Η «πρώτη φορά» του Τερίμ και το «περάστε από εδώ» του Καρβαλιάλ

Η «πρώτη φορά» του Τερίμ και το «περάστε από εδώ» του Καρβαλιάλ

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γράφει για τις επιλογές των δύο προπονητών στο χθεσινό ντέρμπι «αιωνίων», που έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του Παναθηναϊκού.

Όσοι ελάχιστοι βρισκόμασταν χθες στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και πήραμε στα χέρια μας τις ενδεκάδες, περίπου μία ώρα πριν τη σέντρα στο ντέρμπι, βρήκαμε δύο λόγους που μας προκάλεσαν έκπληξη. Από τη μία, ο Φατίχ Τερίμ εμφανίστηκε για πρώτη φορά – και μετά από δέκα παιχνίδια στον πάγκο του Παναθηναϊκού – ορθολογικός στον καταρτισμό του αρχικού σχήματος και από την άλλη, ο Κάρλος Καρβαλιάλ προσέγγισε εντελώς παθητικά την αναμέτρηση, αφήνοντας εκτός ενδεκάδας τον ηγέτη και πιο ποιοτικό του ποδοσφαιριστή (Φορτούνης). Ο Τούρκος τεχνικός άφησε στην άκρη τα πειράματα, δεν έκανε τους φίλους της ομάδας να... πονάνε τα μάτια τους με τις αλχημείες του και είχε διαβάσει τις αδυναμίες του αντιπάλου του. Λογικό, θα πει κανείς, αφού τον είχε ήδη αντιμετωπίσει δύο φορές τις προηγούμενες εβδομάδες. Σε αυτό, φυσικά, τον «βοήθησε» και ο αντίπαλός του, στον πάγκο του Ολυμπιακού.

Ποιες απλές κινήσεις έκανε, λοιπόν, ο Τερίμ; Έβαλε στα στόπερ το πιο αξιόπιστο δίδυμο που διέθετε, ενώ πλαισίωσε τον Πέρεθ με το «τρεχαντήρι» Τσέριν. Καλές οι δοκιμές με τους Ούγκο και Ακαϊντίν στα μετόπισθεν και στην... επίθεση, αλλά τώρα χρειαζόταν χημεία στο κέντρο της άμυνας. Ο Γεντβάι «δάγκωνε», ο Αράο ήταν στα γνωστά στάνταρ του, με την εστία του Παναθηναϊκού να κινδυνεύει ουσιαστικά μόνο μετά το 2-0. Παράλληλα, ο Ρούμπεν Πέρεθ ήταν ο γνωστός... προπέρσινος Πέρεθ, με καθαρό μυαλό και σωστές αποφάσεις. Τα «πνευμόνια» του Τσέριν απελευθέρωσαν τον Ισπανό μέσο και τα αποτελέσματα φάνηκαν στον αγωνιστικό χώρο. Ωστόσο, η κίνηση-ματ στη σκακιέρα των πάγκων ήταν η εντολή στον Τάσο Μπακασέτα να κινείται περισσότερο ως δεξιός εσωτερικός μέσος και όχι τόσο πίσω από τον Γερεμέγιεφ. Αυτή η επιλογή με τον αρχηγό της εθνικής ουσιαστικά του έδωσε και το ματς.

Δεν ξέρω αν αυτό ήταν εξ’ αρχής το πλάνο του Τερίμ ή του προέκυψε μόλις είδε τις επιλογές του Καρβαλιάλ, σημασία έχει όμως ότι του βγήκε. Η απόφαση του τεχνικού των «ερυθρόλευκων» να ακολουθήσει την πεπατημένη του ματς του κυπέλλου, βάζοντας τον Ρίτσαρντς στη θέση του αριστερού χαφ, έδωσε στον Τερίμ να καταλάβει ότι ο Ολυμπιακός φοβόταν τον Παναθηναϊκό στη συγκεκριμένη πλευρά. Ο Παναθηναϊκός «μύρισε αίμα» στην αριστερή πτέρυγα του αντιπάλου και έριξε το βάρος του εκεί. Έτσι, λοιπόν, ο Μπακασέτας έκανε τρίγωνο στα δεξιά με τους Κώτσιρα-Παλάσιος, ως «αντι-Γκατσίνοβιτς» από το πρώτο εξάμηνο του 2022. Το αποτέλεσμα; Κώτσιρας-Μπακασέτας-Παλάσιος και... 1-0 από τον Μπερνάρ στο πρώτο ημίχρονο.

Με το ξεκίνημα της επανάληψης, ο Καρβαλιάλ θέλησε να διορθώσει το λάθος του πρώτου ημιχρόνου. Πως; Κάνοντας ένα ακόμη λάθος και αφήνοντας περισσότερο εκτεθειμένη τη συγκεκριμένη πλευρά. Άλλαξε αριστερό μπακ (Κίνι αντί Ορτέγκα), ενώ στη θέση του Ρίτσαρντς έβαλε τον Φορτούνη. Με τον Έλληνα μέσο να συγκλίνει προς το κέντρο – και να μην είναι τόσο καλός ανασταλτικά – άνοιξε... αεροδιάδρομος για τον Παναθηναϊκό από εκεί. Ήταν σαν να είπε «ελάτε από εδώ» ο τεχνικός του Ολυμπιακού. Και πράγματι, έτσι έγινε. Ο Φορτούνης δεν πρόλαβε ποτέ τον Μπακασέτα στο 60’, ο Κίνι ήταν… αλλού, σέντρα, κεφαλιά Γερεμέγιεφ και... 2-0.

Στην ουσία, το τελευταίο μισάωρο του ντέρμπι ήταν περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα. Ναι μεν, ο Ολυμπιακός είχε τις καλές στιγμές του, όμως εκεί έπεσε πάνω στον Ντραγκόφσκι. Ο Πολωνός τερματοφύλακας απέδειξε πως δικαίως πήρε φανέλα βασικού, αμέσως μετά την άφιξή του στην Ελλάδα, αφήνοντας στο Νο2 τον Λοντίγκιν. Όπως έχουμε επισημάνει τα αρνητικά του Φατίχ Τερίμ στον πρώτο μήνα παρουσίας του στον πάγκο του Παναθηναϊκού, οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε και τα θετικά. Για να είμαστε δίκαιοι. Γιατί το ποδόσφαιρο είναι απλό παιχνίδι και ο ίδιος το ξέρει καλά. Απλά αυτή τη φορά αποφάσισε να το εφαρμόσει κιόλας...

@Photo credits: eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημοσθένης Γεωργακόπουλος
Δημοσθένης Γεωργακόπουλος