Μπιλμπάο: Η «Gabarra» έτοιμη να πλεύσει ξανά για το πρώτο κύπελλο της ομάδας μετά από 40 χρόνια

Μπιλμπάο: Η «Gabarra» έτοιμη να πλεύσει ξανά για το πρώτο κύπελλο της ομάδας μετά από 40 χρόνια

ΜΠΙΛΜΠΑΟ

bet365

Η Μπιλμπάο έχει τον δικό της «καθεδρικό ναό», το Σαν Μαμές, τα «λιοντάρια» της, καθώς και τη δική της εμβληματική βάρκα, την «Gabarra», τον ιδιαίτερο τρόπο να γιορτάζει του τίτλους με τους οπαδούς της.

Ξεχάστε τα ανοιχτά λεωφορεία και τους δρόμους που «βάφονται» στα χρώματα της ομάδας αφού χιλιάδες «πιστοί» προσέρχονται στη μεγάλη της γιορτή. Η Μπιλμπάο γιορτάζει στις εκβολές του ποταμού Ιμπαϊθάμπαλ, στην ένωσή του με τον Νερβιόν. Και το κάνει με την εμβληματική της βάρκα, τη «La Gabarra».Η παλιά φορτηγίδα παραμένει δεμένει εδώ και δεκαετίες. Όμως τις τελευταίες ώρες ετοιμάζεται να πλεύσει ξανά, όπως επιτάσσει η ιδιαίτερη παράδοση της Αθλέτικ Μπιλμπάο μετά την κατάκτηση του copa del rey, το πρώτο κύπελλο της ομάδας μετά το 1984!

Η «La Gabarra» είναι ο ξεχωριστός τρόπος των Βάσκων να γιορτάζουν τις επιτυχίες της ομάδας μαζί με τους οπαδούς τους. Είναι ένα σύμβολο, μια παράδοση ριζωμένη στην κουλτούρα του συλλόγου και των υποστηρικτών του. Μια μοναδική εκδήλωση χαράς και υπερηφάνειας με ημερομηνία «γέννηση» τη δεκαετία του '80!

Η παλιά βάρκα, που συνήθως χρησιμοποιούταν για τη μεταφορά σιδήρου κατά μήκος του ποταμού Νερβιόν, έγινε τόπος εορτασμών για την Μπιλμπάο μετά την κατάκτηση σημαντικών τίτλων. Η ιδέα «γεννήθηκε» το 1983, με την προώθηση του Cecilio Gerrikabeitia, ενός οραματιστή μέλους του διοικητικού συμβουλίου, ο οποίος μετά την κατάκτηση του 7ο πρωταθλήματος της ομάδας, προέβλεψε την ανάγκη για έναν χώρο μεγαλύτερο από την πλατεία του δημαρχείου για να γιορτάζει με τους οπαδούς. Εμπνευσμένος από τους στίχους ενός δημοφιλούς τραγουδιού που αναφερόταν στα μπαρ του ποταμού Νερβιόν, ο Gerrikabeitia πρότεινε να χρησιμοποιηθεί ένα από αυτά τα σκάφη ως μέσο για να γιορτάζονται οι θρίαμβοι του συλλόγου.

Ο απόπλους της είναι ένα γεγονός που αναμένει ολόκληρη η πόλη με ενθουσιασμό, γίνεται μια γιορτή που ξεπερνά τον αθλητισμό και συμβολίζει την έκφραση της κοινότητας και του ανήκειν! Η προσδοκία να ξαναδούν τη φορτιγίδα να διασχίζει τα νερά του ποταμού ήταν ένα όνειρο χρόνων. Κάθε τελικός, κάθε ευκαιρία να σηκωθεί ένα τρόπαιο, ανανεώνει την ελπίδα να αναβιώσει κι αυτή η παράδοση. Η βαρκούλα της Μπιλμπάο συμβολίζει τη δόξα του παρελθόντος χρησιμεύοντας ως υπενθύμιση των νικών και ως έμπνευση για τις μάχες που θα δοθούν.

Είναι φυσικά πολλά περισσότερα από μια βάρκα για τους Βάσκους, είναι η πλωτή καρδιά της πόλης, ένα σύμβολο θριάμβου που περιμένει υπομονετικά στα νερά του Νερβιόν την επόμενη χαρά να πλεύσει στη χαρά των ανθρώπων του...

Σήμερα Δευτέρα (08/04) η βάρκα ετοιμάστηκε και μπήκε πάλι στα νερά -από το 2013 βρισκόταν στο Ναυτικό Μουσείο του Μπιλμπάο- και την Πέμπτη (11/04) δίνει ραντεβού με όλη την πόλη!

Εδώ η διάσημη βαρκούλα:

Υ.Γ. Η Μπιλμπάο δεν χρησιμοποίησε τη Gabarra για καμία από τις δύο κατακτήσεις του ισπανικού Σούπερ Καπ τα τελευταία χρόνια (2015/2016 & 2020/2021).

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

COPA DEL REY Τελευταία Νέα