EOKAN: «Εντατικοποιούνται άμεσα οι έλεγχοι ντόπινγκ στον ελληνικό αθλητισμό»

Newsroom
EOKAN: «Εντατικοποιούνται άμεσα οι έλεγχοι ντόπινγκ στον ελληνικό αθλητισμό»

bet365

Σε διαδικτυακή συνάντηση με τους αθλητικούς συντάκτες, ο διοικητής του ΕΟΚΑΝ, Γρηγόρης Λέων, έκανε ανακοινώσεις που αφορούν θέματα ντόπινγκ, αλλά και την αδειοδότητη του εργαστηρίου.

«Μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών, καταφέραμε να διορθώσουμε σχεδόν 100 σημεία που είχαν επισημανθεί από το WADA, ώστε να είμαστε συμμορφούμενοι με τον κώδικα του Παγκόσμιου Οργανισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΕΟΚΑΝ, κ. Λέων, για το ζήτημα της πιστοποίησης του εργαστηρίου της Αθήνας, που έχει αφαιρεθεί από τον WADA.

Ανάμεσα σε όσα είπε ο κ. Λέων, είναι η δημιουργία τμήματος ερευνών και συλλογής πληροφοριών, το οποίο «παρατηρεί και καταγράφει περίεργη και ύποπτη δραστηριότητα προπονητών και αθλητών, ενώ παράλληλα δώσαμε βάρος στη σωστή λειτουργία του τμήματος ελέγχων ντόπινγκ»

Επίσης, έχει ενεργοποιηθεί το τμήμα εκπαίδευσης και σεμιναρίων για αθλητές και προπονητές, κάτι που θα γίνει και στα σχολεία σύντομα.

«Τελικά, αυτό που πετύχαμε είναι ένα μικρό θαύμα. Αυτή τη στιγμή, είμαστε στη λίστα των υπό επιτήρηση εθνικών οργανισμών του WADA ως τον Ιανουάριο, μαζί με χώρες όπως η Ολλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, εκτιμώ όμως ότι θα βγούμε συντομότερα, καθώς είμαστε ένας πλήρως συμμορφούμενος οργανισμός. Η μοναδική μας εκκρεμότητα πλέον, είναι η ψήφιση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του Ε.Ο.ΚΑ.Ν., κάτι το οποίο θα ολοκληρωθεί άμεσα» είπε ακόμη ο κ. Λέων.

 

Λέων: «Αρχίσαμε τους ελέγχους και θα αυξηθούν»

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ανέφερε πως οι έλεγχοι ντόπινγκ θα αυξάνονται όσο περνάει ο καιρός.

«Οι έλεγχοι που έπρεπε να είχαν γίνει, όπως όριζε η συμμόρφωση με τον κώδικα του WADA, έχουν γίνει ήδη. Μέσα στον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκαν 95 έλεγχοι σε 13 διαφορετικά αθλήματα. Οι μισοί έγιναν σε αγώνες και οι άλλοι μισοί εκτός αγώνων. Το επόμενο χρονικό διάστημα οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, ενώ πλέον γίνονται σωστότερα οι λεγόμενοι out of competition έλεγχοι, δηλαδή οι εκτός αγώνων. Παράλληλα οργανώνουμε τους αιματολογικούς ελέγχους και το λεγόμενο “βιολογικό διαβατήριο” των αθλητών, αλλά και τους ελέγχους για αυξητικές ορμόνες. Θεωρώ πως στις αρχές του νέου χρόνου, θα είμαστε απόλυτα έτοιμοι» είπε χαρακτηριστικά.

«Αναφορικά με το εργαστήριο αντι-ντόπινγκ της Αθήνας, θέλω να τονίσω πως είναι ανεξάρτητο από τον Ε.Ο.ΚΑ.Ν. Το να έχουμε έναν ισχυρό Εθνικό Οργανισμό αλλά και ένα ισχυρό εργαστήριο σε διεθνές επίπεδο, σίγουρα θα είναι σημαντικό. Ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν. θα είναι εκεί όταν χρειαστεί για να στηρίξει αυτή την εθνική προσπάθεια. Οι πόροι του Ε.Ο.ΚΑ.Ν. είναι περίπου 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Έχουμε λάβει ήδη το πρώτο μέρος της επιχορήγησης. Με αυτά έχουν καλυφθεί τα λειτουργικά έξοδα, ενώ έγιναν και οι πληρωμές προς του δειγματολήπτες, όχι μόνο του νέου Οργανισμού, αλλά και εκείνες του Ε.Σ.ΚΑ.Ν., που εκκρεμούσαν» πρόσθεσε ακόμη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα