Καπράλος στο Gazzetta: «Υπήρχαν περιπτώσεις που τα χρήματα δεν έφταναν από τις Ομοσπονδίες στους αθλητές»

Κώστας Ευθυμιάδης
Καπράλος στο Gazzetta: «Υπήρχαν περιπτώσεις που τα χρήματα δεν έφταναν από τις Ομοσπονδίες στους αθλητές»

bet365

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, μίλησε στο Gazzetta για αθλητικές εγκαταστάσεις, Ολυμπιακούς Αγώνες, Ντρισμπιώτη και τα…. κακώς κείμενα σε ορισμένες ελληνικές ομοσπονδίες.

Μετά από ένα ονειρεμένο καλοκαίρι, από τον Σεπτέμβρη ξεκινούν οι διαδικασίες πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Μια διοργάνωση που η ΕΟΕ και ο Σπύρος Καπράλος έχουν βάλει προσωπικό στοίχημα να εμφανιστεί μία ομάδα μεγαλύτερη από αυτή που είδαμε στο Τόκιο.

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, μιλώντας στο Gazzetta, αναφέρθηκε στον στόχο αυτό, αλλά και σε πολλά άλλα ανοιχτά μέτωπα που απασχολούν τον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό, όπως το ΟΑΚΑ και γενικότερα τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τον ντόρο που ξέσπασε σχετικά με τις υποτροφίες, με αφορμή την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, ενώ έκρουσε και καμπανάκι σε ορισμένες ομοσπονδίες, τόσο για την κακή και προβληματική αγωνιστική παρουσία που εμφανίζουν σε όλα τα επίπεδα, αλλά και τα όσα αρνητικά συμβαίνουν σε ορισμένες από αυτές με κόντρες που έχουν… ξεφύγει τους περασμένους μήνες και αναφερόμαστε στην πυγμαχία και την πάλη.

Επίσης, ο κ. Καπράλος πέταξε και την… βόμβα για το ζήτημα των υποτροφιών, επιβεβαιώνοντας πως στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις που τα χρήματα αυτά τα οποία δίνονταν μέσω των ομοσπονδιών, οι αθλητές δεν τα πήραν ποτέ!

- Τώρα που ολοκληρώθηκε η πλειοψηφία των μεγάλων διοργανώσεων και με αφορμή τα μετάλλια στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, πώς είδατε τους Ελληνες αθλητές;

 

«Τα μετάλλια μας έδωσαν μεγάλη χαρά και επιβεβαίωσαν ότι ορισμένοι αθλητές παραμένουν στη κορυφή. Αυτοί οι γνωστοί… άγνωστοι. Πετρούνιας, Τεντόγλου, Ντούσκος, Στεφανίδη… έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και μαζί τους μπήκαν ορισμένα νέα πρόσωπα όπως η Ντρισμπιώτη στον στίβο, η Τζένγκο, ο Παπακωνσταντίνου, η Φίτσιου, η Αναστασιάδη

Θέλω όμως να πω από την άλλη, ότι σε ορισμένα αθλήματα είδαμε μία πτώση που την είχαμε δει και στους Μεσογειακούς Αγώνες όπου μειώθηκε η συγκομιδή μεταλλίων. Σε αυτά τα αθλήματα, δεν θα πω ποια, είχαμε σημαντική πτώση και όχι μόνο στην κορυφή, αλλά και στις μικρές κατηγορίας. Είναι ένα κουμπί κινδύνου που χτυπάμε στις ομοσπονδίες που καλλιεργούν αυτά τα αθλήματα, γιατί αν συνεχιστεί αυτό, θα έχουμε αθλητισμό δύο ταχυτήτων.

Σε παραδοσιακά αθλήματα μείναμε δυνατοί. Και θέλω να αναφερθώ και στο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νεότητας που διεξάγεται κάθε 2 χρόνια και δίνουμε πάντα το παρών. Είχαμε επιτυχίες κυρίως από τον στίβο και την κολύμβηση κι εκεί μας έδωσαν την αισιοδοξία ότι υπάρχει μία καλή γενιά που έρχεται. Σε άλλα παραδοσιακά αθλήματα η εικόνα ήταν απογοητευτική και μας αφήνει ερωτηματικά για το μέλλον.

«Είχαμε περιπτώσεις που τα χρήματα δεν πήγαν ποτέ από τις ομοσπονδίες στους αθλητές»

Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

-Επειδή αναφέρατε προηγουμένως το όνομα της Ντρισμπιώτη… Μπορούμε να εξηγήσουμε τι ακριβώς είχε συμβεί με το θέμα της υποτροφίας;

«Είχε γίνει μία αρχικά πρόταση από την Επιτροπή Ολυμπιακής Προετοιμασίας. Είναι ένα πρόγραμμα ,με το οποίο θέλαμε να δώσουμε το κίνητρο σε ένα ταλέντα να προχωρήσουν εν όψει 2024. Οταν υπήρξε η αντίδραση, δικαιολογημένη σε ορισμένα σημεία, είδαμε την απόφαση και αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε αθλητές ανεξαρτήτου ηλικίας. Εξαιρέσαμε αυτούς που έχουν χορηγίες και δεν είχαν τόση ανάγκη αυτά τα χρήματα, όσο άλλοι αθλητές. Είναι χρήματα που διασφαλίσαμε από την ΔΟΕ. Τα κριτήρια ένταξης, ήταν η κατάταξη στο Τόκιο και όλα έγιναν σε συνεννόηση με την Επιτροπή Αθλητών. Επειδή όμως είδαμε στο παρελθόν περιπτώσεις να μην φτάνουν τα χρήματα στους παραλήπτες από τις ομοσπονδίες, τα χρήματα πλέον μπαίνουν απευθείας στον λογαριασμό των αθλητών. Είναι χρήματα που αφορούν την προετοιμασία τους, την διατροφή τους, την διαβίωσή τους»

- Το πρόγραμμα «υιοθετήστε έναν αθλητή» συνεχίζει να τρέχει και εν όψει 2024; Μπορούν από εκεί να στηριχθούν αθλητές που χορηγοί δεν έχουν επιλέξει, με κάποιον τρόπο;

«Εξακολουθεί και ισχύει και έχουμε ένα νέο πρόγραμμα στο οποίο εντάχθηκαν αθλητές μέσα σε αυτό, όπως η Ντρισμπιώτη και η Τζένγκο. Αθλητές που μας έχουν δώσει ελπίδες για το Παρίσι. Αυτό βέβαια, δε σημαίνει πως όταν εντάσσεται ένας αθλητής στη λίστα, θα βρει και χορηγό. Εμείς παρουσιάζουμε σε υποψήφιους χορηγούς την λίστα κι αυτοί διαλέγουν τον αθλητή ή την αθλήτρια. Έχει να κάνει η επιλογή τους με τις προοπτικές του αθλητή, το οικονομικό, ή και το προφίλ της κάθε εταιρίας. Από τον χορηγό εξαρτάται λοιπόν η επιλογή αθλητών. Και από την εκάστοτε ομοσπονδία. Το πρόγραμμα είναι πάντως προς αυτή τη κατεύθυνση. Να βοηθηθούν όλοι οι αθλητές. Το πρόγραμμα δίνει την δυνατότητα και για άλλα πράγματα όπως δωρεάν νοσοκομεία για όλο το διάστημα, συνεργασία με εργομετρικά κέντρα και γυμναστήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως και σε εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση για να πάρουν το πτυχίο τους ή υποτροφίες. Λειτουργεί και δίνει χώρο για περισσότερα πράγματα στους αθλητές και όπως φάνηκε, αρκετοί χρειάστηκε να το χρησιμοποιήσουν»

- Πάμε σε μία άλλη αθλήτρια που όπως φαίνεται δεν θέλει να αγωνιστεί για την Ελλάδα πλέον. Την Βασιλεία Καραχάλιου. Εχουμε κάποια εξέλιξη με την υπηκοότητά της;

«Είναι στάσιμα τα πράγματα. Την καλέσαμε να έρθει να μιλήσει, αλλά ζει στο εξωτερικό. Δεν θα την πιέσουμε. Θέλουμε να συζητήσουμε και περιμένουμε να έρθει στην Ελλάδα. Πρόκειται για σπουδαία αθλήτρια την οποία θέλουμε να αγωνίζεται για την χώρα μας. Κάθε αθλητής είναι εθνικό κεφάλαιο για μας και δεν γίνεται να χάνετε. Οπως για παράδειγμα οι αδερφές Αλεξανδρή που ήρθαν σε κόντρα τότε με τον Διαθεσόπουλο και τώρα μεγαλουργούν για άλλη χώρα. Η Καραχάλιου δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να αγωνιστεί με άλλη χώρα. Θα πρέπει η Πορτογαλική Ολυμπιακή Επιτροπή να μας στείλει αίτημα κι εμείς θα το εξετάσουμε. Αν το εγκρίνουμε, θα μπορεί να αγωνιστεί απευθείας με άλλη εθνικότητα. Το να στείλει το αίτημα όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε υποχρεωμένοι να το αποδεχτούμε»

«Υπάρχουν εγκαταστάσεις σε άθλια κατάσταση, χωρίς συντήρηση»

OAKA κλειστό

- Σε ένα άλλο ζήτημα που δείχνει να έχει μείνει στάσιμο.. Αυτό του ΟΑΚΑ και της ξιφασκίας…

«Δεν γνωρίζω αν έχει προχωρήσει κάτι. Η ομοσπονδία είναι ευχαριστημένη με τη λύση που βρέθηκε. Ξέρουμε ότι η Πολιτεία δεσμεύτηκε να φτιάξει γρήγορα μία κατασκευή όπου θα στεγαστεί εκεί, όμως πέρα από αυτό δε γνωρίζω αν έχει προχωρήσει κάτι. Να θυμίσω ότι ο χώρος ανήκει στην ΕΟΕ, αλλά οι εγκαταστάσεις διοικούνται από το κράτος. Μην ξεχνάμε όμως ότι το ΟΑΚΑ φτιάχτηκε με τα χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου…»

- Το πρόβλημα με τις εγκαταστάσεις είναι γενικότερο καθώς βλέπουμε ότι επαγγελματικές ομάδες παραγκωνίζουν άλλα αθλήματα.

«Και μας προβληματίζουν όλα αυτά, αλλά αφορούν κυρίως την Πολιτεία. Θέλουμε περισσότερες εγκαταστάσεις για τον Ερασιτεχνικό αθλητισμό, αλλά και καλύτερα συντηρημένες καθώς ορισμένες είναι σε άθλια κατάσταση. Πρέπει επιτέλους οι αθλητές να προπονούνται με ασφάλεια και κανόνες υγιεινής. Θα ήταν ωραίο να δημιουργηθούν νέες εγκαταστάσεις, είτε αυτές είναι δημόσιες, είτε ιδιωτικές, είτε δημοτικές. Ολοι καταλαβαίνουν πλέον την αξία του αθλητισμού και οφείλουμε να δώσουμε την δυνατότητα στους πολίτες να γυμνάζονται.

- Πάνω στο θέμα των εγκαταστάσεων… Είδαμε πρόσφατα τους Κροάτες να μαζεύουν θρύλους του τένις, δημιουργώντας ένα γήπεδο μέσα σε μία αρχαία αρένα. Θα μπορούσε η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί το Παναθηναϊκό στάδιο κατ’ αυτόν τον τρόπο;

«Το Καλλιμάρμαρο να πω ότι είναι η μόνη εγκατάσταση που εμείς διαχειριζόμαστε. Και πρόκειται για την μεγαλύτερη πηγή εσόδων για μας. Το μετατρέψαμε σε μουσείο και το δίνουμε για εκδηλώσεις, είτε είναι συναυλίες, είτε άλλα events όπως επίδειξη μόδας ή αγωνιστική δράση όπως πρόσφατα με την πυγμαχία. Εχουμε ήδη συζητήσει με ομοσπονδίες να εκμεταλλευτούμε το στάδιο με αγώνες. Θα μπορούσε να γίνει για παράδειγμα ένας αγώνας στίβου με άλματα και δρομικά αγωνίσματα. Ή να στηθούν μπασκέτες για αγώνες 3Χ3, ή αγώνες βόλεϊ, αλλά και τένις. Δεν είμαστε διοργανωτές αγώνων, αλλά συζητάμε με τις ομοσπονδίες. Και μη ξεχνάμε ότι τα έσοδα αυτά που βγαίνουν, καταλήγουν πίσω στους αθλητές…

«Ντροπή όσα έγιναν στη πάλη, στις Σέρρες»

Σπύρος Καπράλος

- Με αφορμή την πυγμαχία… Υπάρχει έντονη διαμάχη μεταξύ ομοσπονδίας και αθλητών τόσο στην πυγμαχία όσο και στην πάλη. Ποια είναι η σκέψη σας για όλα αυτά που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας;

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μας απασχολούν πάρα πολύ όλες αυτές οι διαμάχες. Ορισμένα από αυτά που βλέπουμε σε κάποια αθλήματα, πηγαίνουν πίσω τον ελληνικό αθλητισμό και είναι λυπηρό. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ακούμε και τις δύο πλευρές, γιατί κάθε νόμισμα έχει δύο πλευρές… Είναι όμως κρίμα να φτάνουμε σε καταστάσεις και χρειάζεται να επέμβει η Πολιτεία.

- Έχοντας εικόνα για όσα έγιναν στις Σέρρες με τα επεισόδια στη πάλη;

«Η σκέψη μου είναι λύπη και ντροπή…»

-Πάμε ξανά στο 2024. Τι καινούργιο σχεδιάζει η ΕΟΕ για τους αθλητές εν όψει Παρισιού;

«Αυτό που μας απασχολεί είναι να τους βοηθήσουμε ώστε να πάει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ομάδα. Πάντα είναι ωραίο να έχουμε μεγάλη παρουσία και θέλω να πιστεύω ότι στο Παρίσι θα εκπροσωπηθούμε με παραπάνω από μία συμμετοχή σε ομαδικό. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι εκεί και οι δύο ομάδες πόλο, όπως και η εθνική μπάσκετ των ανδρών. Θα είναι μεγάλη επιτυχία και θα τραβήξει το ενδιαφέρον των φιλάθλων γιατί η Γαλλία είναι κοντά στη δική μας χρονική ζώνη»

- Στο Παρίσι βλέπουμε ορισμένα σπορ τα οποία προκαλούν λίγη έκπληξη, όπως το μπρέικντανς. Και την ίδια ώρα άρση βαρών και πυγμαχία που έχουν την δική τους ιστορία, κινδυνεύουν να πεταχτούν εκτός προγράμματος το 2028 λόγω ατασθαλιών. Δεν κινδυνεύει να χάσει την «ταυτότητά» της η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων;

«Κατ’ αρχάς η ΔΟΕ κάνει προσπάθεια να φέρει το ενδιαφέρον των πιο νέων στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Γι’ αυτό μπήκε το σκέιτμπορντ, η αναρρίχηση, το σερφ και τώρα οι Γάλλοι βάζουν το μπρέικντανς. Την ίδια στιγμή, παραδοσιακά αθλήματα μαστίζονται είτε από σκάνδαλα ντόπινγκ, είτε από ατασθαλίες και διαφθορά παραγόντων τους, κάτι που φέρνει τη ΔΟΕ να θέλει να τους βγάλει εκτός ολυμπιακού προγράμματος. Τον Δεκέμβριο του 2023 θα αποφασιστεί η τύχη σε αυτά τα δύο σπορ, όπως και στο μοντέρνο πένταθλο. Το τελευταίο όμως κάνει προσπάθειες να γίνει πιο ελκυστικό το άθλημα και βγάζει την ιππασία για να βάλει ένα άλλο άθλημα που φέρνει λίγο σε… survivor. Γίνεται μάχη για το ποια αθλήματα θα είναι στο Λος Αντζελες. Και μη ξεχνάμε ότι οι διοργανωτές προτείνουν σπορ που είναι δημοφιλή στην πατρίδα τους, τα οποία συνήθως εγκρίνονται από την ΔΟΕ. Η πυγμαχία είναι παγκοσμίως δημοφιλής, όμως υπάρχει θέμα διακυβέρνησης, αλλά και ένα σύστημα κριτών όπου υπάρχει διαφθορά. Η ΔΟΕ δεν βάζει νερό στο κρασί της…

Πυγμαχικός αγώνας

- Εκτιμάται ότι θα δούμε στο Παρίσι την Ρωσία και την Λευκορωσία;

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εικόνα. Δυστυχώς αρχίζουν οι ολυμπιακές προκρίσεις χωρίς αυτές τις δύο χώρες κι αυτό είναι πλήγμα. Κυρίως για την απουσία της Ρωσίας που είναι μία μεγάλη δύναμη. Σκεφτόμαστε ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος ένταξης των αθλητών. Μία λύση που σκεφτόμαστε είναι αυτό που κάνει το τένις (σ.σ. Συμμετέχουν σε τουρνουά χωρίς τη σημαία της χώρας τους).

- Το βάρος στις προκρίσεις θα πέσει κυρίως το καλοκαίρι του 2023. Ποιες οι φιλοδοξίες της ΕΟΕ όσον αφορά τους αθλητές;

«Να πούμε ότι του χρόνου έχουμε τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στη Πολωνία με 18 ολυμπιακά αθλήματα. Εκεί θα έχουμε απευθείας προκρίσεις για το Παρίσι. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική στιγμή κι εκεί θα καταλάβουμε κι εμείς που βρίσκονται οι Ελληνες αθλητές. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοίχημα για μας. Και με αφορμή αυτό θέλω να προσθέσω και το εξής. Μπροστά μας, τον Σεπτέμβριο, έχουμε άλλη μία μεγάλη διεθνή συγκυρία. Έρχονται στην Ελλάδα μέλη των Ολυμπιακών Επιτροπών στην Αρχαία Ολυμπία όπου θα δουν από κοντά τις νέες εγκαταστάσεις. Θα θαυμάσουν τον χώρο, το Αρχαίο στάδιο και θα φιλοξενηθούν στις εξαιρετικές εγκαταστάσεις της ΔΟΑ, για το σεμινάριο που θα γίνει και αφορά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Πρόκειται ουσιαστικά για το ξεκίνημα της Ευρώπης εν όψει 2024».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα