Ο Άρης έδειξε ότι δεν «καιγόταν» να παίξει στην Ευρώπη

Ο Άρης έδειξε ότι δεν «καιγόταν» να παίξει στην Ευρώπη

Ο Άρης έδειξε ότι δεν «καιγόταν» να παίξει στην Ευρώπη

bet365

Ο τρόπος λειτουργίας της ΚΑΕ Άρης απέναντι στα χρονοδιαγράμματα δείχνει την ύπαρξη δεύτερων σκέψεων και φαίνεται ότι αυτές οδήγησαν στην τοποθέτησή της στην προκριματική φάση του FIBA Europe Cup που βάζει σε κίνδυνο τον αγωνιστικό σχεδιασμό.

Στη διάρκεια αλλά και στο τέλος της περασμένης αγωνιστικής σεζόν το Gazzetta κατέγραψε πολλές φορές τα άλματα της ΚΑΕ Άρης απέναντι στον διπλό στόχο που οριοθέτησε. Αυτόν της οικονομικής εξυγίανσης της εταιρίας όπου τα χρέη μειώθηκαν κατά περίπου 1.000.000 ευρώ σε μια δυσμενή εποχή αλλά και αυτόν της δημιουργίας ανταγωνιστικής ομάδας διαθέτοντας έναν από τους πιο χαμηλούς αγωνιστικούς προϋπολογισμούς στην Basketleague. Αυτό που κατάφεραν οι «κίτρινοι» εντός των τεσσάρων γραμμών το διέγραψαν μέσα σε λίγες ώρες με την απώλεια μιας θέσης στους ομίλους του BCL παρότι αυτή ήταν εξασφαλισμένη λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν στη Λάρισα. Και σα να μην έφτανε αυτό, ήρθε και η τοποθέτησή τους στον προκριματικό γύρο του FIBA Europe Cup, γεγονός το οποίο στοιχειοθετεί πλήγμα στην υστεροφημία του συλλόγου. Κι έτσι η ΚΑΕ δεν ανταποκρίθηκε στη μοναδική προϋπόθεση που είχε θέσει ο Γιάννης Καστρίτης στις συζητήσεις για την υπογραφή νέου συμβολαίου. Ο 40χρονος τεχνικός απαίτησε να αξιοποιήσει η ομάδα αυτό που κέρδισε με τον ιδρώτα της στο γήπεδο. Αυτό δεν έγινε.

Ρίχνοντας μια ματιά στα όσα έκανε και δεν έκανε η ΚΑΕ Άρης εντός του Ιούνη αναδεικνύεται ένα συμπέρασμα. Μάλλον δεν ήταν σίγουρη για τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ενδεχομένως να εκτιμήθηκε ότι το κόστος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον στόχο της οικονομικής εξυγίανσης. Αυτό είναι θεμιτό, αν υφίσταται, αλλά θα έπρεπε να είχε διευκρινιστεί. Αυτό το συμπέρασμα αντλείται από τα εξής δεδομένα:

1.Ο Άρης ήξερε ότι θα έπρεπε να στείλει φάκελο συμμετοχής στο BCL μέχρι τις 17 Ιουνίου και παρότι αυτός ήταν έτοιμος, δεν στάλθηκε μέχρι την ημέρα που έπρεπε.

2.Οι «κίτρινοι» υποστήριξαν ότι στο δ. σ. του ΕΣΑΚΕ στις 16 Ιουνίου σημειώθηκε μεταξύ άλλων ότι η προθεσμία για την υποβολή φακέλου εκπνέει στις 22 του ίδιου μήνα. Αυτός ο ισχυρισμός επιβεβαιώθηκε και από τον ισχυρό άνδρα της Λάρισας, Θόδωρο Ριζούλη. Ωστόσο, φορέας επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και FIBA δεν είναι κανένας ΕΣΑΚΕ αλλά η ΕΟΚ η οποία επέμενε για τις 17 του μήνα. Αυτό είναι γνωστό και σε… μαθητούδια του Δημοτικού. Και θα έπρεπε να ήταν οδηγός εν μέσω κόντρας μεταξύ ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ.

3.Ήταν γνωστό ότι δύο ομάδες οι οποίες τερμάτισαν χαμηλότερα στη βαθμολογία, ΠΑΟΚ και Περιστέρι είχαν καταθέσει φακέλους συμμετοχής για τους ομίλους του BCL πριν τις 17/6. Ειδικά το τελευταίο ήθελε να συνδυάσει την ευρωπαϊκή συμμετοχή με την πρόσληψη του Βασίλη Σπανούλη στην τεχνική ηγεσία. Παρόλ’ αυτά ο Άρης έστειλε τον φάκελό του στις 22 του μήνα.

4.Από τη στιγμή που δεν τήρησε τα χρονοδιαγράμματα για κάτι εξαιρετικά απλό με συνέπεια την απώλεια της θέσης σε όμιλο του BCL, ο Άρης έθεσε στη διοργανώτρια αρχή ζήτημα συμμετοχής στα προκριματικά της ίδιας διοργάνωσης; Αυτό έχει τη σημασία του γιατί οι ομάδες που θα αποκλειστούν από την προκριματική φάση του BCL έχουν εξασφαλισμένη θέση στους ομίλους του FIBA Europe Cup. Άρα ο Άρης θα υλοποιούσε αυτό που ήθελε και μέσω αυτής της οδού. Δεν έγινε ούτε αυτό.

5.Χάνοντας τα χρονοδιαγράμματα για τους ομίλους του BCL και δίχως να εξασφαλιστεί θέση στα προκριματικά της ίδιας διοργάνωσης για να γίνει εγγυημένη αυτή στους ομίλους του FIBA Europe Cup, πώς λειτούργησε ως ΚΑΕ ούτως ώστε να αποφύγει τα προκριματικά του FEC; Θεώρησε ότι είχε δεδομένη θέση και απλά περίμενε τη FIBA να ανακοινώσει το bracket της διοργάνωσης βάσει του ranking; Εκτίμησε ότι θα πετύχαινε μέσω της επιστολής διαμαρτυρίας που είχε στείλει μετά τον αποκλεισμό από το BCL; Πήρε υποσχέσεις οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν;

Ο Καστρίτης

Εν τέλει, είναι πολλά που δεν έκανε η ΚΑΕ Άρης προς απόδειξη της επιθυμίας της για ευρωπαϊκή συμμετοχή καθώς ακόμη και η βασική προϋπόθεση για συμμετοχή της στο FEC τακτοποιήθηκε στην… παράταση. Ο Άρης της περασμένης αγωνιστικής περιόδου, αυτός που πέτυχε όσα καταγράψαμε στην εισαγωγή του κειμένου, ήταν πιο αποφασιστικός στον τρόπο λειτουργίας του. Με τις ατέλειες και τις αδυναμίες του αλλά κατάφερε πολλά. Στην περίπτωση της συμμετοχής σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, ο τρόπος με τον οποίον λειτούργησε αναδεικνύει αμφιβολίες, δεύτερες σκέψεις, ίσως και απροθυμία. Δεν είχε εξάλλου να κάνει πολλά από το να στείλει ένα χαρτί.

Και η τοποθέτηση στην προκριματική φάση του FEC δημιουργεί πρόβλημα στον αγωνιστικό σχεδιασμό και όχι μόνο. Γιατί όσες επαφές υπήρξαν στο προηγούμενο διάστημα, έγιναν με το δεδομένο της συμμετοχής στον όμιλο του FEC. Συν τοις άλλοις, αυτός ήταν ο μοναδικός όρος που έθεσε για την ανανέωση του συμβολαίου του ο Γιάννης Καστρίτης καθώς εκτίμησε ότι η Ευρώπη στοιχειοθετεί δέλεαρ για έναν ξένο αθλητή αλλά και διαπραγματευτικό όπλο για μια καλύτερη (οικονομικά) συμφωνία. Έτσι βγήκε στην αγορά ο Άρης, αλλά τώρα θα πρέπει να βάλει αστερίσκους οι οποίοι κανονικά δεν θα έπρεπε να μπουν.

Ο Άρης θα έπρεπε να είχε εξασφαλισμένη θέση και να μην είναι πίσω από ομάδες που δεν έχουν να επιδείξουν το παραμικρό σε ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Κι έτσι τώρα είναι σε περισυλλογή για το αν θα πρέπει να αποσύρει ή όχι τη συμμετοχή του μετά το στραπάτσο…

 

FIBA EUROPE CUP Τελευταία Νέα