Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι Γάλλοι παίρνουν διοργανώσεις και εκτοξεύουν τις τιμές σε διαμονή και…μετρό

Κώστας Ευθυμιάδης
To ρολόι των Ολυμπιακων Αγώνων στο Παρίσι

bet365

Μετά το Παρίσι το 2024, η Γαλλία πήρε και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2030, με τους επισκέπτες ωστόσο να ωρύονται για τις εξωφρενικές τιμές στα ξενοδοχεία.

Η Γαλλία μπορεί να ταλανίζεται από πολλά προβλήματα, ωστόσο στο κομμάτι του αθλητισμού, φαίνεται πως έχει αποφασίσει να επενδύσει για τα καλά.

Μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων το προσεχές καλοκαίρι, οι Γαλλικές Αλπεις θα φιλοξενήσουν και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2030. Σε μια περίοδο κρίσης για την γαλλική κοινωνία, η κυβέρνηση έχει στηρίξει και εν τέλει πήρε, αυτές τις δύο διοργανώσεις, οι οποίες ωστόσο έχουν προκαλέσει σειρά προβλημάτων, κυρίως στο θέμα της ακρίβειας, καθώς με τα ξενοδοχεία για το καλοκαίρι να είναι στο 99% ήδη κλεισμένα, η αισχροκέρδεια πάει… σύννεφο.

Αύξηση 314% στα ξενοδοχεία

Οι τιμές για να μείνει κάποιος σε ξενοδοχείο στην διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι… απαγορευτικές για μια μέση οικογένεια. Οι τιμές έχουν αυξηθεί από 66% ως 315% από το περασμένο καλοκαίρι, ένα χρόνο πριν δηλαδή, καθώς υποψήφιοι επισκέπτες ήθελαν να σιγουρευτούν από νωρίς ότι θα βρουν δωμάτια.

Μάλιστα και η πλατφόρμα Airbnb έχει τρομερή αύξηση σε ζήτηση, αλλά ταυτόχρονα και σημαντική αύξηση τιμών.

Στα ξενοδοχεία, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως σε 4αστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης, η διανυκτέρευση ήταν 169 ευρώ και για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων έχει φτάσει τα 699 ευρώ!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γραφείου Τουρισμού του Παρισιού, υπάρχουν ξενοδοχεία δύο αστέρων που αύξησαν τις τιμές τους για τον προσεχή Ιούλιο κατά 366% και των τριών αστέρων κατά 475%!

Γι’ αυτό δεν είναι λίγοι που έχουν στην κατοχή τους εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που επέλεξαν να μείνουν σε ξενοδοχείο άλλων πόλεων και να πηγαίνουν με το τρένο στο Παρίσι, καθώς είναι πιο οικονομικό από το να μείνουν μέσα στη γαλλική πρωτεύουσα. Ενα δωμάτιο στη Νάντη ή την Λιλ ή την Ρεν, δεν κοστίζει πάνω από 200 ευρώ την βραδιά και μαζί με τα έξοδα μετακίνησης με το τρένο, φτάνουν το 50% των τιμών για μια βραδιά στο Παρίσι.

Αυτό έχει εξοργίσει αρκετούς κατόχους εισιτηρίων, την ώρα που η κοινή γνώμη το βλέπει ως μια καλή ευκαιρία για υπερ-έσοδα στον τουρισμό.

Ντουμπί: Οι Γάλλοι στηρίζουν την διοργάνωση

Ο διευθυντής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), Κριστόφ Ντουμπί, δήλωσε μάλιστα ότι η «λαϊκή υποστήριξη» είναι «απίστευτα ισχυρή».

Ερωτηθείς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στην γαλλική πρωτεύουσα, ο Ντουμπί σχετικά με την αποδοχή που έχουν από τους Γάλλους πολίτες οι διοργανώσεις των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στις γαλλικές Αλπεις και των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, ο παράγοντας της ΔΟΕ, απάντησε ότι «οι έρευνες είχαν δείξει ισχυρή λαϊκή υποστήριξη στο πλαίσιο των Γαλλικών Άλπεων», που τελικά ανέλαβαν και την κορυφαία διοργάνωση του χειμερινού αθλητισμού.

Οσο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες των Παρισίων, «είναι φυσιολογικό όταν πλησιάζουμε να γίνεται συζήτηση» αλλά «η λαϊκή υποστήριξη παραμένει απίστευτα ισχυρή», διαβεβαίωσε ο Ντουμπί, διευκρινίζοντας: «Και έχοντας βιώσει Ολυμπιακές εκστρατείες για αρκετές δεκαετίες, σπάνια, ή μάλλον ποτέ, δεν έχουμε δει τέτοια υποστήριξη».

Σημειώνεται ότι αντιπροσωπεία της ΔΟΕ θα επισκεφθεί αύριο (1/12) το Ολυμπιακό Χωριό, που βρίσκεται στην περιοχή Σεν Ντενί της γαλλικής πρωτεύουσας.

Υπενθυμίζεται, ότι η εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ, ανέθεσε στην Γαλλία (σ.σ. στις Αλπεις) την διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2030 και στην Σολτ Λέϊκ Σίτι, την διοργάνωση του 2034.

Διπλασιάζουν την τιμή στο μετρό

Δεν είναι μόνο οι αυξήσεις στα ξενοδοχεία ωστόσο. Η κυβέρνηση έκανε γνωστό πως η τιμή των εισιτηρίων του μετρό θα διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων ώστε «να καλυφθεί το κόστος λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών με εκατομμύρια περισσότερους επισκέπτες στην γαλλική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια των αγώνων», όπως ανακοίνωσε η Περιφερειακή Αρχή Μεταφορών.

«Για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες η αρχή μεταφορών θα αυξήσει σημαντικά τις υπηρεσίες της. Αποκλείεται να πληρώσουν άνθρωποι που ζουν στην περιοχή του Παρισιού για το επιπλέον κόστος. Έτσι θα δημιουργήσουμε ένα νέο πάσο. 16 ευρώ την ημέρα είναι η σωστή τιμή έως 70 ευρώ την εβδομάδα και τα εισιτήρια του μετρό θα είναι 4 ευρώ, τα εισιτήρια του τρένου 6 ευρώ από τις 290 Ιουλίου μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου» δήλωσε η επικεφαλής της Περιφερειακής Αρχής Μεταφορών του Παρισιού, Βαλερί Πεκρές.

Περίπου 10 εκατομμύρια επισκέπτες αναμένονται κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων που θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Ιούλιο, απαιτώντας πιο συχνές συγκοινωνίες. Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές στόχος είναι η συγκέντρωση 200 εκατομμυρίων ευρώ σε πρόσθετα έσοδα για την χρηματοδότηση της αύξησης κατά 15% στις μεταφορές κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα