Η Λιλ έδειξε στον Ολυμπιακό πού μπορεί να χτυπήσει την Άστον Βίλα…

Η Λιλ έδειξε στον Ολυμπιακό πού μπορεί να χτυπήσει την Άστον Βίλα…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο Gazzetta σημαντικές για τον Ολυμπιακό διαπιστώσεις από τα παιχνίδια της Άστον Βίλα με τη Λιλ.   

Θα περίμενε κάποιος η Άστον Βίλα να κάνει ροτέϊσον στο Κόνφερενς Λιγκ, έχοντας τη μεγάλη πρόκληση να εξασφαλίσει εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ της νέας σεζόν, μέσω της 4ης θέσης του αγγλικού πρωταθλήματος, από την στιγμή που έχει συναγωνισμό από την Τότεναμ.

Ο Ουνάι Έμερι, όμως, δεν το κάνει. Είναι σαφές ότι θέλει να κατακτήσει και αυτό το ευρωπαϊκό τρόπαιο, έχοντας ήδη τέσσερα Κύπελλα Γιουρόπα Λιγκ στο βιογραφικό του. Έτσι, αυτό που βλέπουμε σχεδόν σε όλη τη φετινή ευρωπαϊκή πορεία της Βίλα είναι να κάνει μάξιμουμ μία-δύο αλλαγές σε σχέση με το σχήμα που συνήθως παρατάσσει στην Πρέμιερ Λιγκ. Κι έτσι λογικά θα κάνει και με τον Ολυμπιακό.

Η εικόνα που έχω από την Βίλα είναι κατά βάση από τα δύο προημιτελικά παιχνίδια της με τη Λιλ (2-1 νίκη μέσα, 1-2 ήττα έξω), την οποία απέκλεισε εντελώς οριακά, στα πέναλτι, σε μία παρτίδα την οποία εύκολα θα μπορούσε να είχε χάσει…Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι οι Γάλλοι κτύπησαν τους Άγγλους στο ψηλό παιχνίδι και δη στις στημένες φάσεις! Τα δύο από τα τρία γκολ της Λιλ ήταν με κεφαλιές σε εκτελέσεις κόρνερ, με καλές τοποθετήσεις στο πρώτο δοκάρι (ένα εντός έδρας κι ένα εκτός έδρας). Κι όχι μόνο αυτό-σε τουλάχιστον άλλες πέντε (!) στατικές φάσεις (τόσο εντός, όσο κι εκτός έδρας) ήταν πολύ απειλητικοί και για άλλα γκολ.

Η Αστον Βίλα

Σε ένα δεύτερο σημείο που κτύπησαν οι Γάλλοι ήταν οι αντεπιθέσεις. Ειδικά στο πρώτο παιχνίδι μέσα στην Αγγλία. Εάν δεν ήταν ο φοβερός γκολκίπερ Μαρτίνες, που θα λείψει την Πέμπτη, η Άστον Βίλα αποκλείεται να είχε κερδίσει 2-1. Κατά τα άλλα, η Λιλ δούλεψε πολύ το παιχνίδι για να βγάλει φάσεις. Άλλοτε παίζοντας στα μεσοδιαστήματα, άλλοτε πλαγιοκοπώντας (έτσι προήλθε το άλλο της γκολ, όπως και δύο καθαρές ευκαιρίες), άλλοτε σουτάροντας επικίνδυνα από καλές θέσεις, άλλοτε με πάσες στην πλάτη της αγγλικής άμυνας, άλλοτε κλέβοντας.

Γενικά η γαλλική ομάδα έδειξε στον Ολυμπιακό ότι αν παίξει πραγματικά πολύ καλά και το δουλέψει πολύ το παιχνίδι, μπορεί να έχει τύχη. Πολύ απλά, γιατί μπορεί να κάνει φάσεις.

Από την άλλη, υπάρχει ασφαλώς και το αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού. Εκεί, ο μεγάλος κίνδυνος είναι βέβαια ο σέντερ φορ Γουότκινς, τον οποίο ψάχνουν όλοι, είτε με κάθετες πάσες, είτε με σέντρες, είτε με κόρνερ, με κάθε τρόπο! Πραγματικά ο Ρέτσος κι ο Κάρμο πρέπει να βρεθούν σε πολύ καλή βραδιά και να βγάλουν χημεία στο παιχνίδι τους, με τη βοήθεια όμως και των μπακ, στο κλείσιμο του Άγγλου διεθνή άσου, αλλά και των χαφ, έτσι ώστε να μην βγαίνουν εύκολα οι πάσες προς αυτόν.

Στη νίκη της 2-1 εντός έδρας η Βίλα πέτυχε δύο γκολ από στημένες φάσεις, οπότε όπως καταλαβαίνετε και τα δύο παιχνίδια εκεί κρίθηκαν σε γενικές γραμμές (τέσσερα από τα έξι γκολ ήρθαν από κόρνερ!). το ένα γκολ ήρθε με κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι του Γουότκινς από κόρνερ και το δεύτερο με σουτ του Μακ Γκιν από το ημικύκλιο της περιοχής από πάσα σε κομπίνια εκτέλεσης κόρνερ. Ο Μακ Γκιν έχει φοβερή ποιότητα με το αριστερό του πόδι, ενώ ο Βραζιλιάνος Ντάγκλας Λουίς στον άξονα έχει επίσης την ποιότητα για κάθετες πάσες στον Γουότκινς, αλλά και για να τελειώσει ο ίδιος φάσεις.

Ένας άλλος απειλητικός κυνηγός είναι ο έξω δεξιά Μπέϊλι, που κάνει την ίδια κίνηση, αλλά με επιτυχία, να συγκλίνει και να σουτάρει πραγματικά απειλητικά. Αλλά αυτός που έδωσε την πρόκριση στην Βίλα στη ρεβάνς στη Γαλλία ηαν ο δεξιός μπακ Κας, που έφευγε συνεχώς μπροστά, είχε δύο επικίνδυνα σουτ και τελικά πέτυχε το γκολ με μία τρίτη προσπάθεια, από κοντά, εκμεταλλευόμενος λάθος του αντίπαλου γκολκίπερ.

Σαν ένα γενικό συμπέρασμα, μπορεί κάποιος εύκολα να κάνει τη διαπίστωση ότι αν δεν ήταν ο γκολκίπερ της Εθνικής Αργεντινής, ο Μαρτίνες, η Άστον Βίλα θα ήταν απίθανο να αποκλείσει τη Λιλ. Εκτός όλων των άλλων, έπιασε και δύο πέναλτι στην σχετική διαδικασία.

Άσχετο: Το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Λαμία μας έδειξε, ανάμεσα στα άλλα, ποιοι κεντρικοί χαφ του Ολυμπιακού έχουν το γκολ, και ποιοι δεν το έχουν. Ο Τσικίνιο κι ο Αλεξανδρόπουλος βρέθηκαν δύο φορές σε θέση για γκολ και σκόραραν και τις δύο. Αντίθετα, ο Έσε κι ο Όρτα, που παρεμπιπτόντως, έκαναν και οι δύο καλό παιχνίδι, όταν βρέθηκαν σε θέση να απειλήσουν με σουτ από καλές θέσεις, δεν μπόρεσαν να το κάνουν, όωπς δεν το έχουν κάνει άλλωστε ποτέ μέχρι τώρα…

Η φωτογραφία της ημέρας:

Έξυπνα ο Μεντιλίμπαρ έβαλε τον Ελ Κααμπί στο τελευταίο 20λεπτο του αγώνα του Ολυμπιακού με τη Λαμία προχθές, για να του δώσει τη δυνατότητα να σκοράρει και να πάρει τα πάνω του, αφού εσχάτως δεν είναι και στα καλύτερα του-και δεν έχει γκολ εδώ και πέντε αγώνες. Ο Μαροκινός, όμως, δεν τα κατάφερε, παρότι οι συμπαίκτες του τον έψαχναν για να τον βοηθήσουν, επιπρόσθετα, στην προσπάθεια του να βγει πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα.

Ο Ελ Καμπί

Ο Ελ Αραμπί ειδικά τον έβγαλε σε θέση γκολ στο 93’, όμως ο συμπατριώτης του δεν έδειξε να έχει εμπιστοσύνη να πλασάρει ο ίδιος και γύρισε την μπάλα πίσω στον Αλεξανδρόπουλο, που έκανε το τελικό 4-1. Νωρίτερα, ο Ελ Κααμπί θα έπρεπε να είχε σκοράρει σε ένα γύρισμα του Κίνι, που τον έβγαλε φάτσα με τον αντίπαλο γκολκίπερ. Όμως, ο Μαροκινός ενώ είχε όλο τον χώρο και τον χρόνο να τελειώσει καλύτερα τη φάση, επέλεξε να πλασάρει με τη μία, στην αγκαλιά του Κοσέλεφ.

Και για το τέλος ένα 👍

@Photo credits: eurokinissi, Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.