Ο Αγουάντ εγκλωβίστηκε στη Γάζα και τώρα οι συμπαίκτες του προσπαθούν να τον φέρουν πίσω στην Αθήνα

Άκης Κατσούδας
Οι παίκτες της Oriundo FC με τη σημαία της Παλαιστίνης.

bet365

Το Gazzetta παρακολούθησε από κοντά ένα παιχνίδι της Oriundo FC, της πιο πολυπολιτισμικής ποδοσφαιρικής ομάδας της Αθήνας.

Το παιχνίδι είναι έτοιμο να ξεκινήσει. Οι δύο ομάδες στήνονται στη σέντρα. Κανείς τους δεν μιλάει. Στέκονται όρθιοι, σιωπηροί και αγκαλιασμένοι. Ένας από τους ποδοσφαιριστές της Oriundo FC κρατά στα χέρια του μια σημαία της Παλαιστίνης. Είναι, όπως εξηγεί, το λιγότερο που μπορεί να κάνει για να τιμήσει τη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες στη Γάζα.

Το μυαλό όλων τους, όμως, είναι και στον συμπαίκτη τους, τον Αγουάντ, ο οποίος βρίσκεται εγκλωβισμένος στην εμπόλεμη ζώνη, χωρίς να έχει βρει τρόπο διαφυγής. «Ξεκίνησε στην ομάδα πέρυσι. Φέτος αποφάσισε να ταξιδέψει στην Παλαιστίνη για οικογενειακούς λόγους. Ξέσπασε, όμως, ο πόλεμος και εγκλωβίστηκε εκεί» εξηγεί ο Ματέο, ο αρχηγός της ομάδας και ένας από τους δύο ιδρυτές της.

Ο ίδιος προσπαθεί να έχει όσο το δυνατόν πιο συχνή επικοινωνία μαζί του, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο εξαιτίας των προβλημάτων διαδικτυακής σύνδεσης στη Γάζα. Ο στόχος όλων στην ομάδα είναι να βρουν έναν τρόπο να τον φέρουν πίσω στην Ελλάδα.

«Η κατάσταση είναι πραγματικά τραγική στη Γάζα. Τον περισσότερο χρόνο τον περνάμε συζητώντας για το πώς θα καταφέρουμε να βρούμε ένα ασφαλές μονοπάτι για να γυρίσει στη χώρα. Είναι πολύ δύσκολο όμως γιατί η επικοινωνία, υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πολλές φορές αδύνατη» προσθέτει.

Η πιο πολυπολιτισμική ομάδα της Αθήνας

Οι ποδοσφαιριστές της Oriundo FC κατά την προθέρμανση.

Η υπόθεση έχει συνταράξει τους ποδοσφαιριστές της ομάδας, οι οποίοι πια έχουν γίνει μια παρέα. Γνωρίζουν, όμως, ότι ένας λείπει. Και ελπίζουν να είναι καλά. Η Oriundo FC δεν είναι ένας ακόμη ποδοσφαιρικός σύλλογος της Αθήνας, αλλά ένα πολυπολιτισμικό γκρουπ που περιλαμβάνει αθλητές από 20 και πλέον έθνη.

«Στην ομάδα αγωνίζονται παίκτες που κατάγονται από την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Ουρουγουάη, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, τη Σκωτία, το Καμερούν, τη Γαλλία». Ο Ματέο γεννήθηκε και μεγάλωσε στην περιοχή Πούλια της Ιταλίας. Μικρός έπαιξε ποδόσφαιρο στα τσικό της Ρόμα και αργότερα Γιούβε Στάμπια, που εκείνη την περίοδο ήταν στη Serie B. Δεν κατάφερε, όμως, να καθιερωθεί ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

«Μπορεί να είχα το ταλέντο αλλά δεν είχα τη σωστή νοοτροπία. Μου άρεσε να παίζω ποδόσφαιρο επειδή το έβλεπα κυρίως ως διασκέδαση. Δεν είχα στο μυαλό ότι θα μπορούσα να ζήσω ποτέ από αυτό» σημειώνει.

Τον Ιανουάριο του 2020, λίγους μήνες πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, μετακόμισε στην Αθήνα. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισε, ωστόσο, ήταν ότι δεν μπορούσε να βρει μια ομάδα με την οποία θα μπορούσε να συνεννοηθεί και τελικά να ενταχθεί σε αυτή.

Έτσι, λοιπόν, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα δικό του γκρουπ στο Facebook, ονόματι Athens Football Meetings, προκειμένου να συγκεντρώσει όλους τους ανθρώπους που μεταναστεύουν στην Αθήνα για δουλειά και θέλουν να συνεχίσουν να παίζουν ποδόσφαιρο. Το πλήθος των ενδιαφερόμενων αυξανόταν μέρα με τη μέρα, το ίδιο και οι αυτοσχέδιοι αγώνες.

Αριστέρα ο Τζόρνταν, Γάλλος ποδοσφαιριστής της ομάδας. Δεξιά, ο Ματέο, ένας από τους δύο ιδρυτές της.
Αριστέρα ο Τζόρνταν, Γάλλος ποδοσφαιριστής της ομάδας. Δεξιά, ο Ματέο, ένας από τους δύο ιδρυτές της.

Μαζί με έναν ακόμη Ιταλό φίλο του, πέρυσι, δημιούργησαν την Oriundo FC. Δήλωσαν συμμετοχή στο ανεξάρτητο πρωτάθλημα της Αθήνας και στην παρθενική τους χρονιά κατάφεραν να τερματίσουν στην τέταρτη θέση. Το ίδιο υψηλοί είναι και οι στόχοι για τη φετινή χρονιά. Ακόμη και αν δεν τα καταφέρουν, ξέρουν ότι στο τέλος πάντα μετράει η παρέα.

«Είναι πολύ όμορφο το συναίσθημα. Βάζεις μια μπάλα στο γήπεδο και ύστερα δεν χρειάζεται να ξαναμιλήσεις. Το ποδόσφαιρο έχει τη δικιά του γλώσσα. Απλά μπαίνεις μέσα και παίζεις. Ο βασικός μας σέντερ μπακ είναι από τη Βραζιλία και δεν γνωρίζει καν αγγλικά. Αγωνίζεται, όμως, κανονικότατα» συμπληρώνει.

Ο σημερινός αγώνας είναι κόντρα στη Santos FC και πρόκειται να διεξαχθεί στο Δημοτικό Στάδιο του Ταύρου. Πίσω από την εστία υπάρχει μια κόκκινη μάντρα πάνω στην οποία είναι γραμμένη η λέξη Άγιαξ.

Όχι, δεν πρόκειται για την ολλανδική ομάδα με έδρα το Άμστερνταμ αλλά τον Άγιαξ Ταύρου, την τοπική ομάδα που ιδρύθηκε το 1965 στην περιοχή και χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο γήπεδο για έδρα. Κατά σύμπτωση, ο δεύτερος κεντρικός αμυντικός της Oriundo FC είναι Ολλανδός. Ο τρόπος με τον οποίο καθαρίζει τις φάσεις και ελέγχει την πρώτη μπαλιά είναι υποδειγματικός.

Ο Άγιαξ Ταύρου και οι χαμένες μπάλες στην Πειραιώς

Ο αγώνας ξεκίνησε μέρα και έληξε νύχτα.

Οι ποδοσφαιριστές της πιο πολιτισμικής ομάδας της Αθήνας ξεκινούν πολύ καλά το παιχνίδι και ανοίγουν το σκορ στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης με ένα σουτ εκτός περιοχής. Σκόρερ είναι ο παίκτης που πριν από μερικά λεπτά είχε στηθεί στην άκρη και κρατούσε τη σημαία της Παλαιστίνης.

Όσο περνάει η ώρα, η φως της ημέρας πέφτει. Οι προβολείς ανάβουν και το μόνο που μένει είναι το έντονο πορτοκαλί του ηλιουβασιλέματος στον ουρανό, το οποίο ίσα που αχνοφαίνεται πίσω από τις πολυκατοικίες. Τα σουτ διαδέχονται το ένα το άλλο. Μερικά από αυτά είναι τόσο δυνατά, που οι μπάλες περνούν τα κάγκελα και φεύγουν στην Πειραιώς.

Όσοι είναι στον πάγκο τρέχουν να τις μαζέψουν γιατί ξέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να τις χάσουν μέσα στον πανικό του δρόμου. «Δεν μπορείς να φανταστείς πόσα λεφτά ξοδεύουμε κάθε βδομάδα στις μπάλες. Υπήρχε φορά που πήραμε τρεις καινούργιες και τις τρεις τις χάσαμε» λέει ένα μέλος του πάγκου της Oriundo FC.

Ο Αγουάντ με τη φανέλα της Oriundo FC.
O Αγουάντ με τη φανέλα της Oriundo FC κατά τη περσινή χρονιά. 

Το ημίχρονο λήγει με τις δύο ομάδες να είναι ισόπαλος με σκορ 2-2. Όλοι τους συνεννοούνται άψογα στα αγγλικά. Ο μόνος που δεν μπορεί να καταλάβει τι λένε μεταξύ τους είναι ο Βραζιλιάνος σέντερ μπακ. Ο τρόπος, όμως, με τον οποίο οι συμπαίκτες του προσπαθούν να τον βάλουν στο κλίμα, ακόμη και κάνοντάς του νοήματα, είναι δείγμα του εξαιρετικού κλίματος που επικρατεί μεταξύ τους.

Γνωρίζουν, όμως, ότι κάποιος λείπει. Και θα κάνουν τα πάντα για να τον φέρουν και πάλι κοντά τους.

@Photo credits: Άκης Κατσούδας
 

Τελευταία Νέα