Κατσικάρης στο Gazzetta: «Η Μπάρτσα δίνει βοήθειες, κλειδί να βάλει τα σουτ ο Ολυμπιακός!»

Ο Φώτης Κατσικάρης αναλύει την σειρά Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακού
Ο έμπειρος Έλληνας τεχνικός της Τζιρόνα αντιμετώπισε πρόσφατα την αποψινή (22.00) αντίπαλο των «ερυθρολεύκων» και αναλύει στο Gazzetta τον τρόπο παιχνιδιού της αλλά και τα στοιχεία που θα κρίνουν την σειρά.

Η ιστορία των ευρωπαϊκών αναμετρήσεων της Μπαρτσελόνα με τον Ολυμπιακό στο επίπεδο που διακυβεύονται προκρίσεις σε Final 4 και κρίνονται τίτλοι, κρατάει από το 1997 στην «αιώνια πόλη».

Στην Ρώμη, δηλαδή, όπου η μπασκετική ραψωδία του MVP του Final 4, Ντέιβιντ Ρίβερς, χάρισε στους Πειραιώτες τον πρώτο τους ευρωπαϊκό τίτλο, με νίκη (73-58) επί της Μπάρτσα στον τελικό!

Ακολούθησε η δεύτερη συνάντηση με φόντο το τρόπαιο, το 2010 στην «πόλη του φωτός». Στο Παρίσι, όπου με τον Τσάβι Πασκουάλ στον πάγκο και με MVP στο παρκέ τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο (σημερινός general manager), οι «μπλαουγκράνα» νίκησαν καθαρά (86-68) τους παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη και κατέκτησαν την 2η Euroleague στην ιστορία τους.

Έκτοτε, ο λογαριασμός γράφει υπέρ της ομάδας του Πειραιά! Το 2012 στον ημιτελικό της Πόλης, οι «ερυθρόλευκοι» πήραν την ρεβάνς στον ημιτελικό (68-64) και εν συνεχεία πέτυχαν την μεγαλύτερη ανατροπή στα χρονικά των ευρωπαϊκών τελικών (η ΤΣΣΚΑ είχε προηγηθεί με +19) και στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με το «πεταχτάρι» του Πρίντεζη.

Τρία χρόνια αργότερα, το 2015, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για πρώτη φορά στα play off με τον Ολυμπιακό να «κλέβει» το πλεονέκτημα έδρας στο Game 2 της σειράς στο “Palau Blaugrana” και με τρεις σερί νίκες (και νικητήριο buzzer beater με τρίποντο του Πρίντεζη στο Game 4).

Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν και στο αδιάφορο ματς του μικρού τελικού, πρόπερσι (2022) στο Βελιγράδι, όπου οι Καταλανοί νίκησαν (84-74) και πήραν την 3η θέση (στο τελευταίο ευρωπαϊκό ματς του Πρίντεζη) και πέρυσι (2023) απέφυγαν η μία την άλλη στα play off και στα ημιτελικά του Final 4 (Κάουνας), επειδή κατέκτησαν την 1η και την 2η θέση αντίστοιχα στην κανονική περίοδο.

Φέτος, όμως, η διασταύρωσή τους στην post season αποδείχτηκε αναπόφευκτη και η ομάδα του rookie head coach, Ρουζέ Γκριμάου, πήρε το πλεονέκτημα λόγω της υπεροχής που της έδωσε στην τελική ισοβαθμία (με ρεκόρ 22-12), το 2/2 στην regular season.

Κατά πολλούς, η συγκεκριμένη σειρά είναι ίσως η πιο αμφίρροπη από τις τέσσερις της προημιτελικής φάσης στην εφετινή Euroleague και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ικανός να «αλώσει» την πιο ισχυρή έδρα της διοργάνωσης (ρεκόρ 15-2) και να πάρει για 3η συνεχή χρονιά το εισιτήριο της πρόκρισης για το Final 4.

Το Gazzetta απευθύνθηκε σε έναν από τους πλέον κατάλληλους για να σκιαγραφήσει το αγωνιστικό προφίλ της Μπαρτσελόνα και λίγες ώρες πριν το πρώτο τζάμπολ ανάμεσα στους δύο μονομάχους, σας παρουσιάζει όλα τα στοιχεία που θα κρίνουν την σειρά.

Ο λόγος για τον Φώτη Κατσικάρη με την 11ετή θητεία του στο ισπανικό πρωτάθλημα (στον πάγκο συνολικά επτά ομάδων), ο οποίος αντιμετώπισε πριν από 10 μέρες την πρωταθλήτρια Ισπανίας (ηττήθηκε στο τέλος με 75-81) στο πλαίσιο της 29ης αγωνιστικής της ACB και έχει φρέσκο το scouting report.

«Άλλη ομάδα ο Ολυμπιακός απ’ αυτή που έχασε δύο φορές από την Μπαρτσελόνα!»

«Κατ’ αρχάς, θεωρώ το ότι η Μπαρτσελόνα ρίχνεται στην μάχη των play off μετρώντας ένα 2/2 φέτος απέναντι στον Ολυμπιακό, οφείλεται στο ότι ολοκλήρωσε πολύ νωρίς τις προγραμματισμένες αναμετρήσεις της απέναντι στην ελληνική ομάδα. Πριν ο Γιώργος Μπαρτζώκας καταφέρει να ενσωματώσει όπως θα ήθελε τον Πετρούσεφ (σ.σ.: δεν τον χρησιμοποίησε καθόλου στο ματς της 10ης Γενάρη στην Βαρκελώνη), πριν ο Σέρβος βρει ρυθμό και πριν αποκτηθεί ο Ράιτ, που έδωσε ταχύτητα, αθλητικότητα και physicality στην frontline. Κακά τα ψέματα, ο Ολυμπιακός των 2,5 τελευταίων μηνών, είναι μία άλλη ομάδα από εκείνη του πρώτου μισού της σεζόν και τώρα που γύρισε και ο Μιλουτίνοφ έχει πάρα πολλές επιλογές και μπορεί να χρησιμοποιήσει πολλαπλά σχήματα. Σίγουρα η ξαφνική απουσία του Παπανικολάου αποτελεί πλήγμα, γιατί ο Κώστας είναι ο πιο μπαρουτακαπνισμένος παίκτης της ομάδας και έχει πληθωρικό ρόλο, ωστόσο, θεωρώ ότι η ομάδα έχει το βάθος για να καλύψει το κενό του.», μας είπε αρχικά ο 56χρονος Νικαιώτης τεχνικός, που στα τέλη Γενάρη συμφώνησε με τον Μαρκ Γκασόλ να αντικαταστήσει τον Σάλβα Κάμπς στον πάγκο της Τζιρόνα και ανέλαβε την ομάδα μέχρι το τέλος της σεζόν.

«Η ελευθερία που έδωσε ο Γκριμάου στους παίκτες, είχε επίδραση στο κλίμα και στα αποτελέσματα!»

Τον ρωτάμε κατά πόσο οι «μπλαουγκράνα» είναι τόσο ισχυροί, όσο δείχνουν οι 15 νίκες στα 17 ευρωπαϊκά ματς που έχουν δώσει φέτος στο γήπεδό τους και η απάντησή του σχετίζεται και με την ελευθερία που έχει δώσει στους παίκτες ο πρωτάρης – σε αυτό το επίπεδο – προπονητής, Ρουζέ Γκριμάου, τον οποίο είχε παίκτη δύο χρόνια στο Μπιλμπάο (2011-2013). «Η αλήθεια είναι ο Ρουζέ δεν είναι ο coach που θέλει και μπορεί να έχει τον απόλυτο έλεγχο μίας ομάδας με τόσες μεγάλες προσωπικότητες και επιζητά την πλήρη τακτική πειθαρχία όπως ο προκάτοχός του, οπότε, το ότι άφησε εξ’ αρχής λίγο λάσκα τους παίκτες, εκ των πραγμάτων βοήθησε στην δημιουργία καλού κλίματος και αυτό είχε επίδραση και στα αποτελέσματα. Ο οργανισμός και το αφεντικό του μπασκετικού τμήματος, ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο τον έχει στηρίξει και τον περιβάλλει με επιστοσύνη, αλλά όσο μπαίνουμε στην κρίσιμη καμπή της σεζόν και αρχίζουν να κρίνονται οι τίτλοι, η πίεση αρχίζει να μεγαλώνει! Έστω κι αν η επιλογή ενός προσώπου χωρίς την παραμικρή προηγούμενη εμπειρία, ευθύς εξαρχής κράτησε πιο χαμηλά τον πήχη των εφετινών προσδοκιών. Όταν είσαι στην Μπαρτσελόνα, όμως και φτάνεις να διεκδικείς τίτλους και προκρίσεις στο Final 4, είσαι μοιραία κρίνεσαι από το τελικό αποτέλεσμα!», υπερθεματίζει ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός πριν περάσει μας αναφερθεί στον τρόπο παιχνιδιού της Μπαρτσα.

«Η προσθήκη του Ρούμπιο δημιούργησε μπέρδεμα με κύριους αποδέκτες τον Σατοράνσκι και τον Γιοκουμπάιτις!»

«Στην άμυνα οι Καταλανοί αρέσκονται να αντιμετωπίζουν το pick’n’roll με αλλαγές και επιθετικό hedge άουτ κυρίως με τον Βέσελι. Αυτό ενδεχομένως να δώσει έξτρα ευκαιρίες για post up παιχνίδι με τον Φαλ και με τον Μιλουτίνοφ και το γεγονός ότι ο Γκριμάου επιλέγει να στέλνει δεύτερο παίκτη στον ψηλό που παίρνει πλάτη, θα είναι... βούτυρο στο ψωμί της ελληνικής ομάδας να κυκλοφορήσει την μπαλα, να βρει τον ελεύθερο παίκτη και να πάρει ανοχτό μακρινό σουτ. Αν τα βάλει και σουτάρει με υψηλό ποσοστό, τότε αυτό θα είναι σημαντικό σημείο κλειδί για τον στόχο του break. Στην επίθεση η Μπαρτσελόνα επιδιώκει το παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο με early pick'n'roll και υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας σε αυτό καθώς και το τρίποντο στο transition. Είναι μία ομάδα που στοχεύει σε πολλές κατοχές και απέναντι σε οργανωμένη άμυνα, στηρίζεται στην δημιουργία του Λαπροβίτολα και του Κάλινιτς από το low post, καθώς και στο παιχνίδι κοντά στο καλάθι με Βέσελι και Ερνανγκόμεθ με πολύ υψηλό ποσοστό ευστοχίας. Από ‘κει και πέρα ο τζαμπάρι Πάρκερ είναι περισσότερο σκορερ ημέρας, με ελεύθερο ρόλο και με την μπάλα στα χέρια για να αξιοποιηθεί η ποιότητά του. Όσον αφορά στην προσθήκη του Ρούμπιο (σ.σ.: με τον οποίο ο Κατσικάρης συνυπήρξε την σεζόν 2018-19 στην Γιούτα Τζαζ), δεν είναι μυστικό ότι έχει «μπερδέψει» λίγο την οργανωτική και δημιουργική λειτουργία της ομάδας, από την άποψη ότι έχει μειωθεί ο ρόλος των Σατοράνσκι και Γιοκουμπάϊτις, ενώ σίγουρα δεν βρίσκεται στο αμυντικό επίπεδο που ήταν. Ωστόσο, είναι προφανές ότι προσπαθεί πάρα πολύ για να δώσει και όχι να αφαιρέσει πράγματα από την ομάδα του, είναι πολύ σοβαρός και ταπεινός και η χρησιμότητα της απόκτησής του, θα κριθεί εν πολλοίς από ‘δω και στο εξής. Στα παιχνίδια που “καίνε” τόσο στην Euroleague, όσο και στην ACB!», κατέληξε ο Φώτης Κατσικάρης.