F1, Κίνα: Γιατί μέτρησε ο τελευταίος γύρος του Νόρις στις κατατακτήριες του Σπριντ

F1, Κίνα: Γιατί μέτρησε ο τελευταίος γύρος του Νόρις στις κατατακτήριες του Σπριντ
Η τύχη του Βρετανού οδηγού της McLaren Racing θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετική μετά τις κατατακτήριες δοκιμές για τον Αγώνα Σπριντ στην πίστα της Σανγκάης.

Ο Λάντο Νόρις ήταν ο πρωταγωνιστής στο Sprint Qualifying του Grand Prix Κίνας, σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο. Όμως τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί πολύ διαφορετικά. Δευτερόλεπτα μετά την επίτευξη του 1:57,940 είδαμε τον Βρετανό να κατρακυλά στην κατάταξη. Η επίδοση αυτή είχε ακυρωθεί καθώς στον προηγούμενο γύρο είχε βγει εκτός πίστας μετά την τελευταία στροφή. Δευτερόλεπτα πριν ολοκληρωθεί το SQ3, όμως, ο οδηγός της McLaren επέστρεψε στην κορυφή της κατάταξης.

Γιατί συνέβη όμως αυτό; Οι αγωνοδίκες της FIA, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αν ένας οδηγός βγει εκτός ορίων στην έξοδο από την τελευταία στροφή ακυρώνουν όχι μόνο αυτόν το γύρο του αλλά και τον επόμενο. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι για να μην αποκτήσει αγωνιστικό πλεονέκτημα ο οδηγός.

Στις σημειώσεις του Διευθυντή Αγώνα, Νιλς Βίτιχ, για το Grand Prix Κίνας δεν υπήρχε καμία τέτοια παράμετρος, σε αντίθεση με προηγούμενους αγώνες. Αυτό σημαίνει πως δεν ήταν υποχρεωμένη η Διεύθυνση Αγώνα να ακυρώσει το χρόνο του Βρετανού.

Επιπλέον, κρίνοντας από τη γραμμή που πήρε, έκριναν πως ο Νόρις δεν απέκτησε πλεονέκτημα ενόψει του τελευταίου του γύρου στο SQ3 βγαίνοντας εκτός πίστας στην τελευταία στροφή του προηγούμενου περάσματος. Αξίζει να σημειωθεί πως η αμμοπαγίδα που έχει τοποθετηθεί δεξιά από το κερμπ στην έξοδο από την τελευταία στροφή κάνει αδύνατο για τους οδηγούς να κερδίσουν χρόνο βγαίνοντας εκτός ορίων.

Ο επικεφαλής της McLaren Racing, Αντρέα Στέλα, μίλησε για τον τελευταίο γύρο του Νόρις στο Sprint Qualifying: «Ο τελευταίος του γύρος ήταν καθαρός. Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα σχετικά. Η FIA αποκατέστησε το γύρο του. Ξεκάθαρα αν βγεις εκτός πίστας στην τελευταία στροφή, έχεις κακή έξοδο και κακή επιτάχυνση. Ο Λάντο έχασε τρία δέκατα του δευτερολέπτου».

Ο Νόρις θα έχει δίπλα του στην εκκίνηση του Αγώνα Σπριντ στην Κίνα τον Λιούις Χάμιλτον της Mercedes-AMG.

Φωτογραφίες: F1/X

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!