Όλα όσα έμαθα για το τρέξιμο κάνοντας προπονήσεις για 6 μήνες
Την πρώτη μου προπόνηση την έκανα στο Άλσος Παγκρατίου. Είχα υπολογίσει χοντρικά την διαδρομή που έπρεπε να διανύσω για να τρέξω τα πρώτα μου δύο χιλιόμετρα μέσω google maps και βγήκα ένα βράδυ του περσινού Σεπτέμβρη στο άλσος φορώντας all-star. Χίλια πεντακόσια μέτρα αργότερα δύο διαφορετικά σκυλιά είχαν δαγκώσει τη φόρμα μου, είχα τσακωθεί με μία κυρία που είχε βγάλει τον γιο της για ποδήλατο με βοηθητικές και πήγα να πέσω πάνω του, ενώ οι πατούσες μου είχαν αρχίσει ήδη να πονούν μιας και το να τρέχεις με all-star είναι λίγο καλύτερο από το να τρέχεις με παντόφλες.
Στο δρόμο για το σπίτι ψυχολογικά (κυρίως) αποκαμωμένος ήμουν έτοιμος να τα παρατήσω. Ευτυχώς, στην είσοδο της πολυκατοικίας συνάντησα έναν γείτονα που είχε τρέξει κάμποσους Μαραθωνίους και το τρέξιμο αποτελούσε πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Σε ένα μίνι διάλογο που είχαμε μέχρι να φτάσουμε στον δεύτερο, όπου μένουμε και οι δύο, μοιράστηκε μαζί μου μερικές συμβουλές-σκέψεις βγαλμένες από την μέχρι τότε εμπειρία του. Αυτές που θυμάμαι ακόμα και σήμερα είναι: α) θα χρειαστείς ένα ζευγάρι καλά παπούτσια, β) το τρέξιμο είναι καθαρά εγκεφαλικό σπορ και γ) να καταγράφεις τις επιδόσεις σου. Θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους αγωνιστικούς σου στόχους.
Το παραπάνω τρίπτυχο λειτούργησε πολύ καλά για μένα, αφού έχω ήδη τρέξει δύο 5άρια και ένα 10άρι σε αγώνες. Mε αφορμή, λοιπόν, τον κυριακάτικο (20/3) Ημιμαραθώνιο της Αθήνας γράφω αυτό το κείμενο για να μεταφέρω τις εμπειρίες μου με όλα όσα έμαθα για το τρέξιμο. Παράλληλα, τσεκάρω για άλλη μια φορά τα στατιστικά μου στο HUAWEI GT Runner Watch, το οποίο διαθέτει μπαταρία με διάρκεια ζωής ως και 14 μέρες.
Μπορεί το συγκεκριμένο Runner Watch να κυκλοφόρησε μόλις στις 14 Μάρτη -και μέχρι τότε να κρατούσα σημειώσεις με τις επιδόσεις μου στο smartphone μου- ωστόσο έχει ήδη κερδίσει μια θέση στον καρπό μου ενόψει των επόμενων αγώνων που σκοπεύω να συμμετάσχω όπως το δεκάρι του 16ου Διεθνούς Μαραθώνιου Δρόμου Θεσσαλονίκης «Μέγας Αλέξανδρος» (10/4), το Spetsathlon (13_15/5) και το Spetses mini Marathon (8_10/10). Μεγάλο όνειρο αποτελεί η συμμετοχή μου στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας τον Νοέμβρη (13-14). Αλλά δεν υπάρχει λόγος να βιαστώ, το HUAWEI Health Αpp, άλλωστε, σύμφωνα με το ιστορικό τρεξίματος που διαθέτει, τα προσωπικά μου, σωματικά χαρακτηριστικά και τους προπονητικούς μου στόχους θα μου δείξει αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Τους έξι, λοιπόν, μήνες που μεσολάβησαν (από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα) έχυσα τόνους ιδρώτα, σκέφτηκα κάμποσες ακόμα φορές να τα παρατήσω και πανηγύρισα σαν να κατακτούσα το Champions League κάθε φορά που έτρεχα ένα χιλιόμετρο παραπάνω από όσο στις προηγούμενες προπονήσεις. Ας δούμε, όμως, τι έμαθα αυτό το χρονικό διάστημα για το τρέξιμο.
-Δεν τρέχουμε ποτέ μα ποτέ σε πάρκα που ο κόσμος βγάζει βόλτα τα σκυλιά του. Έτσι και αλλιώς η Αθήνα (πόσο μάλλον οι υπόλοιπες πόλεις και η επαρχία) διαθέτει πολλές καλές διαδρομές για τρέξιμο. Από το πέταλο του Καλλιμάρμαρου και τις Πανεπιστημιούπολη-Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου μέχρι το Πάρκο Τρίτση και την παραλιακή από Μαρίνα Φλοίσβου μέχρι Βούλα. Με το HUAWEI GT Runner Watch, βέβαια, μπορείς να βγεις στο δρόμο χωρίς συγκεκριμένο προορισμό, αφού διαθέτει offline navigation ακριβείας.
-«Να κοιτάς εκεί που θέλεις να πας, αλλιώς θα πας εκεί που κοιτάς». Απεχθάνομαι τα κλισέ, ωστόσο το συγκεκριμένο βρίσκει πλήρη εφαρμογή στο τρέξιμο. Για αυτό, όταν τρέχουμε δεν κοιτάμε ποτέ το έδαφος, αλλά την επόμενη στροφή ή το όποιο σημάδι μας δείχνει ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στο να καλύψουμε την απόσταση που έχουμε βάλει ως αρχικό στόχο.
-Βάζε εφικτούς στόχους από την πρώτη σου προπόνηση. Στην αρχή στόχευσα τα 5 χιλιόμετρα. Στη συνέχεια τα 10, μετά τα 15 και τώρα τα 21 ενός επόμενου Ημιμαραθωνίου. Αν μπορεί ένας από εμάς, μπορούν όλοι!
-Για την επίτευξη των στόχων χρειάζεσαι έναν σύμμαχο-προπονητή. Το HUAWEI GT Runner Watch, το πρώτο smartwatch της HUAWEI για δρομείς σε πολύ προσιτή τιμή για όλα όσα προσφέρει, είναι ο καλύτερος που θα βρεις, αφού το επαγγελματικό σύστημα προπόνησης HUAWEI TruSportTM σου παρέχει μια διεξοδική καταγραφή για μια σειρά πραγμάτων, όπως για την ένταση της προπόνησης, τον απαιτούμενο χρόνο αποκατάστασης μετά την άσκηση κ.ά. Ταυτόχρονα, μέσω του Running Ability Index (RAI) αξιολογείται η ικανότητα σου να τρέξεις, βοηθώντας σε να κρίνεις αντικειμενικά την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι, αλλά και να επιτύχει τον πιο υψηλό σου στόχο.
-Μαζί με τα πόδια σου τρέχει και το μυαλό σου. Αν το μυαλό σου πιστέψει ότι μπορείς να διανύσεις μια συγκεκριμένη απόσταση, τότε τα πόδια σου θα υπακούσουν.
-Υπάρχουν καλές προπονήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων νιώθεις ότι μπορείς να τρέξεις τη διπλάσια απόσταση από αυτή που έχεις αρχικά σκεφτεί και κακές κατά τη διάρκεια των οποίων θεωρείς ότι δεν μπορείς να πετύχεις ούτε κατά το ήμισυ τον στόχο σου. Δεν υπάρχει λόγος ούτε να απογοητεύεσαι ούτε να υπερενθουσιάζεσαι. Το παν και στο τρέξιμο είναι το μέτρο (τα είπαμε με τα κλισέ).
Στο πόσο αντέχει το σώμα σου θα σε βοηθήσει να το καταλάβεις και η τεχνολογία HUAWEI TruSeenTM 5.0+, την οποία υποστηρίζει το νέο runner watch, προσφέροντας μια αναβαθμισμένη καταγραφή του καρδιακού ρυθμού σου, βελτιώνοντας περαιτέρω την ακρίβεια των μετρήσεων.
-Συναναστρέψου άτομα που έχουν πετύχει αυτά που θες να πετύχεις. Έχεις να μάθεις πολλά από την εμπειρία τους. Οπότε πετυχαίνω τον γείτονα του δευτέρου συνεχίζω να του ξεκλέβω κάποια συμβουλή.
-Όσο ανεβάζεις χιλιόμετρα και αυξάνεις τις προπονήσεις, θα χρειαστεί να αλλάξεις και διατροφή. Το ρύζι και τα μακαρόνια θα γίνουν τα αγαπημένα σου πιάτα, αφού θα σου δίνουν την απαραίτητα ενέργεια για να τρέχεις μεγάλες αποστάσεις.
-Διατάσεις, διατάσεις και ξανά μανά διατάσεις. Όσο βαρετές κι αν είναι, είναι απαραίτητες τόσο στο ζέσταμα όσο και στην αποθεραπεία, ώστε να αποφύγεις τραυματισμούς. Μετά από πέντε έξι προπονήσεις θα γίνουν ένα με τη ρουτίνα του τρεξίματος και δεν θα μπορείς να ξεκινήσεις προπόνηση χωρίς αυτές.
-To τρέξιμο είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία και μάλιστα δωρεάν. Όσο δύσκολη μέρα και να είχες στη δουλειά, δοκίμασε να τρέξεις 10 χιλιόμετρα αφότου σχολάσεις. Μπορεί τα προβλήματα της ημέρας να μην λυθούν αυτόματα, ωστόσο θα βρουν μια θέση σε κάποιο ντουλάπι του μυαλού σου και θα πάψουν να σε ενοχλούν επίμονα.
Αρκετά, όμως, με τη θεωρία. Η έναρξη του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας πλησιάζει. Ανεξάρτητα από το αν θα συμμετέχεις ή αν έχεις μόλις ξεκινήσει το τρέξιμο, τσέκαρε ποιες από τις παραπάνω συμβουλές σου ταιριάζουν και προσάρμοσέ τις επάνω σου. Μίλησε με άλλους, πιο έμπειρους δρομείς, βάλε το δικό σου στόχο και το πρόγραμμα με το οποίο θα τον πετύχεις. Μέχρι τότε, βάζω το HUAWEI GT Runner Watch μου και βγαίνω για μια ακόμα προπόνηση.
Φωτογραφίες: Χρήστος Λώλος
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.