Ολυμπιακός: Σκληραγωγημένος σε καταστάσεις play off

Ολυμπιακός: Σκληραγωγημένος σε καταστάσεις play off
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει το break του Ολυμπιακού επί της Μπαρτσελόνα, αναλύει την τακτική του Μπαρτζώκα και συνιστά ηρεμία και ταπεινότητα.

Τα play off της Euroleague είναι μία εντελώς διαφορετική κατάσταση από τους αγώνες της κανονικής περιόδου. Σε αυτά τα τρία έως πέντε παιχνίδια οι πνευματικοί κανόνες κάθε ομάδας αλλάζουν ή έτσι θα έπρεπε τουλάχιστον. Ας επικεντρωθούμε στον Ολυμπιακό…

Οι «ερυθρόλευκοι» είναι σκληραγωγημένοι σε play off, ξέρουν τι απαιτούν οι συνθήκες, γνωρίζουν καλά πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο όσο και σε πνευματικό. Κυρίως όμως είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν. ΟΛΟΙ. Από τον Μπαρτζώκα μέχρι τον Πασχόπουλο. Από τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη μέχρι τον Τανούλη. Από τον πρώτο στο σταφ μέχρι τον τελευταίο. ΟΛΟΙ ξέρουν και ΟΛΟΙ βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση.

Τα play off απαιτούν ηρεμία και συγκέντρωση, στοιχεία τα οποία έδειξαν οι Πειραιώτες στο Game 1, αλλά οφείλουν ενδεχομένως σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό να τα δείξουν και στη συνέχεια. Τα play off απαιτούν σκληράδα, βουτιές στο παρκέ αυτοθυσία. Να κάνεις λάθος στην επίθεση και να γυρνάς πρώτος πίσω στην άμυνα να το διορθώσεις όπως έκαναν οι ΜακΚίσικ και Κάνααν.

Αγγελόπουλοι

Ο Ολυμπιακός βαδίζει ταπεινά και ήρεμα

Οι Πειραιώτες ξεκίνησαν με ιδανικό τρόπο τη σειρά «σπάζοντας» την έδρα της Μπαρτσελόνα και άνοιξαν το σκορ. Ε και; Οχι τώρα που το έκανε ο Ολυμπιακός το break να αλλάξω την άποψή μου επειδή συμφέρει. Παραμένω πιστός πως το πλεονέκτημα έδρας σε σειρά 5 αγώνων δεν έχει το παραμικρό νόημα εκτός αν υπάρξει Game 5. Μακάρι να μην υπάρξει!

Ο Ολυμπιακός έκανε το πρώτο βήμα από τα τρία που χρειάζεται για να βρεθεί σε τρίτο διαδοχικό Final Four. Ωραία η νίκη, αλλά δεν είναι τόσο σημαντική όσο νομίζουμε. Θεωρώ πως προέχει να διατηρηθεί η ηρεμία και το ευχάριστο για τον Μπαρτζώκα είναι πως διαθέτει ένα ρόστερ με πολλούς έμπειρους παίκτες. Δεν χρειάζεται να τους πει και πολλά για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Τα ξέρουν από μόνοι τους τι πρέπει να κάνουν.

Δεν τον φοβάμαι τον Ολυμπιακό σε αυτό. Είναι έμπειρος και με οδηγούς τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο βαδίζουν ταπεινά, ήρεμα και χωρίς θόρυβο. Όπως ακριβώς απαιτεί το συγκεκριμένο διάστημα της σεζόν.

Μπαρτζωκας

Η πίεση στην Μπαρτσελόνα χωρίς τρομερό μπάσκετ

Ο Ολυμπιακός επικράτησε της Μπαρτσελόνα έχοντας 19 λάθη, 5/17 τρίποντα (29.4%) εκ των οποίων αρκετά ελεύθερα και 18/27 βολές. Από τα νούμερα καταλαβαίνεις πως δεν έπαιξε κάποιο τρομερό μπάσκετ στην μπροστινή πλευρά του παρκέ. Οι Πειραιώτες πέραν του 0-1 έβαλαν και επιπλέον πίεση στην Μπαρτσελόνα ενόψει του αγώνα της Παρασκευής. Είμαι περίεργος πως θα διαχειριστεί αυτές τις 48 ώρες ο Γκριμάου.

Κυρίως όμως αναρωτιέμαι τι θα συμβεί αν ο Ολυμπιακός σουτάρει με ένα 40% στα τρίποντα. Απελευθερωμένος από το άγχος δεν είναι κι απίθανο. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ανεβάσει την απόδοσή του ο Πίτερς. Ο Αμερικανός είναι κομβικός για την ομάδα και πρέπει να βγει μπροστά όπως έκανε τους πρώτους 6 μήνες της σεζόν (ή όπως έκανε χθες ο Πετρούσεφ).

Για να είμαι ειλικρινής, από τις σειρές που βρίσκονται στο 0-1, θεωρώ πως ο Ολυμπιακός έχει περισσότερες πιθανότητες για το 0-2 παρά Μακάμπι και Φενέρμπαχτσε. Ας μην βιαζόμαστε όμως.

Κανααν

Οι βασικοί στόχοι της άμυνας του Ολυμπιακού και ο ρόλος του Κάνααν

Η συγκεκριμένη ομάδα ξεκινά και τελειώνει από την πίσω πλευρά του αγωνιστικού χώρου. Μόνο που κόντρα στην Μπαρτσελόνα τα πράγματα ήταν πιο απαιτητικά και έπρεπε όλοι να δώσουν το κάτι περισσότερο. Ο Ολυμπιακός ήταν πολύ συμπαγής στην άμυνά του και δυσκόλεψε αρκετά τους αντίπαλους.

Αρχικά με την πίεση πάνω στη μπάλα και εν συνεχεία με τον δυναμικό τρόπο που έκανε contest κάθε σουτ από κοντινή απόσταση. Η Μπαρτσελόνα έχει συνήθως υψηλό ποσοστό στα σουτ δύο πόντων και το «ερυθρόλευκο» scouting ήθελε να περιορίσει τα δίποντά της. Και το έκανε αφού ευστόχησε σε 18 σουτάροντας μόλις με 47.4%.

Σημαντικό ρόλο στην αμυντική λειτουργία έπαιξαν όλοι οι παίκτες που χρησιμοποιήθηκαν από τον Μπαρτζώκα, ωστόσο να μου επιτρέψετε να σταθώ λίγο περισσότερο στον Κάνααν. Ο Αμερικανός ήταν φανταστικός στην πίεση πάνω στη μπάλα, δυσκόλεψε τόσο τον Ρούμπιο όσο και τον Σατοράνσκι όταν αυτοί κατέβαζαν την μπάλα και έδωσε πολύτιμες βοήθειες σε αυτόν τον τομέα. Όπως και ο ΜακΚίσικ στο δεύτερο ημίχρονο που έβαλε αρκετές φορές χέρια στη μπάλα και έδωσε κλεψίματα. Γενικά οι «ερυθρόλευκοι» είχαν 9 κλεψίματα, δείγμα της πίεσης που ανέφερα προηγουμένως. Εβγαλαν την σκληράδα που χρειάζονται τα play off.

Γκος

Καλή επιθετική λειτουργία μέχρι…

Τα εύσημα δεν πρέπει να τα παίρνουν μόνο οι παίκτες, αλλά και οι προπονητές. Πληθυντικό χρησιμοποίησα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε μαεστρικό κοουτσάρισμα. Σωστά τάιμ άουτ, αλλαγές όταν έπρεπε και γενικά διαχειρίστηκε τους παίκτες του καταπληκτικά. Όταν στο δεύτερο ημίχρονο βρήκαν ρυθμό ορισμένοι παίκτες τους άφησε ως όφειλε και γενικά βοήθησε πάρα πολύ.

Όμως αξίζουν συγχαρητήρια και στους συνεργάτες του. Παππάς, Μποζίκας, Τριαντάφυλλος και Καλαβρός δούλεψαν πολλές ώρες το προηγούμενο διάστημα και βοήθησαν τον «σκακιστή» να καταλήξει στο σωστό πλάνο, στη σωστή κατεύθυνση για το πρώτο τουλάχιστον παιχνίδι.

Ο Ολυμπιακός είχε άριστη επιθετική λειτουργία με εξαίρεση ένα μικρό διάστημα στο τελευταίο δεκάλεπτο. Ξεκάθαρα μία βασική εντολή ήταν να ακουμπήσουν τη μπάλα στους ψηλούς αρχικά με τον Φαλ και εν συνεχεία με τον Ράιτ (και με το γκολ φάουλ του Μιλουτίνοφ). Ειδικά ο Γάλλος έκανε ό,τι ήθελε τον Βέσελι τον οποίο τον άφησε εκτός ρυθμού και με μπόλικο εκνευρισμό με τους διαιτητές να του χαρίζουν την αποβολή με δεύτερο αντιαθλητικό φάουλ σε διάστημα δύο λεπτών.

Ο Ράιτ τα πήγε καλά στην επίθεση, αλλά πίσω ο Ερνανγκόμεθ του έδωσε ένα καλό μάθημα. Πάντως το μυστικό στην επίθεση ήταν η καλή λειτουργία στο pick ‘n’ roll. Η άμυνα της Μπαρτσελόνα σε ορισμένες περιπτώσεις το αντιμετώπιζε με hedge out, όμως οι Πειραιώτες ήταν άριστα προετοιμασμένοι. Ο γκαρντ με τη μπάλα (ειδικά ο Κάνααν και ο Γουόκαπ) έκανε μία ντρίμπλα προς τα πίσω, ο ψηλός έκοβε βαθιά και ο παίκτης της αδύναμης πλευράς ανέβαινε ψηλά λειτουργώντας ως σκαλοπάτι για να φτάσει η μπάλα κάτω από το καλάθι.

Στο τέλος εμφανίστηκαν προβλήματα για τα οποία ευθύνεται και η άμυνα της Μπαρτσελόνα η οποία ανέβασε ένταση και φυσικά η κούραση των περιφερειακών. Με τον Γουόκαπ στο τελευταίο δεκάλεπτο στον πάγκο, ο Κάνααν και ο Γκος πήραν πολλές αποφάσεις και ήταν λογικό να κουραστούν και να υποπέσουν σε επιπολαιότητες.

ΥΓ: Η μαγκιά του Λαρεντζάκη δεν ήταν οι 2/2 βολές στο τέλος ερχόμενος κρύος από τον πάγκο. Ήταν τα δύο φάουλ που έκανε στερώντας καλάθι στον αντίπαλο και γνωρίζοντας πως και ο Μπαρτζώκας θα τον απέσυρε και θα του στερούσε χρόνο συμμετοχής. Εβαλε την ομάδα πάνω από τη λαχτάρα του να παίξει χωρίς δεύτερη σκέψη. Θεωρώ πως ανεξαρτήτως μεγέθους, θα πρέπει να είναι πιο μπροστά στο rotation από τον Μπραζντέικις.

ΥΓ 2: Τεράστιος Ρίκι Ρούμπιο. Με τον Πετρούσεφ στο παρκέ τραυματία, μερίδα οπαδών της Μπαρτσελόνα πανηγύριζε. Μόλις το αντιλήφθηκε ο Ισπανός έτρεξε και με νεύμα τους είπε να σταματήσουν άμεσα. Ξαφνικά λες και μπήκαν στο mute και κάθισαν ήσυχοι στη θέση τους.

ΥΓ 3: Πόσο πλήρης είναι ο Ολυμπιακός στο «4» και στο «5». Τόσο που ο Πίτερς απόντος του Παπανικολάου αγωνίστηκε 16’ και ο Μιλουτίνοφ ένα πεντάλεπτο.

ΥΓ 4: Στα επόμενα παιχνίδια πρωταγωνιστές θα είναι άλλοι. Γιατί έτσι έφτιαξε τον Ολυμπιακό ο Μπαρτζώκας, ομάδα των πολλών όπως του αρέσει να την ονομάζει.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.