Ολυμπιακός: Ο Τζολάκης από το 2/20 πήγε στο 3/5

Ολυμπιακός: Ο Τζολάκης από το 2/20 πήγε στο 3/5

Ο Τζολάκης από το 2/20 πήγε στο 3/5

bet365

Ο Κωνσταντής Τζολάκης έκανε χθες την δική του προσωπική υπέρβαση για να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στο έπος της Κωνσταντινούπολης, αφού απέκρουσε σε μία βραδιά περισσότερα πέναλτι απ' ότι σε όλη του την μέχρι τώρα καριέρα.

Ο Κωνσταντής Τζολάκης ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του Ολυμπιακού στην θρυλική πρόκριση που πήρε στην διαδικασία των πέναλτι μέσα στην έδρα της Φενέρμπαχτσε το βράδυ της Πεμπτης (18/04) οδηγώντας την ομάδα του στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ο 21χρονος Έλληνας κίπερ, είχε μία καλή εμφάνιση κατά την διάρκεια των 120 αγωνιστικών λεπτών, όμως εκεί που κρίθηκαν όλα ήταν πραγματικός... κέρβερος. Με το που έπιασε το πρώτο πέναλτι του βασικού εκτελεστή της Φενέρμπαχτσε στις καταστάσεις αυτές Ντούσαν Τάντιτς, η ψυχολογία του εκτινάχθηκε και τον βοήθησε να κάνει την υπέρβαση που ακολούθησε.

Ο Τζολάκης έβγαλε δύο ακόμη πέναλτι κατά την διαδικασία από τους Ουντέρ και Μπονούτσι, το τρίτο και το πέμπτο αυτής, χαρίζοντας ουσιαστικά με την τελευταία του απόκρουση την πρόκριση στην ομάδα του και εξιλεώνοντας τον Ροντινέι, που δεν είχε καταφέρει λίγο πριν να την σφραγίσει.

Συνολικά ο Έλληνας πορτιέρε έκανε τρεις αποκρούσεις όλες στην ίδια γωνία, δεν κατάφερε για λίγο να βγάλει και το δεύτερο, κατά σειρά, πέναλτι του Μπατσουαγί, του έτερου βασικού εκτελεστή των Τούρκων, αφού απέκρουσε με το ένα χέρι, αλλά δεν μπόρεσε να βάλει αρκετή δύναμη αλλάζοντας την πορεία της μπάλας. Μόνο στο πέναλτι του Τζικού δεν βρήκε ούτε την σωστή γωνία.

Όμως ντάξει μιλάμε για μία πραγματικά εξωπραγματική επίδοσή του σε διαδικασία πέναλτι. Τονίζουμε και πάλι. Δεν έπιασε τρία πέναλτι γενικά. Έπιασε τρία πέναλτι στα πρώτα πέντε, δεν χρειάστηκε καν να εκτελεστούν περισσότερα.

Το εντυπωσιακό όμως με το νούμερο αυτό είναι πως χθες μπορεί να έπιασε τρία πέναλτι, όμως σε ολόκληρη την μέχρι τώρα καριέρα του (εξαιρούμε τις διαδικασίες πέναλτι) είχε πιάσει μόλις 2 σε 20 εκτελέσεις. Είχε δηλαδή ένα ποσοστό τύπου 10% (!!).

Σίγουρα σε μία διαδικασία λόγω των συνεχόμενων χτυπημάτων είναι λίγο πιο εύκολο να πιάσεις μία εκτέλεση, ωστόσο δεν παύει η διαφορά να είναι χαοτική και ο ίδιος να έχει κάνει μία πραγματική προσωπική υπέρβαση.

Το... αστρονομικό 81,2% του Τάντιτς και ο Πασχαλάκης

tzolakis_intime

Αναφέραμε και παραπάνω πως ο Ντούσαν Τάντιτς είναι μαζί με τον Μίτσι Μπατσουαγί οι βασικοί εκτελεστές της Φενέρμπαχτσε. Ο Σέρβος, που ήταν εκείνος ο οποίος βάρεσε πρώτος στην διαδικασία, δεν είναι κάποιος τυχαίος στον τομέα αυτό.

Για να τον έχει κάποια ομάδα βασικό εκτελεστή καταλαβαίνει κανείς πως θα είναι καλός, αλλά μια ματιά στα νούμερά του θα βοηθήσει να καταλάβουμε το πόσο καλός είναι πραγματικά. Ο 35χρονος Σέρβος επιθετικός μέσος έχει εκτελέσει συνολικά 101 πέναλτι στην καριέρα του (!!) κι έχει σκοράρει τα 82. Δηλαδή εκείνος έχει ευστοχήσει στο 81,2% των εκτελέσεων που έχει πάρει, οι οποίες είναι πάρα πολλές σαν σύνολο. Κοινώς, για να κατανοήσουμε το επίπεδου του αντιπάλου του Τζολάκη στον τομέα αυτό, σκοράρει κάτι παραπάνω από 8/10 φορές όταν εκτελεί πέναλτι.

Μάλιστα ένα απ' αυτά τα 19 χαμένα που έχει, ξαναλέω εξαιρούμε πάντα τις διαδικασίες εκτέλεσεις πέναλτι, αφού δεν έχουμε νούμερα διαθέσιμα γι' αυτές, είναι κόντρα ξανά σε Έλληνα τερματοφύλακα και δει που αγωνίζεται τώρα στον Ολυμπιακό, του Αλέξανδρου Πασχαλάκη. Αυτό βέβαια είχε συμβεί όταν φορούσε την φανέλα του ΠΑΟΚ σε μία ήττα με 3-2 από τον Άγιαξ εκτός έδρας στις 13/08/2019 για τον τρίτο γύρο των προκριματικών του Champions League.

Όσον αφορά τους άλλους δύο εκτελεστές τώρα, ο Λεονάρντο Μπονούτσι έχει σκοράρει 5/6 πέναλτι στην καριέρα του ενώ ο Ουντέρ 7/8. Κοινώς μπορεί και οι δύο να μην υπήρξαν ποτέ τους τακτικοί εκτελεστές στις ομάδες τους, ωστόσο έχουν χάσει μόλις από ένα ο καθένας στην καριέρα τους.

@Photo credits: INTIME
 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα