F1 - Εξετάζονται αλλαγές στο σύστημα βαθμολόγησης

F1 - Εξετάζονται αλλαγές στο σύστημα βαθμολόγησης
Σε αλλαγή του υπάρχοντος συστήματος απονομής βαθμών στους οδηγούς θέλει να προχωρήσει η Formula 1 για πρώτη φορά μετά το 2010.

Στην επερχόμενη σύσκεψη της Κομισιόν της Formula 1 αυτη την εβδομάδα αναμένεται να συζητηθούν ορισμένα κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον του σπορ. Ένα από αυτά θα είναι η ενδεχόμενη αλλαγή στο σύστημα βαθμολόγησης, αρχής γενομένης από το 2025.

Σύμφωνα με το motorsport.com, η ιδέα που θα «πέσει» στο τραπέζι είναι η αλλαγή στην απονομή βαθμών, από τους πρώτους 10 οδηγούς που είναι σήμερα στους 12 πρώτους οδηγούς. Το υπάρχον σύστημα βρίσκεται σε ισχύ από το 2010, όταν η Formula 1 είχε 24 μονοθέσια. Μέχρι το 2009 στη Formula 1 έπαιρναν βαθμούς οι 8 πρώτοι οδηγοί ενώ μέχρι το 2002 οι 6 πρώτοι οδηγοί.

Στόχος είναι να μην υπάρξουν δομικές αλλαγές που ενδεχομένως θα επηρεάσουν μάχη για το πρωτάθλημα. Αντιθέτως, το πλάνο προβλέπει αλλαγές από την 8η θέση και κάτω στην κατάταξη των αγώνων.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, η ιδέα έχει προταθεί από τις ομάδες που βρίσκονται στο πίσω μέρος του grid. Η αλλαγή αυτή πιστεύουν πως θα κάνει καλό στο σπορ και θα φέρει στο προσκήνιο ακόμη περισσότερο τις ομάδες που μάχονται για τις πιο πίσω θέσεις.

Μετά από πέντε αγώνες στο φετινό πρωτάθλημα της Formula 1, τρεις ομάδες δεν έχουν καταφέρει να σκοράρουν βαθμούς. Αυτές είναι οι: Williams, Alpine και Sauber.

Για να εγκριθεί η αλλαγή στο σύστημα βαθμολόγησης δεν χρειάζεται ομοφωνία ανάμεσα στις ομάδες. Για να περάσει όμως η αλλαγή αυτή πρέπει να ψηφίσουν υπέρ οι 6 από τις 10 ομάδες του grid.

Το νέο σύστημα βαθμολόγησης που θα προταθεί στην επόμενη σύσκεψη της Κομισιόν της F1 είναι το εξής

1η θέση – 25 βαθμοί
2η θέση – 18 βαθμοί
3η θέση – 15 βαθμοί
4η θέση – 12 βαθμοί
5η θέση – 10 βαθμοί
6η θέση – 8 βαθμοί
7η θέση – 6 βαθμοί
8η θέση – 5 βαθμοί
9η θέση – 4 βαθμοί
10η θέση – 3 βαθμοί
11η θέση – 2 βαθμοί
12η θέση – 1 βαθμοί

Ο οδηγός που θα κάνει ταχύτερο γύρο στο Grand Prix θα παίρνει έναν επιπλέον βαθμό εφόσον τερματίσει εντός των 12 πρώτων θέσεων.

Φωτογραφίες: Alpine F1 media

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!