Wyscout Analysis: Ο «απόλυτος» Σόμποσλαϊ είναι το πρόσωπο της Λίβερπουλ 2.0

Wyscout Analysis: Ο «απόλυτος» Σόμποσλαϊ είναι το πρόσωπο της Λίβερπουλ 2.0

Ιάσονας Θεριός
Szoboszlai - Wyscout

bet365

Ο Σόμποσλαϊ βούτηξε από νωρίς στα βαθιά της Premier League, όμως... κολύμπησε εντυπωσιακά, καθιστώντας από νωρίς τον εαυτό του κομβικό για τη Λίβερπουλ. Το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, αναλύει τη σημαντικότητά του στη νέα έκδοση των Ρεντς.

«Σόμποσλαϊ, η αποκάλυψη. Πριν έναν χρόνο δεν ήταν στα ραντάρ όλων, μα πλέον δείχνει να είναι ο μέσος που κάνει τα πάντα και διατηρεί την περιστροφή του συστήματος δορυφόρων της Λίβερπουλ». Το σχόλιο της Καόμι Ο'Νιλ του Athletic συνόδευσε πριν λίγο καιρό την ψήφο της για τον παίκτη της σεζόν μέχρι στιγμής στους Ρεντς. Μια ιδιαίτερα δημοφιλής ψήφος, αφού τρεις στους τέσσερις δημοσιογράφους του βρετανικού site έχρισαν τον Ούγγρο MVP της Λίβερπουλ μέχρι τώρα. Και όχι άδικα.

Η προσαρμογή στην Premier League έχει αποδειχθεί παιχνιδάκι για τον 23χρονο, που μέσα σε λίγους μήνες έχει καταφέρει να γίνει πρωταγωνιστής στην ομάδα του Κλοπ. Πρωταγωνιστής για το παρόν και το μέλλον, αφού ο Σόμποσλαϊ φαίνεται ήδη να είναι το πρόσωπο της νέας Λίβερπουλ. Το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, εξετάζει όσα ξεχωριστά το καινούριο Νο.8 των Ρεντς τους έχει δώσει μέχρι στιγμής, σε ένα ξεκίνημα γεμάτο ουσία και υποσχέσεις.

Συνδυασμός στοιχείων βγαλμένος από... φαντασίωση του Κλοπ

Όμως πριν δούμε γιατί ο Σόμποσλαϊ είναι ο παίκτης-προσωποποίηση των δομικών υλικών που ο Γιούργκεν Κλοπ χρησιμοποιεί για να χτίσει την αναβαθμισμένη έκδοση της Λίβερπουλ, αξίζει να επιστρέψουμε για λίγο στο παρελθόν.

Οι περίφημοι Ρεντς του Γερμανού διέπρεψαν με ένα συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού και εν πολλοίς με μια συγκεκριμένη ενδεκάδα. Το πρωτάθλημα και το Champions League, οι μεγάλες εμφανίσεις ήρθαν, κυρίως, με μια βασική τριπλέτα στο κέντρο. Φαμπίνιο στο #6, Χέντερσον και Βαϊνάλντουμ μπροστά του. Μια μεσαία γραμμή με πολύ συγκεκριμένη λειτουργία, πλήρως επικεντρωμένη στην πίεση, στην άμεση ανάκτηση της κατοχής και το πνίξιμο του αντιπάλου. Και ταυτόχρονα σχεδόν αδιάφορη ως προς τη δημιουργία, την οποία είχαν αναλάβει ο Τρεντ και ο Ρόμπερτσον, και την εκτέλεση, που εγγυούνταν οι Σαλάχ, Μανέ και Φιρμίνο.

Μα εκείνη η ομάδα ανήκει πλέον στο παρελθόν και ο Κλοπ προσπαθεί να επανεφευρέσει μια Λίβερπουλ που θα μπορέσει να γίνει και πάλι κορυφαία, μα προς το παρόν αλλάζει. Φάνηκε αυτό από τις μεταγραφές της ομάδας, τόσο πέρυσι, όσο και πολύ περισσότερο φέτος. Μεταγραφές δύσκολες, λόγω των απαιτήσεων του Γερμανού από τα προφίλ που θα έριχνε στο μείγμα του.

Πλέον, οι Ρεντς δεν έχουν ανάγκη μέσους που θα είναι επιφορτισμένοι μόνο με τη διατήρηση της έντασης, τα κλεψίματα και το counter-pressing. Χτίζονται πάνω σε παίκτες που κάνουν ό,τι έκαναν οι Φαμπίνιο, Χέντερσον, Βαϊνάλντουμ και πολλά παραπάνω ταυτόχρονα. Και ο Σόμποσλαϊ είναι η επιτομή του προφίλ της... Λίβερπουλ 2.0.

Ο Ούγγρος διαθέτει ένα μοναδικό πακέτο στοιχείων, αφού συνδυάζει χαρακτηριστικά βγαλμένα από τη... φαντασίωση του οράματος του Κλοπ. Έχει απίστευτη τεχνική, τρομερά χτυπήματα μπάλας και δημιουργικές αρετές. Μα ταυτόχρονα είναι φοβερά αθλητικός και δυνατός, τρέχει ασταμάτητα, πιέζει έξυπνα και ακατάπαυστα. Δουλεύει σκληρά και ήδη ξετυλίγει μπόλικη από την ηγετικότητα που τον χαρακτηρίζει. Είναι μόλις 23 άλλωστε και ήδη φορά το περιβραχιόνιο μιας Ουγγαρίας που προκρίθηκε για πλάκα στο Euro 2024.

Aggressive και... δαντελένιος μαζί, ο Σόμποσλαϊ είναι όλα όσα ο Κλοπ θέλει να είναι πλέον οι μέσοι του. Και αυτό, σε συνδυασμό με την χαρακτηριστική άνεση με την οποία βούτηξε στα βαθιά της Premier League, τον έχουν ήδη καταστήσει πολύτιμο για τους Ρεντς.

Η απόλυτη ψυχή της Λίβερπουλ στο χορτάρι

Ένα νούμερο είναι αρκετό για να γίνει αντιληπτή η σημαντικότητα και ο κομβικός ρόλος του Σόμποσλαϊ στη φετινή Λίβερπουλ. Ο Ούγγρος κατά μέσο όρο μετρά φέτος 87 ενέργειες με την μπάλα ανά 90 λεπτά, αριθμός εντυπωσιακός για κάποιον που λογίζεται ως επιτελικός μέσος και έχει τόσο σημαντικό δημιουργικό ρόλο στην ομάδα του. Ο Ντε Μπρόινε πέρυσι για παράδειγμα, είχε 77 ενέργειες ανά ματς και οι Φερνάντες και Όντεγκααρντ φέτος από 78 και 68 αντίστοιχα. Ο Σόμποσλαϊ όμως είναι πολύ περισσότερα από ένας απλός creator, αφού συμβάλει τα μέγιστα στην κυκλοφορία της Λίβερπουλ.

Θεωρητικά είναι ο πιο «επιθετικός» από τα δύο οκτάρια των Ρεντς, όμως δεν έχει πρόβλημα να «χαμηλώνει» στο χορτάρι και να βοηθά στην πρώτη φάση του χτισίματος της ομάδας του, ερχόμενος δίπλα στο εξάρι, όταν το build up των Ρεντς ξεκινά με αμυντική τετράδα και δύο χαφ.

Το build-up της Λίβερπουλ

Αφού έχει συμβάλει σε αυτή τη φάση και η Λίβερπουλ έχει προωθηθεί, ο Ούγγρος ανεβαίνει ψηλότερα στο γήπεδο σχεδόν ανάμεσα από τον φορ και τον Σαλάχ, αποτελώντας τη μια γωνία του «κουτιού» των Ρεντς σε αυτό το 3-box-3 που δοκιμάζουν με τον Αλεξάντερ-Άρνολντ εσωτερικά.

Το build-up της Λίβερπουλ

Σε αυτό το σημείο του γηπέδου περνά τον περισσότερο από τον χρόνο του ο Σόμποσλαϊ και ξεκινώντας από αυτό ορίζει το παιχνίδι της Λίβερπουλ. Η ευελιξία του είναι πολύτιμη. Μπορεί να αλλάζει θέσεις με τον Σαλάχ, να τραβιέται στα πλάγια και να στέλνει τον Αιγύπτιο στην περιοχή. Μπορεί να δημιουργεί από τα μεσοδιαστήματα και να «σπάει» τις κλειστές άμυνες με τις δικές του μεταβιβάσεις, όπως έκανε κόντρα στη Γουέστ Χαμ, παρ'ότι ο σκόρερ Τζόουνς ήταν για εκατοστά οφσάιντ.

Κουβαλάει και προωθεί την ομάδα, τρέχει κάθετα προς την περιοχή για να πασάρει ή να εκτελέσει. Οι κινήσεις του χωρίς την μπάλα είναι εξαιρετικές και τον φέρνουν σε ποιοτικές θέσεις μέσα στην περιοχή, από όπου είναι δεδομένο πως μπορεί να «πληγώσει» τον αντίπαλο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ενέργειά του στο γκολ του Νούνιες κόντρα στη Νότιγχαμ.

Ακόμα κι αν συχνά βρίσκεται σε ζώνες με υψηλή... συμφόρηση, η ακρίβεια των μεταβιβάσεών του αγγίζει το 88%, ενώ σε ανάλογα υψηλά στάνταρντς κινείται και στις μακρινές μπαλιές με 66% επιτυχία. Μετρά 0,25 Expected Assists ανά 90 λεπτά (ο Σαλάχ π.χ έχει 0,30) και είναι ο παίκτης της Λίβερπουλ με τις περισσότερες shot-creating ενέργειες φέτος, 55 συνολικά και 4,70/90'.

Αυτό σημαίνει πως ο Ούγγρος βρίσκεται πίσω από την τελευταία ή προτελευταία ενέργεια πριν από μια τελική προσπάθεια περίπου πέντε φορές ανά ματς. Επίδοση δηλωτική του νευραλγικού του ρόλο μεσοεπιθετικά.

Αυτό που τον καθιστά ωστόσο τόσο σημαντικό για τη Λίβερπουλ είναι το γεγονός πως ταυτόχρονα είναι τόσο κομβικός και στους τομείς που αφορούν την ένταση, την πίεση και τα ανασταλτικά του καθήκοντα. Ο Σόμποσλαϊ είναι εξαιρετικός στο πρεσάρισμα και πολλές φορές είναι αυτός που οδηγεί την πίεση της ομάδας του, όντας πολύ αποδοτικός. Άλλωστε, μετρά φέτος 7 ανακτήσεις κατοχής ανά 90 λεπτά (!), με το 60% εξ αυτών στο αντίπαλο μισό. Για να γίνει αντιληπτό το πόσο υψηλό είναι αυτό το νούμερο, ο Ρόδρι έχει 8,7 τέτοιες ανά ματς.

Και ελέω του τρόπου παιχνιδιού της Λίβερπουλ, αυτή η ικανότητα του Σόμποσλαϊ συχνά τη βοηθά να δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις από το υψηλό πρέσινγκ, όπως συνέβη κόντρα στην Μπράιτον, όταν ο Ούγγρος έκλεψε και κέρδισε το πέναλτι στη συνέχεια της ανάκτησής του.

Ο Σόμποσλαϊ δίχως υπερβολή κάνει περίπου τα... πάντα στο χορτάρι για τη Λίβερπουλ. Από τον έλεγχο, στη δημιουργία κι από εκεί στην ένταση και την πίεση. Η μαχητικότητα και η σημασία του για την ομάδα σε συνδυασμό με τον τρόπο παιχνιδιού του και τη - δηλωμένη - αγάπη του για τον Στίβεν Τζέραρντ έχουν ήδη «μεθύσει» γλυκά τους φίλους της Λίβερπουλ που στο πρόσωπό του βλέπουν έναν νέο ηγέτη.

Είναι σίγουρα νωρίς για συγκρίσεις με τον εμβληματικό «Stevie G». Όμως, επίσης σίγουρα, ο Σόμποσλαϊ είναι απλά εντυπωσιακός στα πρώτα του βήματα στους Ρεντς. Βήματα πολύτιμα, που υπόσχονται πως ο Ούγγρος είναι ένας παίκτης που μπορεί, εκτός από το παρόν, να ορίσει και το μέλλον που οραματίζεται ο Κλοπ.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Χρήστος Ζωίδης
 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα