάνε σε άμεσες επενδύσεις υποδομών (κυρίως συντήρηση αεροδρομίων, λεωφόρων, γεφυρών) ενώ τα υπόλοιπα 25 θα χρηματοδοτήσουν τράπεζα υποδομών. Σε αυτήν επιδιώκεται να έρθουν ιδιωτικά κεφάλαια για δημόσια έργα. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς και γνώστες της αμερικάνικης καθημερινότητας, ακόμη και με αυτό το σχέδιο το πρόβλημα των υποδομών δεν θα λυθεί. Η Αμερικανική Εταιρία Πολιτικών Μηχανικών εκτιμά ότι ως το 2020 θα υπάρχει, στον τομέα των υποδομών, χρηματοδοτικό κενό 1.6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων! Πέρα απ' αυτό, επισημαίνεται ότι η Κλίντον σκοπεύει να καλύψει το πρόγραμμα μέσα από την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Αν, λοιπόν, αυτά δεν είναι στο ύψος που περιμένει η Κλίντον, τότε το πρόγραμμα χρηματοδότησης υποδομών θα καταρρεύσει.

Πηγή

-Politifact.com

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα