Σπύρος Καπράλος: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 στοίχισαν ελάχιστα μπροστά στο τεράστιο χρέος που είχε η χώρα»

Newsroom
Ο Σπύρος Καπράλος

bet365

Τι είπε ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, από το βήμα της ημερίδας «20 Χρόνια Μετά – Το αποτύπωμα των Αγώνων».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρου Καπράλου στην ημερίδα «20 Χρόνια Μετά – Το αποτύπωμα των Αγώνων», που διοργάνωσε η ΕΟΕ, με αφορμή τα 20 χρόνια από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

Ο Σπύρος Καπράλος στην ομιλία του αναρωτήθηκε «γιατί εδώ και είκοσι χρόνια έχουμε δαιμονοποιήσει ένα από τα κατά γενική ομολογία μεγαλύτερα επιτεύγματά μας, ιστορικά; Γιατί υπαινισσόμαστε ιδιωτικά και δημόσια ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας στάθηκαν η αφορμή αλλά και αιτία ακόμα, για όλα τα δεινά της κρίσης που αντιμετώπισε η χώρα έκτοτε;»

Τόινισε δε χαρακτηριστικά ότι «δεν είχε γίνει σχέδιο για την αξιοποίηση των αθλητικών ολυμπιακών εγκαταστάσεων μετά τους Αγώνες, έτσι καθυστέρησε και δεν προβλήθηκε όπως θα έπρεπε ο οικονομικός απολογισμός των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004» και συμπλήρωσε: «Κανένας δεν έλεγε ότι το χρέος της χώρας ήταν συνολικά 360 δισεκατομμύρια ευρώ και οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν στοίχισαν παρά πέντε, δέκα δισεκατομμύρια, δηλαδή ελάχιστα μπροστά στο τεράστιο χρέος που είχε δημιουργηθεί από τα συνεχή ελλείμματα του προϋπολογισμού της χώρας. Τα τότε δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας βολευόντουσαν κι αυτά ώστε να αποποιηθούν τις ευθύνες από τη διοίκηση της χώρας».


O Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) μίλησε για τα οικονομικά στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα που διεξήχθη πριν από 10 χρόνια.

«Πρέπει να ξεχωρίσουμε την οργάνωση των Αγώνων από τα έργα που έγιναν για τους Αγώνες. Η δυσκολία σε αυτόν το διαχωρισμό προέρχεται από το τι καταγράφεται στον Προϋπολογισμό του Κράτους για έργα.

Η Δημόσια Δαπάνη για τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ήταν 6,5 δις εκατομμύρια ευρώ. Αν το βάλουμε σε πιο γενικό νούμερο όπως δαπάνες για νοσοκομεία και άλλα φτάνει τα 8 δις. Ο συνολικός προϋπολογισμός των Αγώνων ήταν δύο δις με το Δημόσιο να συνεισφέρει με 240 εκατομμύρια ευρώ.

Στο τέλος, επιστράφηκε το πλεόνασμα που είχαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, και ήταν 120 εκατομμύρια, άρα μιλάμε για δαπάνη του κράτους κάτι παραπάνω από 100 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν και άλλοι παράμετροι όπως η αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% και η θετική επίδραση που υπήρχε σε θέματα τουρισμού και εικόνας της Αθήνας που φάνηκε τα 2-3 πρώτα χρόνια, μέχρι βέβαια να έρθει η κρίση του 2009».

@Photo credits: INTIME, Αλέξανδρος Ευαγγελάτος

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα