Πετάει, πετάει το… VAR; Μια προς μια οι φάσεις που «φωνάζει» ο ΠΑΟΚ και έχουν τρελάνει τον Λουτσέσκου (vids)

Πετάει, πετάει το… VAR; Μια προς μια οι φάσεις που «φωνάζει» ο ΠΑΟΚ και έχουν τρελάνει τον Λουτσέσκου (vids)

bet365

Κάποιοι με το που θα δείτε τον τίτλο θα πείτε, Καθαρή Δευτέρα, πάλι με τη διαιτησία, το VAR και τον Λουτσέσκου θα ασχολούμαστε, και πάει λέγοντας. Μη βιάζεστε…

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσω ότι προσωπικά, δε την μπορώ αυτή την κουβέντα για τη διαιτησία, την απεχθάνομαι να πω την αλήθεια, αλλά κάπου… ώπα. Σαν πολλές δεν μαζεύτηκαν οι φάσεις για τις οποίες διαμαρτύρεται μια ομάδα, όπως ο ΠΑΟΚ, που πρωτοστάτησε ώστε να έρθουν οι ξένοι διαιτητές και το VAR στην Ελλάδα, την ώρα που άλλες ομάδες έδιναν «μάχη» για το αντίθετο;

Ο κόσμος... κόσμος είναι, σημαίνει ότι μπορεί να σκαρώνει πράγματα με τον νου, να τρελαίνεται, να κάνει καζούρα, να απαιτεί οτιδήποτε. Οι ομάδες είναι για να απαιτούν ισονομία στο γήπεδο και στην περίπτωση του ΠΑΟΚ δεν φαίνεται να υπάρχει στο γήπεδο και στο control room του VAR.

Ο «Δικέφαλος», για μια ακόμα φορά «φωνάζει» και έχει τρομερά παράπονα από την αντιμετώπιση που τυγχάνει από τους διαιτητές και το VAR. Τελευταίο κρούσμα; Μόλις πριν από δύο ημέρες. Στους «Ζωσιμάδες» καταγράφηκε μια φάση για πέναλτι (σε χέρι του Πήλιου) σε ματς το οποίο τελειώνει χωρίς σκορ και ασφαλώς τίθεται εκ νέου το ερώτημα: Η συγκεκριμένη απόφαση αλλοιώνει ή όχι το αποτέλεσμα του;

Οι «ασπρόμαυροι» διαμαρτύρονται για την στάση που κράτησαν ο διαιτητής Άγγελος Ευαγγέλου και κυρίως ο «VARίστας» Αλέξανδρος Τσακαλίδης από τη Χαλκιδική. Μπορεί να την τσέκαρε τη φάση, αν και ουδείς στη Μικράς Ασίας είναι σίγουρος 100%, αλλά ακόμη κι έτσι ήταν υποχρεωμένος να ενημερώσει τον διαιτητή για να γίνει «on the field» εξέταση της συγκεκριμένης φάσης. Δεν μπορεί να μην είδε απ’ όλες τις διαθέσιμες κάμερες ότι το χέρι του αμυντικού ΔΕΝ ήταν σε φυσική θέση.

ΠΑΣ-ΠΑΟΚ

Μπορούμε, όλοι μας, να μιλάμε για αρκετή ώρα για τη διαιτησία. Άλλος να λέει ήταν χέρι, άλλος να υποστηρίξει ότι υπήρξε επαφή του Νάρεϊ από πίσω, δε βγαίνει άκρη. Πάντως οι δύο τηλεκριτικοί διαιτησίας (Βαρούχας, Κουτσιαύτης) δικαίωσαν τον ΠΑΟΚ για τις διαμαρτυρίες και στην τηλεοπτική ανάλυση των επίμαχων φάσεων υποστήριξαν ότι υπάρχει ξεκάθαρη παράβαση πέναλτι.

Κι από την άλλη, τελικά, είναι τρελός ο Ραζβάν Λουτσέσκου που φωνάζει, διαμαρτύρεται και κάποιες φορές, όπως το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, να βγαίνει εκτός ορίων;

Ο… νταλγκάς του Ρουμάνου με το VAR ξεκίνησε από την περσινή σεζόν. Συγκεκριμένα από τον αγώνα των περσινών Play-Off απέναντι στον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο. Η ΚΕΔ ορίζει στο VAR έναν Ισπανό διαιτητή, που δηλώνεται με το όνομα Ντε Ρικάρντο. Εκείνος, παίρνει πίσω το πέναλτι που δίνει ο διαιτητής Πελίτο, σε χέρι του Βέλεθ μετά από σουτ του Ζαμπά στο 9ο λεπτό, με τον ΠΑΟΚ να γνωρίζει την ήττα τελικά με 2-1.

Ο ίδιος διαιτητής ορίζεται από την ΚΕΔ ως «VARίστας» στον περσινό τελικό Κυπέλλου του ΟΑΚΑ, μόνο που εκεί δηλώνεται με το πραγματικό του όνομα: Ρικάρντο ντε Μπούργκος Μπενγκοετσέα! Αυτή την απίστευτη ιστορία την αποκάλυψε, πρόσφατα, ο Λουτσέσκου γιατί ο Ισπανός από το VAR, μαζί με τον συμπατριώτη του Ματέου Λαόθ, αποφασίζουν στην τελευταία φάση του τελικού να «κλείσουν τα μάτια» σε μαρκάρισμα του Χουάνκαρ πάνω στον Μιτρίτσα στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων, με το σκορ στο 1-0 υπέρ του Παναθηναϊκού, το οποίο έγινε με πέναλτι που αρχικά δεν έδωσε ο Λαόθ, σε μαρκάρισμα του Βιεϊρίνια στον Γκατσίνοβιτς, αλλά ο «VARίστας» τον κάλεσε να εξετάσει τη φάση «on the field» και να καταλογίσει την εσχάτη των ποινών. Στην περίπτωση του ΠΑΟΚ, απλώς το ξέχασε, και ζήσαμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα...

Ας αφήσουμε το τι έγινε την περσινή σεζόν και να πάμε στα φετινά. Φρέσκα κουλούρια, που λένε. Να δούμε μια προς μία τις φάσεις για τις οποίες οι «ασπρόμαυροι» διαμαρτύρονται και θεωρούν ότι έχουν αδικηθεί από τους διαιτητές και το VAR.

ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 1-2 (6η αγωνιστική): Γιούλιαν Βάινμπεργκερ (διαιτητής), Μάνουελ Σουτενγκρούμπερ (VAR)

Δύο αποφάσεις κρίθηκαν από το αυστριακό δίδυμο στο γήπεδο και το VAR. Ο Βάινμπεργκερ άλλαξε δύο φορές την απόφασή του, μετά από υπόδειξη του συμπατριώτη του στο VAR. Σε κανονική ροή δεν καταλογίζει παράβαση στην εναέρια μονομαχία Κοτάρσκι και Σπόραρ, καλείται από τον Σουτενγκρούμπερ να την εξετάσει «on the field» και τελικά δίνει το πέναλτι με το οποίο οι «πράσινοι» παίρνουν τη νίκη.

Στο 90ο λεπτό του ντέρμπι, με το σκορ στο 1-2, ο Κωνσταντέλιας τσιμπάει την μπάλα προ του Μάγκνουσον, ο οποίος είχε ήδη ξεκινήσει κίνηση προς την μπάλα, ο 19χρονος μεσοεπιθετικός του ΠΑΟΚ πέφτει στο έδαφος και ο Αυστριακός διαιτητής δείχνει την «άσπρη βούλα». Ωστόσο, έχουμε νέα παρέμβαση από το VAR, που τον καλεί να ξαναδεί «on the field» τη φάση και τελικά αλλάζει απόφασή του.

Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 1-2 (8η αγωνιστική): Άντρις Τρεϊμάνις (διαιτητής), Ζοάο Πινέιρο (VAR)

Νέλσον Ολιβέιρα: «Ρεφ, υπάρχει μόνο ένα πέναλτι ή μήπως δύο;». Τσάμπα αναρωτιόταν ο Πορτογάλος επιθετικός, που στο ντέρμπι του πρώτου πρώτου γύρου ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, έγινε… σάντουιτς εντός περιοχής από τον Μπα και τον Τζολάκη. O Λετονός διαιτητής Τρεϊμάνις καταλογίζει την παράβαση, όμως ο Ζοάο Πινέιρο, ναι ο ίδιος διαιτητής για τον οποίον έγινε τόση πολύ κουβέντα μετά το πρόσφατο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, από το control room τον καλεί να εξετάσει την φάση. Ο Λετονός πάει «on the field» στο βίντεο και προς γενική έκπληξη παίρνει πίσω την απόφαση του!

Δείτε στο video με τα highlights την επίμαχη φάση (από το 03:23 έως 04:31):

ΠΑΟΚ – Αστέρας Τρίπολης 2-2 (9η αγωνιστική): Στέφανος Κουμπαράκης (διαιτητής), Τάσος Σιδηρόπουλος (VAR)

Οι φιλοξενούμενοι έχουν σοκάρει τους «ασπρόμαυρους» και προηγούνται με 0-2 μέσα στην Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ προσπαθεί να αντιδράσει και στο 74ο λεπτό ο Ινγκασον προλαβαίνει να «τσιμπήσει» την μπάλα εντός της μεγάλης περιοχής, ο Ιγκλέσιας πέφτει πάνω του με το σώμα και τον σωριάζει στο χορτάρι, αλλά ο Κουμπαράκης και ο Σιδηρόπουλος δεν μπήκαν καν στον κόπο να εξετάσουν τη φάση.

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-0 (11η αγωνιστική): Ντάνιελ Στεφάνσκι (διαιτητής), Πάβελ Μάλετς (VAR)

Στο ντέρμπι του πρώτου γύρου ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ ο Λουτσέσκου αποφάσισε να χρησιμοποιήσει από την αρχή τον Γιάννη Κωνσταντέλια και ο 19χρονος μεσοεπιθετικός ζει τις πρώτες του στιγμές ως βασικός στο χορτάρι της OPAR Arena. Στο 40ο λεπτό φεύγει στην κόντρα και λίγο πριν μπει στη μεγάλη περιοχή της Ένωσης δέχεται ένα πολύ σκληρό μαρκάρισμα στο γόνατο από τον Σέρχιο Αραούχο.

Στον «ασπρόμαυρο» πάγκο είναι σίγουροι, ότι Πολωνός διαιτητής θα τιμωρήσει τον αρχηγό της ΑΕΚ για το βίαιο μαρκάρισμα, που γίνεται μπροστά τους. Τελικά ο Στεφάνσκι δεν έδειξε ούτε καν κίτρινη κάρτα στον Αραούχο, ούτε ο συμπατριώτης του Μάλετς συγκινείται στο VAR. Συγκινήθηκαν λίγο αργότερα βγάζοντας την πρώτη κίτρινη στον Ντάντας, ενώ έχουν προηγηθεί ουκ ολίγα σκληρά μαρκαρίσματα από παίκτες της Ένωσης.

ΠΑΟΚ – Λεβαδειακός 3-2 (20η αγωνιστική): Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος (διαιτητής) Βασίλης Φωτιάς (VAR)

Ο Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος γίνεται αρνητικός, πρωταγωνιστής στην αναμέτρηση, ΠΑΟΚ-Λεβαδειακός, αφού ο διαιτητής από την Αρκαδία βλέπει πέναλτι στη… βουτιά του Λούα Λούα μπροστά στον Κοτάρσκι. Το όνομά του δεν εμφανίστηκε σε κανέναν από τους επόμενους τρεις ορισμούς (τρεις για το πρωτάθλημα και έναν για το κύπελλο) που ακολούθησαν της εμφάνισής του στην Τούμπα. Τυχαίο; Δεν νομίζω...

Ο Διαμαντόπουλος ,μέχρι να επιστρέψει την 24η αγωνιστική «πλήρωσε» ακριβά το πέναλτι – εφεύρεση που καταλόγισε εις βάρος του ΠΑΟΚ, παρότι ο Βασίλης Φωτιάς που είχε την ευθύνη του χειρισμού του VAR, του έδωσε τη δυνατότητα να διορθώσει το λάθος του!

ΠΑΟΚ-Λεβαδειακος

Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ 2-2 (22η αγωνιστική): Αντώνης Σινιοράκης (βοηθός διαιτητής), Θανάσης Τζήλος (VAR)

ΚΕΔ: «Συγγνώμη κάναμε λάθος…». Για πρώτη φορά στα χρονικά η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας και η ΕΠΟ ζητούν δημόσια συγγνώμη από μια ομάδα. το κάνουν στην περίπτωση του ΠΑΟΚ για τη φάση του δεύτερου γκολ του Αστέρα, όπου είναι ξεκάθαρο πως υπήρξε παράβαση (οφ σάιντ) που δεν έγινε αντιληπτό, τόσο από τον βοηθό διαιτητή και όσο και από εκείνους του VAR.

Αστέρας- ΠΑΟΚ

Η αντίδραση της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ ήταν έντονη και στην ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «ξεκάθαρη αλλοίωση του αποτελέσματος και συνακόλουθα του πρωταθλήματος», οι εμπλεκόμενοι διαιτητές ζήτησαν κι εκείνοι συγγνώμη με την σειρά τους ενώ η ΚΕΔ τους απέσυρε από τα επίσημα καθήκοντά τους και απλώς παραμένουν στη διάθεση της επιτροπής.

@Photo credits: eurokinissi, ΑΡΧΕΙΟ

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.