Σαουδική Αραβία: Μετά το 1 δισ. για μεταγραφές το καλοκαίρι, μόλις 23 εκατ. ευρώ το χειμώνα!

Newsroom
cristiano_ronaldo_al_nassssr

bet365

Αφού ξόδεψε 1 δισεκατομμύριο το καλοκαίρι, η Saudi Pro League κλείνει την αγορά αυτή την Τρίτη με δαπάνες 23 εκατ.. Μόνο η Αλ Χιλάλ πλήρωσε χρήματα για τον Λόντι.

Μετά από ένα καλοκαίρι με ποσά που ζάλισαν, ήρθε ένας χειμώνας με περιορισμένες σπατάλες για το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας.

Η άφιξη του Κριστιάνο Ρονάλντο τον Ιανουάριο του 2023 ήταν ο πρώτος λίθος του φιλόδοξου σχεδίου του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν Μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ να τοποθετήσει την αραβική χώρα στο επίκεντρο του κόσμου του αθλητισμού με το ποδόσφαιρο στο τιμόνι και να κάνει ένα λίφτινγκ στην περιοχή μέσω μιας άνευ προηγουμένου οικονομικής ένεσης!

Ο εκτελεστικός βραχίονας του σχεδίου της Σαουδικής Αραβίας είναι το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF), το οποίο διοικείται από τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, πρόεδρο της Νιουκάστλ και της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στη Σαουδική Αραβία.

Η PIF είναι ο ιδιοκτήτης των τεσσάρων μεγάλων ποδοσφαιρικών συλλόγων: Αλ Χιλάλ, Αλ Νασρ, Αλ Ιτιχάντ και Αλ Αχλί, εκείνων που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη Saudi Pro League που επένδυσε περισσότερα από 1 δις. ευρώ σε μεταγραφές το περασμένο καλοκαίρι.

Χάρη σε αυτή την ένεση χρημάτων, οι τέσσερις σύλλογοι ενσωμάτωσαν καθιερωμένους παίκτες στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα όπως οι Μανέ, Φιρμίνο, Καντέ, Μπενζεμά, Λαπόρτ μεταξύ πολλών άλλων. Μόνο η Premier ξόδεψε περισσότερα στο καλοκαιρινό παράθυρο.

Αυτή η κατάσταση δημιούργησε ένα νέο παράδειγμα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αφού για πρώτη φορά, ένα μη ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πέτυχε αυτά τα οικονομικά. Ωστόσο, κόντρα σε όλες τις πιθανότητες, η σαουδαραβική ευφορία φαίνεται να σταμάτησε ξαφνικά.

Στις αρχές Ιανουαρίου, η PIF επέβαλε ένα όριο στις υπογραφές σε αυτό το παράθυρο και άφησε την επιλογή ενίσχυσης στη χειμερινή αγορά στα χέρια του καθενός από τους συλλόγους και τα ταμεία τους.

Χωρίς τη στήριξη της PIF είναι αδύνατο να έρθουν οι υπογραφές που έγιναν το καλοκαίρι και γεγονός είναι ότι όλο τον μήνα οι δαπάνες για μεταγραφές στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας ήταν 23 εκατομμύρια.

Η αγορά κλείνει σήμερα (30/01) και δεν αναμένεται καμία σημαντική κίνηση πέρα από την επικείμενη άφιξη του Ράκιτιτς στην Αλ Σαμπάμπ, η οποία απέκτησε τις υπηρεσίες του Κροάτη αφού κατέληξε σε συμφωνία για λύση του συμβολαίου του με τη Σεβίλλη.

Η υπογραφή του Λόντι στην Αλ Χιλάλ, η οποία πλήρωσε 23 εκατομμύρια ευρώ στη Μαρσέιγ, ήταν η μόνη στην οποία υπήρξε οικονομική συναλλαγή σε ολόκληρη τη Σαουδική Pro League.

 

Τελευταία Νέα