Μαυρωτάς: «Οριστικοποιείται πρότυπο κώδικα δεοντολογίας που θα διανεμηθεί σε Ομοσπονδίες και συλλόγους και περιλαμβάνει βασικές αρχές»

Newsroom
Μαυρωτάς: «Οριστικοποιείται πρότυπο κώδικα δεοντολογίας που θα διανεμηθεί σε Ομοσπονδίες και συλλόγους και περιλαμβάνει βασικές αρχές»

bet365

Ο Μαυρωτάς μίλησε για ένα πρότυπο κώδικα δεοντολογίας σχετικά με τις πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της προστασίας των αθλητών και αθλητριών μέσα στους χώρους άθλησης.

Σημαντικές παρεμβάσεις έκανε ο γγΑ, Γιώργος Μαυρωτάς σε όλο το πλέγμα της κοινωνικής αξίας του αθλητισμού όπως η διασφάλιση της πρόσβασης όλων στην άθληση, η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αθλητική διοίκηση, η ακεραιότητα αλλά και η επανεξέτασή του, ως μέσου προώθησης της βιωσιμότητας. Τα θέματα αυτά αποτέλεσαν και το αντικείμενο της 17ης Συνόδου Υπουργών Αθλητισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης που διεξήχθη στην Αττάλεια της Τουρκίας και στην οποία ο κ. Μαυρωτάς συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Παρακολούθησης της Σύμβασης Macolin.

«Η ισότητα των φύλων στον αθλητισμό είναι ένα πολυεπίπεδο θέμα», επεσήμανε ο κ. Μαυρωτάς κατά την παρέμβασή του στη θεματική που αφορούσε την ισότητα των φύλων και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ή έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της ίσης συμμετοχής των γυναικών στον αθλητισμό αλλά και στις διοικητικές θέσεις. Συμπλήρωσε δε ότι το μεγάλο χάσμα είναι στους προπονητές, τους διαιτητές αλλά και παράγοντες όπου το γυναικείο φύλο υποεκπροσωπείται, ενώ σε ό,τι αφορά τη χώρα μας αναφέρθηκε στο σύστημα αξιολόγησης των αθλητικών ομοσπονδιών «Χίλων», τονίζοντας ότι βασίζεται σε τέσσερα βασικά κριτήρια, το μέγεθος, τη δραστηριότητα, τις διεθνείς επιδόσεις και τη χρηστή διακυβέρνηση. Σημείωσε δε ότι στη διακυβέρνηση το υποκριτήριο για την ισορροπία των φύλων στη διοίκηση των ομοσπονδιών λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. «Δεδομένου ότι η αξιολόγηση συνδέεται με τη χρηματοδότηση, οι αθλητικές ομοσπονδίες έχουν ισχυρό κίνητρο να έχουν ένα συμβούλιο ισορροπημένο μεταξύ των φύλων», είπε χαρακτηριστικά.

Για τον αθλητισμό ως μέσο ένταξης των μειονοτικών ομάδων στην κοινωνία και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να έχουν ίση πρόσβαση στον αθλητισμό, ο κ. Μαυρωτάς τόνισε την αναγκαιότητα εκμετάλλευσης της δύναμης που έχει ο αθλητισμός ως ένα από τα καλύτερα μέσα κοινωνικής ενσωμάτωσης, ανεκτικότητας, σεβασμού και άρσης των φραγμών για τις μειονότητες. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τον Γιάννη Αντετοκούνμπο που ξεκίνησε από τα Σεπόλια και έφτασε στην κορυφή του ΝΒΑ. Σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναληφθούν προκειμένου να ενθαρρύνουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά να ενασχοληθούν με τον αθλητισμό, είπε πως: «εξετάζεται ένα πλάνο χρηματοδότησης οικογενειών με χαμηλό εισόδημα προκειμένου να στείλουν τα παιδιά τους σε αθλητικούς συλλόγους και να ενασχοληθούν με διάφορα αθλήματα», εξηγώντας ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν για αυτό η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα όπως αυτά που απευθύνονται σε μειονότητες, άτομα με αναπηρίες, πρόσφυγες κλπ.

Αναφορικά με τη διεθνή καμπάνια «Start to talk», ο γγΑ εστίασε στο κίνημα «Me Too» που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα με αφορμή την καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση της χρυσής Ολυμπιονίκου μας, υπογραμμίζοντας ότι η καμπάνια αυτή αποτέλεσε το έναυσμα για να ξεκινήσει το ελληνικό «Me too» το οποίο αφορούσε και πολλές περιπτώσεις εκτός αθλητισμού, οι οποίες συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία. «Η καμπάνια και η εργαλειοθήκη «Start to talk» είναι ήδη μεταφρασμένη στα ελληνικά και αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σχετικά με τις πρωτοβουλίες για την διασφάλιση της ασφάλειας και της προστασίας των αθλητών και αθλητριών μέσα στους χώρους άθλησης, ο γγΑ επισήμανε ότι «βρισκόμαστε στη διαδικασία οριστικοποίησης ενός προτύπου κώδικα δεοντολογίας που θα διανεμηθεί σε ομοσπονδίες και συλλόγους που περιλαμβάνει τις βασικές αρχές».

ΜΑΥΡΩΤΑΣ ΝΕΟ1

Η Τουρκία και η Β. Μακεδονία θα προχωρήσουν στην υπογραφή της Σύμβασης Macolin

Στη 2η θεματική για την βιωσιμότητα του αθλητισμού, ο κ. Μαυρωτάς υπογράμμισε ότι η βιώσιμότητα στον αθλητισμό είναι άρρηκτα δεμένη με τις αξίες του. Αθλητισμός χωρίς ακεραιότητα δεν μπορεί να υπάρξει, κάνοντας ιδιαίτερα λόγο για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας των Ολυμπιακών Αγώνων και αξιών και την ευαισθησία της χώρας για το θέμα. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη νέα μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η αθλητική ακεραιότητα, τη χειραγώγηση των αγώνων, την οποία αποκάλεσε ως τη νέα παγκόσμια απειλή για τον αθλητισμό, μετά το ντόπινγκ και τη βία. Όπως τόνισε, το αθλητικό κίνημα από μόνο του δεν αρκεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά είναι αναγκαία από τα κράτη μέλη η θεσμοθέτηση μέτρων από κοινού. «Αυτή ακριβώς είναι η ιδέα και το περιεχόμενο της Σύμβασης Macolin του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων», είπε προσθέτοντας ότι στο πρόσφατο ψήφισμα της 16ης Διάσκεψης οι χώρες ενθαρρύνθηκαν να υπογράψουν ή να επικυρώσουν τη Σύμβαση». Μεταξύ αυτών των χωρών θα είναι και η Τουρκία με τη Βόρεια Μακεδονία, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου με τον κ. Μαυρωτά και Πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης της Σύμβασης Macolin να τις καλωσορίζει και να συμπληρώνει: «Πρέπει όλοι ως κράτη μέλη να πάρουμε θέση και να είμαστε παρόντες σε αυτή τη μάχη αξιοποιώντας τα μέσα που παρέχει το Συμβούλιο της Ευρώπης. Διαφορετικά, διακυβεύεται η αξιοπιστία του αθλητισμού και οι αξίες του. Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ο πιο επιδραστικός διεθνής οργανισμός σε θέματα αθλητισμού, σχεδιάζοντας ουσιαστικές πολιτικές και δράσεις».

Παράλληλα αναφέρθηκε στη ρητορική μίσους που συντηρεί την αντιπαλότητα και κατ’ επέκταση τη βία στον αθλητισμό, τονίζοντας πώς η αντιμετώπισή της είναι ένα κρίσιμο στοιχείο πρόληψης στην προσπάθεια άρσης των διακρίσεων. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας συμμετέχει ως εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Καταπολέμηση της Ρητορικής Μίσους για τον Αθλητισμό».

Σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση του αθλητισμού και της σωματικής δραστηριότητας ως στόχων προτεραιότητας για τη δημόσια υγεία, ο κ. Μαυρωτάς υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από τη χώρα μας προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είναι τα προγράμματα Άθλησης για Όλους που υλοποιούνται από τους Δήμους, οι αγώνες Master (για ηλικίες άνω των 35 ετών) που διοργανώνονται από τις ομοσπονδίες, ο αθλητικός τουρισμός κ.α..

Σχετικά δε με την ενθάρρυνση συμμετοχής στην άσκηση, ο γγΑ έκανε σαφές ότι μετά την πανδημία - όπου η αξία της σωματικής άσκησης εκτιμήθηκε πολύ από τις κοινωνίες - η συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις είναι σχεδόν αυθόρμητη καθώς ο κόσμος διψάει για αυτού του είδους τις δραστηριότητες. Πρότεινε δε τα κράτη μέλη να υλοποιούν αθλητικές εκδηλώσεις παραχωρώντας υπό προϋποθέσεις την αιγίδα τους, ώστε να δοθεί κίνητρο και σε χορηγούς να επενδύσουν σε αυτές. Τέλος αναφέρθηκε στη σύγχρονη απειλή που αποτελεί για τον αθλητισμό η αύξηση των ενεργειακών τιμών και προκειμένου η απειλή αυτή να μην στερήσει από την αθλητική κοινότητα τον επόμενο χειμώνα κρίσιμες υποδομές όπως είναι τα κολυμβητήρια, χρειάζονται ειδικές παρεμβάσεις και εναρμονισμένες πολιτικές.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα