Η UEFA ενημερώνει την κυβέρνηση ότι ο νέος αθλητικός νόμος δεν μπορεί να σταθεί

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Η UEFA ενημερώνει την κυβέρνηση ότι ο νέος αθλητικός νόμος δεν μπορεί να σταθεί

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος έχει αποκλειστικές πληροφορίες για την άτυπη, η οποία σύντομα θα γίνει και επίσημη, ενημέρωση της UEFA, ότι ο νέος αθλητικός νόμος καταργεί το αυτοδιοίκητο.

Στο Gazzetta από την πρώτη στιγμή είχατε ενημερωθεί ότι ο νέος αθλητικός νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε στη Βουλή, δεν συμβαδίζει με το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με το σημείο των τιμωριών που επιβάλει η ΔΕΑΒ.

Ο Βασίλης Σαμπράκος από την πρώτη στιγμή σας είχε αναφέρει το γιατί. Το παράξενο είναι ότι και η Κυβέρνηση ήταν ενήμερη. Και ο πρόεδρος της Super League και ο πρόεδρος της ΕΠΟ, την είχαν ενημερώσει αρμοδίως, ότι η επιβολή ποινών από την ΔΕΑΒ, δεν μπορεί να σταθεί νομικά.

Η Κυβέρνηση επέμενε ότι αυτές είναι διοικητικές ποινές, ότι μπορεί να τις επιβάλει και έφερνε σαν παράδειγμα, κάτι αντίστοιχο που είχε συμβεί με Υπουργό τον Κοντoνή. Μόνο που τότε στην ΕΠΟ υπήρχε προσωρινή διοικούσα επιτροπή και όχι κανονική διοίκηση και οι πειθαρχικές επιτροπές της, δεν είχαν την νόμιμη σύνθεση με βάση το καταστατικό της UEFA, την οποία έχουν σήμερα. Σήμερα δεν παίρνει αποφάσεις μία επιτροπή που τα μέλη της τα έχει διορίσει η ΕΠΟ, αλλά μία επιτροπή που τους τακτικούς δικαστές της τους έχει ορίσει ο Αρειος Πάγος.

Η κυβέρνηση λοιπόν αμφισβητεί ευθέως αυτή την διαδικασία, υπό μία έννοια και την ελληνική δικαιοσύνη, αλλά αυτό δεν αφορά την UEFA. Το πρόβλημα είναι ότι προσβάλει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, ευθέως και στη ρίζα του. Το ακόμη πιο παράξενο είναι ότι η ελληνική Κυβέρνηση νομοθέτησε, χωρίς ούτε καν για τους τύπους να πάρει και τη γνώμη της UEFA πριν το κάνει. Πρώτα ψηφίστηκε ο νόμος και μετά (και μάλιστα ατύπως), ο Υπουργός Αθλητισμού ρώτησε αξιωματούχους στην UEFA, αν υπάρχει πρόβλημα. Και φυσικά η απάντηση που πήρε είναι ότι υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο.

Οι καλές σχέσεις που έχουν αναπτύξει όλο αυτό το διάστημα η ελληνική κυβέρνηση με την UEFA και κυρίως η προσωπική σχέση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Αλεξάντερ Τσέφεριν, έκανε την UEFA να κάνει μέχρι τώρα την ανήξερη. Περίπου μία στάση, δεν είδα, δεν άκουσα, δεν ήξερα. Όπως ενημερώθηκε όμως ατύπως η Κυβέρνηση, αν υπάρξει επίσημη ενημέρωση από την ΕΠΟ γι’ αυτή την εξέλιξη, τότε δεν θα μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια και θα αναγκαστεί να ζητήσει την απόσυρση της επίμαχης διάταξης του νόμου, για τις ποινές που μπορεί να επιβάλει η ΔΕΑΒ.

Φαίνεται λοιπόν πως με αφορμή την τιμωρία του ΠΑΟΚ από την ΔΕΑΒ, φτάσαμε σε αυτό ακριβώς το σημείο, όπου η ΕΠΟ ενημέρωσε την UEFA για αυτή την εξέλιξη. Πλέον η ευρωπαϊκή ομοσπονδία δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το «δεν ήξερα, δεν άκουσα…» και θα επέμβει. Σύντομα (τις επόμενες ημέρες) αξιωματούχοι της UEFA θα έρθουν στην Ελλάδα προκειμένου να ενημερώσουν πλέον και επισήμως την ελληνική Κυβέρνηση, ότι με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο παρεμβαίνει ευθέως στο αυτοδιοίκητο και θα της ζητήσει να αποσύρει άμεσα την συγκεκριμένη διάταξη.

Η Κυβέρνηση ήδη ψάχνει να βρει τρόπους για να αποφύγει αυτή την εξέλιξη, αλλά καταλαβαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι από δύσκολο έως αδύνατο και για αυτόν τον λόγο εξετάζει νομικά παράθυρα που θα της επιτρέπουν να επιβάλει κυρώσεις στις ομάδες, χωρίς να ακουμπά το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, έτσι ώστε να αποφύγει και το μεγάλο επικοινωνιακό φιάσκο. Με λίγα λόγια ψάχνει να βρει τρόπους με τους οποίους θα μπορεί να επιβάλει ποινές, οι οποίες θα είναι ακόμη και κλείσιμο ενός γηπέδου, αλλά με πλάγιους τρόπους που δεν αφορούν το αυτοδιοίκητο.

Για παράδειγμα αν βρίσκει έστω και έναν θεατή χωρίς εισιτήριο, να διώκει την γηπεδούχο ΠΑΕ για φοροδιαφυγή και να της επιβάλει οικονομικές κυρώσεις, όπως την μη έκδοση εισιτηρίων για τον επόμενο αγώνα.

Η αλήθεια είναι ότι πραγματικά πρέπει να αλλάξει κάτι σε σχέση με την συμπεριφορά των θεατών στις κερκίδες. Όπως επίσης αλήθεια είναι ότι ο νέος αθλητικός νόμος έχει και στοιχεία προς την σωστή κατεύθυνση. Δεν γίνεται όμως να καταργήσουμε την δικαιοσύνη και μία επιτροπή διορισμένη από μία Κυβέρνηση να επιβάλει όποτε θέλει και όπως θέλει, χωρίς καν διαδικασίες απολογίας και δίκης, ποινές. Στην Ελλάδα ζούμε, την χώρα της διαπλοκής, ποιος δεν θα πιστέψει αύριο, μεθαύριο ότι η κυβερνητική επιτροπή έκλεισε το τάδε γήπεδο, όχι όμως και το δείνα, λόγω της καλής σχέσης που έχει με τον ιδιοκτήτη της συγκεκριμένης ομάδας.

Οσο για την προχειρότητα με την οποία νομοθέτησαν, απλά σηκώνεις τα χέρια ψηλά.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.