Ολυμπιακοί Αγώνες: Τσάι, κρασί, τυρί και... συμπάθεια με τον Μακρόν στο Μέγαρο Ελιζέ

Πηνελόπη Γκιώνη
μακρον ελιζε

bet365

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους σε ρεσεψιόν στο Μέγαρο Ελιζέ για να τους ευχαριστήσει που καλύπτουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να τονίσει αμέτρητες φορές πως θα τα κάνουν όλα σωστά. Το Gazzetta ήταν εκεί.

Αποστολή στο Παρίσι: Πηνελόπη Γκιώνη

Ο τίτλος «τσάι και συμπάθεια» περιγράφει ακριβώς την κατάσταση που επικράτησε στη ρεσεψιόν για τους δημοσιογράφους που θα καλύψουν τους ερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρουσία του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μέσα στην κατοικία του ίδιου, το Μέγαρο Ελιζέ (Παλάτι των Ηλυσίων Πεδίων) το οποίο είναι το… Μέγαρο Μαξίμου της Γαλλίας.

ελιζε

Οι δρόμοι γύρω από το κτήριο ήταν κλειστοί, όπως λογικά είναι αρκετές μέρες τον χρόνο, και για να προσεγγίσει κανείς το κτήριο χρειαζόταν να περάσει από τρεις ελέγχους ταυτοποίησης όπου επιδεικνύαμε το προσωπικό email επιβεβαίωσης που μας είχε έρθει από τη διοργάνωση, την ταυτότητά μας αλλά και τη διαπίστευσή μας. Αφού αφήσαμε τις τσάντες μας να περάσουν από σκανάρισμα, πράγμα που έχουμε συνηθίσει πλέον στη διοργάνωση, και περάσαμε κι εμείς οι ίδιοι σκανάρισμα περάσαμε στον χώρο ακριβώς έξω από την είσοδο.

ελιζε

Όλο το προσωπικό ήταν ντυμένο ακριβώς όπως το φαντάζεστε, με αυτά τα κοστούμια με τις ουρές και διάφορα ρολόγια ή αλυσίδες να κρέμονται από το ένα τσεπάκι στο άλλο ενώ στο προσωπικό υπήρχαν μόνο άνδρες. Ακραία ευγενικοί, χαμογελαστοί και πολύ εξυπηρετικοί μας πρόσφεραν καφέ ή τσάι σε λευκά σερβίτσια με χρυσές λεπτομέρειες όσο στην άκρη μία ορχήστρα έγχορδων έπαιζε κλασική μουσική.

ελιζε

Όλος ο χώρος ήταν γεμάτος χρυσές λεπτομέρειες, ολόχρυσους πολυελαίους, τεράστια παράθυρα και έναν φοβερό κήπο με μικρά σιντριβάνια και έναν φεγγίτη στα χρώματα της σημαίας της Γαλλίας.

ελιζε

Ωστόσο εμείς, οι δημοσιογράφοι, ίσως να μην ταιριάζαμε ακριβώς μέσα στο Παλάτι αφού τουλάχιστον οι μισοί δεν φορούσαμε ταγέρ ή κοστούμι και είχαμε αθλητικά παπούτσια. Βέβαια, ο Πρόεδρος δεν φάνηκε να νοιάζεται καθώς αφού έφτασε (με περίπου μία ώρα καθυστέρηση) μας χαιρέτησε ένθερμα και μας απευθύνθηκε με έναν πολύ ευγενικό και ευχάριστο τρόπο. Άλλωστε, γι’ αυτό είχαμε μαζευτεί εκεί.

ελιζε

Τον λόγο πήρε πρώτος ο Τόμας Μπαχ, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ, ο οποίος ευχαρίστησε τους Γάλλους και ευχήθηκε αυτοί οι Αγώνες να είναι ακριβώς όπως τους έχουν φανταστεί ενώ έπειτα μας μίλησε ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε επανειλημμένα πως οι εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί θα αξιοποιηθούν πλήρως και καμία δεν θα εγκαταλειφθεί, επισημαίνοντας πως αρκετές εγκαταστάσεις από τους Ολυμπιακούς του 1924 στο Παρίσι αξιοποιούνται πλήρως μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, έδειξε αρκετό ενθουσιασμό για την Τελετή Έναρξης που θα γίνει στον Σηκουάνα εξηγώντας πως όταν πρώτη φορά ακούστηκε αυτή η ιδέα όλοι γέλασαν και τη θεώρησαν τρελή. Ωστόσο σε 4 μέρες θα γίνει πραγματικότητα.

ελιζε

Μετά τη -σύντομη, ειδικά για την αναμονή- ομιλία, περάσαμε στην αυλή για τον μπουφέ. Οι μισοί δημοσιογράφοι πήγαν προς την Μπριζίτ Μακρόν για φωτογραφίες και οι άλλοι μισοί προς τον μπουφέ για να φάνε το πέρα για πέρα γαλλικό σνακ, ψωμί με τυρί.

ελιζε

Φυσικά, το τυρί δεν είναι αυτό που βάζουμε εμείς στο δικό μας παραδοσιακό ψωμοτύρι αλλά ο μπουφές είχε ποικιλία γαλλικών τυριών ωρίμανσης τουλάχιστον ενός χρόνου, εκλεκτό κρασί από γαλλικούς αμπελώνες και φρέσκες γαλλικές μπαγκέτες.

Σε συζήτηση με άλλους Γάλλος, μάθαμε πως η κυβέρνηση έχει αγχωθεί λίγο για τους τουρίστες που αναμένεται να έρθουν στο Παρίσι καθώς οι πολύ υψηλές τιμές των καταλυμάτων αλλά και της ζωής γενικότερα έχει αποτρέψει αρκετούς. Όπως μας είπαν, μέσα στον τελευταίο χρόνο έχουν διπλασιαστεί οι τιμές στα πάντα και οι Παριζιάνοι είναι δικαίως εξαγριωμένοι.

ελιζε

Η βόλτα στη δημοφιλή λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων (Champs-Élysées) μας θύμισε πως όλη η πόλη κοιμάται και ξυπνάει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο μυαλό της.

Τέσσερις και σήμερα…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα