Στράτος Αποστολάκης. Φυσικά δεν είναι ο πρώτος παίκτης που άλλαξε στρατόπεδο αλλά είναι ο πρώτος που σκόραρε σε ντέρμπι "αιωνίων" και με τις δυο ομάδες.
Ο πρώην αρχηγός της εθνικής μας ομάδας προκάλεσε... σεισμό με την μεταγραφή του από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό το 1990. Ο Στράτος είναι και από τους ελάχιστους που έζησαν ντέρμπι "αιωνίων" ως παίκτης αλλά και ως προπονητής.
Ως ποδοσφαιριστής θα σκοράρει με τη φανέλα του Ολυμπιακού στη νίκη με 4-3 του Παναθηναϊκού στο Καραϊσκάκη και το 1996 θα πετύχει το γκολ της νίκης για τους "πράσινους" στο ΟΑΚΑ (1-0).
Φυσικά δεν είναι ο μόνος που σκόραρε και με τις δυο ομάδες.
Στον πόλεμο θα χαρακτηρίζονταν προδότες και θα τυφεκίζονταν αλλά δεν αναφερόμαστε σε πόλεμο μα στο ποδόσφαιρο.
Ο πρώτος παίκτης που τόλμησε να αλλάξει στρατόπεδο και να περάσει από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό ήταν ο Λεωνίδας Καλογερόπουλος.
Ήταν τερματοφύλακας της προ προλεμικής περιόδου και έπαιξε στους "πράσινους" από το 1920 έως το 1927. Τότε κατηφόρισε για λίγο στον Πειραιά αλλά επέστρεψε σχεδόν αμέσως στην Αθήνα.
Όλα αυτά σε μια εποχή που δεν υπήρχε ούτε πανελλήνιο πρωτάθλημα! Αργότερα το τόλμησαν δεκάδες παίκτες μεταξύ των οποίων και "σημαίες" όπως ο Δεληκάρης, ο Αντωνιάδης και ο Αποστολάκης.
Το 2004 ο Σωκράτης Κόκκαλης θα ντύσει στα ερυθρόλευκα τον Ριβάλντο.
Ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ είχε κατακτήσει το 2002 την 1η θέση στο Μουντιάλ της Ασίας ενώ κέρδισε και τη "Χρυσή Μπάλα".
Την 4η Δεκεμβρίου 2004 παίζει στο πρώτο ντέρμπι "αιωνίων" στο νέο Καραϊσκάκη και θα πετύχει με φάουλ το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης.
Θα πετύχει άλλα δυο την επόμενη χρονιά, πάλι στην έδρα του Ολυμπιακού.
Θα είναι ο πρώτος και τελευταίος παίκτης με Μουντιάλ και "Χρυσή Μπάλα" που θα βρει δίχτυα σε ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός.
Δημήτρης Σαραβάκος.
Ο "μικρός" του Παναθηναϊκού είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών σε ντέρμπι "αιωνίων".
Έχει πετύχει 16 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις κατά του Ολυμπιακού και ακόμη και σήμερα είναι και ο πρώτος σκόρερ στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Το πρώτο του γκολ θα το πετύχει τη σεζόν 1984-85 στο Κύπελλο.
Στη δεύτερη θέση, από το 1979 και έπειτα, είναι ο Νίκος Αναστόπουλος (11) και τον ακολουθεί με 9 ο Κριστόφ Βαζέχα. Συνολικά στα χρόνια της Α' εθνικής στην κορυφη του σχετικού πίνακα από την πλευρά του Ολυμπιακού είναι ο Γιώργος Σιδέρης με 13.
Η ιστορία τα έφερε έτσι ώστε το πρώτο παιχνίδι τους σε εθνικό πρωτάθλημα να είναι ο απόλυτος θρίαμβος για τον Παναθηναϊκό.
Η ομάδα της Αθήνας κερδίζει στην έδρα της την 1η Ιουνίου 1930 με 8-2!
Τα γκολ του αγώνα σημειώθηκαν κατά σειρά: 10' Συμεωνίδης, 20' Μεσσάρης, 25' Μεσσάρης, 30' Συμεωνίδης, 53' Πιερράκος, 56' και 59' Γιώργος Ανδριανόπουλος (Ολυμπιακός), 72' Κουράντης (αυτογκόλ), 76' Μηγιάκης και 81' Πιερράκος.
Ο επαναληπτικός δια λόγους ασφαλείας διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη και στο γήπεδο του Άρη με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί με 1-2.
Οι "πράσινοι" κατέκτησαν το πρωτάθλημα την περίοδο 1929-30.
Ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ γεννήθηκε στον Πειραιά ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στον Πειραιά αλλά έκανε τεράστια καριέρα στον Παναθηναϊκό.
Δεινός σκόρερ πρωταγωνίστησε επί πολλά χρόνια με την φανέλα του Παναθηναϊκού και της εθνικής ομάδας.
Ο "κούνελος" ήταν ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Α' εθνικής που θα πετύχει χατ τρικ σε αγώνα Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό.
Σις 24 Ιουλίου 1960 ο Παναθηναϊκός επικρατεί με 4-1 στο Καραϊσκάκη και ο Παπαεμμανουήλ σκοράρει στο 23', στο 71' και στο 83'.
Το πρώτο παιχνίδι της ιστορίας των δυο ομάδων ήταν φυσικά φιλικό και διεξήχθη το 1925.
Ο Ολυμπιακός είχε ιδρυθεί στις 10/3 και στις 28/6 θα παίξει με τον Παναθηναϊκό, που δεν ήταν ακόμη ο "αιώνιος" αντίπαλος του στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Το σκορ ήταν 3-3! Δίχτυα θα βρουν δυο μυθικές μορφές των ομάδων. Ο Απόστολος Νικολαϊδης που θα δώσει το όνομα του και στο γήπεδο που θα παίξει για πρώτη φορά με τον Ολυμπιακό και ο Γιώργος Ανδριανόπουλος που θα γίνει και εκείνος πρόεδρος της ομάδας που ίδρυσε μαζί με τα αδέλφια του.
Το τελευταίο φιλικό τους παιχνίδι διεξήχθη το 1978.
Ο Λάκης Πετρόπουλος υπήρξε σπουδαίος παίκτης του Παναθηναϊκού και της εθνικής ομάδας ο οποίος μετά από την απόσυρση και αφού "φοίτησε" δίπλα στον Στέφαν Μπόμπεκ έγινε προπονητής της αγαπημένης του ομάδας.
Ο σπουδαίος αυτός τεχνικός που έφυγε από τη ζωή το 1996 θα γίνει ο πρώτος στην ιστορία που θα κατακτήσει πρωτάθλημα (Α' εθνική) με τον Παναθηναϊκό αλλά και με τον Ολυμπιακό.
Με την ομάδα της Αθήνας τα κατάφερε το 1969 και το 1970 και μ' εκείνη του Πειραιά το 1973, το 1974 και το 1975. Πέντε τίτλοι με 2 ομάδες σε 7 χρόνια.
Επί δικτατορίας ξεκίνησαν να παίζουν στην Α' εθνική και παίκτες από το εξωτερικό που πολλές φορές "βαπτίζονταν" ομογενείς.
Φυσικά δεν αγωνίζονταν μονάχα στις δυο μεγάλες ομάδες αλλά και σε επαρχιακές.
Η πρώτη σεζόν που άνοιξαν λογαριασμοί οι ξένοι σκόρερ ήταν το 1972-73.
Ο Ρομαίν Αργυρούδης (Γάλλος που δηλώθηκε ως ομογενής) σκοράρει στο 0-1 επί του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας ενώ στον 2ο γύρο στο Καραϊσκάκη θα πετύχουν γκολ οι ομογενείς Υβ, Αργυρούδης αλλά και ο Ουρουγουανός Χούλιο Λοσάντα.
Το 1982 ένα ολόκληρο πρωτάθλημα θα κριθεί για πρώτη φορά σε μπαράζ ανάμεσα στους δυο "αιώνιους".
Ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό συγκεντρώνουν από 50β σε 34 αγώνες και λύνουν τις διαφορές τους στο Βόλο.
Το μπαράζ ορίστηκε για τις 29 Ιουνίου 1982 και ο Ολυμπιακός επικρατεί με 2-1 χάρις σε γκολ του Αναστόπουλου και του Εσταβίγιο. Για τον Παναθηναϊκό σκοράρει ο Ζιάκος.
Ακόμη αξίζει να σημειώσουμε ότι το πρώτο Κύπελλο Ελλάδος που παίχτηκε ανάμεσα στους δυο ήταν το 1960. Στον πρώτο αγώνα στη Λεωφόρο ο Ολυμπιακός αποσπά ισοπαλία (1-1) και στον δεύτερο κερδίζει με 3-0 και παίρνει τον τίτλο.