Η Ιόλη Μυτιληναίου στο Gazzetta: «Τα παιδικά μου όνειρα έγιναν πραγματικότητα, θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό»

Άρτεμις Κλεφτάκη
Η Ιόλη Μυτιληναίου σε άλμα με το άλογό της

bet365

Η Ιόλη Μυτιληναίου πήρε μία ιστορική πρόκριση για την Ελλάδα στην ιππασία και θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ίδια, μίλησε στο Gazzetta για τους στόχους της, την ιππασία, τη ζωή της και την απόφασή της να μετακομίσει στο εξωτερικό.

Παθιασμένη, πεισματάρα, στοργική. Με αυτές τις τρεις λέξεις, τις πρώτες που της έρχονται στο μυαλό, περιγράφει η Ιόλη Μυτιληναίου τον εαυτό της. Η 27χρονη ιππέας ετοιμάζεται να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού στο άθλημα της ιππασίας για το αγώνισμα της υπερπήδησης εμποδίων.

Λίγους μήνες πριν, τον Δεκέμβριο του 2023, η Μυτιληναίου πήρε την πρόκριση για το Παρίσι, έχοντας καταφέρει να συγκεντρώσει τους απαιτούμενους πόντους στο Ολυμπιακό Ranking List του Group C. Και τιμήθηκε από την Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας λίγες ημέρες μετά, στην ετήσια εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία.

Το Gazzetta ήρθε σε επαφή με την Ιόλη Μυτιληναίου και μίλησε μαζί της, μεταξύ άλλων, για την σπουδαία της πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τους στόχους της, την αγάπη της για τα άλογα και την ιππασία.

«Τα όνειρα της νεαρής Ιόλης έγιναν πραγματικότητα, το Παρίσι θα είναι μία αξέχαστη εμπειρία»

Η μεγάλη στιγμή πλησιάζει, η Ελληνίδα αναβάτρια θα τα δώσει όλα στον προκριματικό γύρο της Δευτέρας (05/08), με τον αγώνα να ξεκινάει στις 15:00 ώρα Ελλάδος. Ωστόσο, η συμμετοχή της στο Παρίσι δεν έγινε εν μία νυκτί. Η Μυτιληναίου συγκέντρωνε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς βαθμούς στην ολυμπιακή κατάταξη αγωνιζόμενη σε διεθνείς αγώνες και τελικά ο πολυπόθητος στόχος και το παιδικό της όνειρο, έγιναν πραγματικότητα. Και τα συναισθήματά της είναι διάχυτα.

«Τα πρώτα μου συναισθήματα ήταν η υπερηφάνεια και η ικανοποίηση. Τα όνειρα της νεαρής Ιόλης είχαν αρχίσει να γίνονται πραγματικότητα με σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα. Αλλά αυτό που συνειδητοποίησα μόλις πήρα την πρόκριση ήταν ακόμη πιο ξεχωριστό. Δεν είχα κάνει μόνο τα δικά μου όνειρα πραγματικότητα, αλλά και τα όνειρα ενός ολόκληρου έθνους γεμάτου με ανθρώπους σαν την μικρή Ιόλη. Για μένα αυτό είναι το πιο ξεχωριστό κομμάτι».

Η πρόκριση αυτή είναι παράλληλα και ιστορική. Η τελευταία φορά που η Ελλάδα εκπροσωπούνταν σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο άθλημα της ιππασίας, ήταν 20 χρόνια πριν, το 2004 στην Αθήνα. Τότε, η Ολυμπιακή Ομάδα Υπερπήδησης Εμποδίων αποτελούνταν από τέσσερα μέλη, την Δανάη Τσάτσου, την Εμμανουέλλα Αθανασιάδη, τον Αντώνη Πετρή και την Χάνα Μυτιληναίου.

Όσον αφορά την τελευταία, ασφαλώς και πρόκειται για τη μητέρα της, από την οποία η 27χρονη Ιόλη παραλαμβάνει τώρα την Ολυμπιακή «σκυτάλη» δίνοντας συνέχεια στην ιδιαίτερη οικογενειακή… υπόθεση!

«Είναι ένα απίστευτο συναίσθημα που γίνεται ακόμη καλύτερο όταν εσύ η ίδια μπορείς να δώσεις μία συνέχεια σε αυτό. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ήταν μία αξέχαστη εμπειρία για τη μητέρα μου και είμαι σίγουρη ότι το ίδιο θα ισχύσει και για εμένα στο Παρίσι», είπε σχολιάζοντας τη συμμετοχή της μητέρας της στην Αθήνα.

mytilinaiou

Ο σοφός λαός λέει ότι το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά θα πέσει. Κάτι τέτοιο ισχύει και στην περίπτωση της Ιόλης Μυτιληναίου. Οι γονείς της ασχολούνταν για χρόνια με την ιππασία και, όπως ήταν φυσικό, το πάθος τους μεταδόθηκε και στην κόρη τους.

«Όταν γεννήθηκα, οι γονείς μου ασχολούνταν ήδη με το άθλημα. Ο πατέρας μου (Γιάννης) το έκανε ως χόμπι, ενώ η μητέρα μου σε πιο επαγγελματικό επίπεδο. Αγαπούσα την ιππασία από την αρχή και πάντα αφιέρωνα πολύ χρόνο και ενέργεια σε αυτή. Είναι υπέροχο που μπορώ να μοιραστώ το πάθος μου με τους γονείς μου και εκείνοι το δικό τους πάθος με την κόρη τους».

Από τον Απρίλιο μέχρι και λίγο πριν την έναρξη της Ολυμπιακών Αγώνων, η Μυτιληναίου προπονούνταν ασταμάτητα λαμβάνοντας παράλληλα μέρος σε αγώνες και πλέον είναι έτοιμη να τα δώσει όλα.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε κάτι, αφού τελικά αυτό εξασφαλίζει την επιτυχία. Για εμένα, είναι σημαντικό να είμαι συνεχώς ανταγωνιστική και να γίνει αυτό κάτι σαν δεύτερη φύση μου. Ευτυχώς, έχω επιπλέον άλογα που μπορεί να μην είναι στις προοπτικές μου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά τα οποία μπορώ να χρησιμοποιήσω στις προπονήσεις μου».

Όπως γίνεται αντιληπτό, το πρόγραμμά της είναι αρκετά απαιτητικό και γεμάτο από προπονήσεις. Και για αυτό, η καθημερινότητά της δεν θα μπορούσε να είναι… ομαλή.

«Ξυπνάω στις επτά, προπονούμαι στο γυμναστήριο μία ώρα πριν ξεκινήσω την προπόνηση με τα άλογα. Συνήθως ιππεύω με 4-5 την ημέρα, τουλάχιστον μία ώρα με το καθένα. Το δύσκολο κομμάτι της ιππασίας είναι να ξέρεις τι και πότε χρειάζονται κάτι τα άλογα, αλλά αν αφιερώσεις πολύ χρόνο πάνω σε αυτό, καταλαβαίνεις. Ευτυχώς, έχω μια απίστευτη ομάδα γύρω μου που όλοι μαζί κάνουν τη δουλειά μου πολύ πιο εύκολη.

Για να είσαι στο υψηλότερο επίπεδο σε οποιοδήποτε αγώνισμα της ιππασίας, πρέπει να είσαι υπερβολικά αφοσιωμένος σε αυτό. Δεν σου μένει πολύς ελεύθερος χρόνος. Ακόμη κι όταν δεν προπονείσαι, σκέφτεσαι την προπόνηση και πώς να γίνεις καλύτερη».

«Μετακόμισα στο εξωτερικό λόγω υψηλότερου ανταγωνισμού»

Εδώ και μερικά χρόνια, έχοντας ήδη διακριθεί στην Ελλάδα με την κατάκτηση τίτλων σε μικρότερη ηλικία πήρε την απόφαση να αφήσει τη χώρα. Και το έκανε, γιατί, σύμφωνα με την ίδια, στο εξωτερικό έχει περισσότερες ευκαιρίες εξέλιξης. Πλέον ζει και προπονείται στο Βέλγιο.

«Μετακόμισα στο εξωτερικό, εξαιτίας του ιδιαίτερα ανταγωνιστικού επιπέδου σε όλη την κεντρική Ευρώπη. Ένιωσα ότι για να μπορέσω να εξελιχθώ σαν αθλήτρια, σωματικά και πνευματικά, ήταν απαραίτητο να περιβάλλομαι από τους καλύτερους. Παρότι στην αρχή ήταν ένα πικρό ποτήρι που έπρεπε να καταπιώ, ήμουν σίγουρη ότι αυτή η μετάβαση μακροπρόθεσμα θα με ωθούσε στο να γίνω καλύτερη. Είναι δύσκολο να πω αν θα επιστρέψω στην Ελλάδα ή όχι, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν το καλύτερο μέρος για να μεγαλώσω και είμαι πολύ χαρούμενη που μπορώ να λέω ότι η καριέρα μου ξεκίνησε εκεί».

Βλέποντας ποια είναι η κατάσταση γύρω από το άθλημά της στο εξωτερικό, η Ιόλη Μυτιληναίου αναγνωρίζει ότι η χώρα μας βρίσκεται πίσω σε πολλούς τομείς, ωστόσο έχει εντοπίσει μερικά ενθαρρυντικά σημάδια.

«Η Ελλάδα έχει ευδοκιμήσει σε πολλά αθλήματα παγκοσμίως, αλλά δυστυχώς η ιππασία δεν είναι ένα από αυτά. Πρέπει να ληφθούν υπόψιν πολλές παράμετροι, όπως η ύπαρξη υποδομών υψηλής ποιότητας, η μεγάλη διαθεσιμότητα αλόγων, ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός κ.ά. Ωστόσο, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες στη χώρα με κέντρα, όπως ο Ιππικός Όμιλος Θεσσαλονίκης, να ανακαινίζονται για να φιλοξενούν διεθνείς διοργανώσεις και να αναδειχθεί το άθλημα. Αυτή θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου για το άθλημα στη χώρα».

«Η ιππασία είναι τρόπος ζωής»

Για την 27χρονη Ιόλη Μυτιληναίου, η ιππασία είναι πολλά περισσότερα από ένα άθλημα και θεωρεί ότι η επιλογή του κατάλληλου αλόγου είναι σημαντική όπως και η σωστή διαχείρισή του που ακολουθεί.

«Η ιππασία είναι τρόπος ζωής. Χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά, αφοσίωση και πάθος, συστατικά που πρέπει να έχεις κάθε μέρα. Πρέπει να τρέφεις τεράστια αγάπη και σεβασμό προς τα άλογα και τη συνεισφορά τους προς εμάς τους αθλητές. Πνευματικά δεν είναι και το πιο εύκολο άθλημα. Είναι σημαντική η αμοιβαία κατανόηση μεταξύ αναβάτη-αλόγου για να αναπτυχθεί μία ισχυρή σχέση. Σίγουρα, η ενασχόληση με τα άλογα από μικρή ηλικία μπορεί να εμφυσήσει ορισμένα χαρακτηριστικά. Εμένα μου έδωσε κίνητρο, με κράτησε ταπεινή, συγκεντρωμένη, οργανωμένη και υπεύθυνη. Γνωρίσματα σημαντικά για να φτάσω στις επιτυχίες», σχολίασε ενθαρρύνοντας τα νέα παιδιά να δώσουν μία ευκαιρία στο υπέροχο αυτό άθλημα.

Η ιππασία είναι ένα άθλημα για… δύο. Ο παρτενέρ είναι το άλογο και παράγοντας-κλειδί για την επιτυχία, είναι η αρμονική σχέση με αυτό. Κάτι που δεν είναι και το πιο… απλό πράγμα.

«Κάθε αθλητής αναζητά διαφορετικά χαρακτηριστικά σε ένα άλογο. Για μένα, τα στοιχεία επιλογής είναι η καταλληλόλητα, η θετική συμπεριφορά και η ευκολία στο άλμα. Δεν είναι απλό να καταλάβουμε τι είναι ικανό να κάνει ένα άλογο σε μία δοκιμασία έξι διαδοχικών αλμάτων. Η σχέση του κάθε αναβάτη με το άλογό του είναι παράγοντας-κλειδί για να καθοριστεί ο βαθμός της επιτυχίας. Η απόδοση διαφέρει ανάλογα με την κάθε διαχείριση. Υπάρχει ρίσκο στην επιλογή αλόγου, αλλά η ανταμοιβή είναι μεγάλη όταν όλα πάνε καλά».

Η Ιόλη Μυτιληναίου έχει πάρει μέρος σε πολλές διοργανώσεις μέχρι σήμερα. Η πιο δυνατή της στιγμή είναι μία που την έχει αφήσει με ανάμεικτα συναισθήματα.

«Η συμμετοχή μου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ενηλίκων του 2021 παραμένει αξέχαστη. Ήταν η πρώτη μου σε μεγάλο τουρνουά και βρέθηκα πολύ κοντά σε θέση μεταλλίου. Στον τελικό γύρο δεν πήγε όπως το θέλαμε και τερμάτισα στην 12η θέση. ‘Όμως, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα, ήταν μία πολύ ξεχωριστή στιγμή για εμένα, γιατί πήγα εκεί ως αουτσάιντερ και έφυγα με τον κόσμο να ανεμίζει ελληνικές σημαίες, γνωρίζοντας το όνομά μου! Υπάρχουν τόσο πολλά, αλλά ταυτόχρονα και τόσο λίγα αυτά που θα άλλαζα. Συνέβαλε με θετικό τρόπο στο να αποκτήσω εμπειρία επιτρέποντάς μου να ωριμάσω μέσα από την επιτυχία και την αποτυχία».

ioli

«Να φύγω από το Παρίσι με την ίδια περηφάνια που έχω τώρα, θα ήθελα ένα μετάλλιο»

Φυσικά, η συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι από μόνη της ένα σπουδαίο επίτευγμα. Εύλογα, ο επόμενος στόχος είναι αυτός ενός μεταλλίου και το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Ιόλης.

«Κύριος στόχος μου είναι να φύγω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες με την ίδια περηφάνια που έχω και τώρα. Φυσικά και θα ήθελα ένα μετάλλιο, αλλά ξέρω πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο. Στο άθλημά μου θα πρέπει να σου πάνε πολλά πράγματα καλά και παράλληλα να μην πάνε σε κάποιον άλλο για να ελπίζεις σε μετάλλιο. Επίσης, δεν ισχύει πάντα ότι κερδίζει ο καλύτερος. Ο παρτενέρ σου είναι το άλογο, το οποίο έχει δικά του συναισθήματα, άγχη και πόνους. Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι θα κάνω τα μέγιστα ώστε να είμαι όσο πιο έτοιμη γίνεται για να εκπροσωπήσω την Ελλάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!»

Όσον αφορά τα σχέδιά της για το μέλλον; Το σίγουρο είναι ότι τα άλογα και η ιππασία θα είναι εκεί, πανταχού παρόντα στη ζωή της.

«Για την ώρα, δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τα άλογα. Έχουν μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, επειδή κάνω κάθε μέρα αυτό που αγαπώ! Θα ήθελα να παραμείνω στο χώρο του αθλητισμού για όσο περισσότερο γίνεται».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα