mayers
05/09/2023
ΜΠΑΣΚΕΤ

Ανν Μέγιερς Ντρισντέιλ: Η πρώτη γυναίκα που άνοιξε τον δρόμο για το NBA

Πάνος Παναγιωτόπουλος

Σαν σήμερα, το 1980, η Ανν Μέγιερς Ντρισντέιλ, έγραψε ιστορία στο ΝΒΑ, καθώς έγινε η πρώτη και η μοναδική γυναίκα που υπέγραψε συμβόλαιο ως παίκτρια.

Πρόκειται για μια γυναίκα που μπορεί να θεωρηθεί ως «φάρος» για τις υπόλοιπες. Αρκετές την χαρακτήρισαν ως «έμπνευση». Το μόνο σίγουρο, είναι πως άνοιξε τον δρόμο, ώστε όλες οι νεαρές αθλήτριες και όχι μόνο, να κυνηγήσουν το όνειρο τους, το μπάσκετ.

Η καριέρα της Άνν Μέγιερς Ντρισντέιλ ξεκίνησε με «φώτα» και… «θόρυβο», καθώς κατάφερε να πάρει την πρώτη αθλητική υποτροφία τεσσάρων ετών στη Division 1, αγωνιζόμενη στο NCAA με τα χρώματα του δημοφιλούς UCLA. Ωστόσο, δεν σταμάτησε εκεί, μετά από πολύ κόπο και ιδρώτα, μπήκε στο draft του WBL, ένα πρώιμο στάδιο του σημερινού WNBA.

Δεν είναι τυχαίο που ο τεράστιος Μπιλ Ράσελ την περιέγραψε ως «μια από τις καλύτερες παίκτριες όλων των εποχών». Φυσικά η ίδια αρνήθηκε αυτή την παραδοχή, αλλά η πραγματικότητα είναι πως πρόκειται για μια αθλήτρια που εκτός από τους πόντους, τις ασίστ, τις κατακτήσεις, κατάφερε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης.

Για να καταφέρει να μεταδώσει αυτή την έμπνευση, χρειάστηκε να γίνει, σε πολλούς τομείς, πρωτοπόρος. Η Μάγιερς ήταν εκτός των άλλων, η πρώτη παίκτρια που φόρεσε τη φανέλα της Team USA, ενώ ήταν ακόμη στο γυμνάσιο!

Αυτό, όμως, που την χαρακτηρίζει, είναι πως πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασία με ομάδα του ΝΒΑ, τους Ιντιάνα Πέισερς, αξίας 50 χιλιάδων δολαρίων.

Φυσικά, μετά τη λήξη της καριέρας της, δεν σταμάτησε να δραστηριοποιείται στο χώρο του μπάσκετ. Έμεινε στο χώρο, καθώς δούλεψε ως σχολιαστής των Ιντιάνα Πέισερς, ενώ διατελεί μέχρι και σήμερα αντιπρόεδρος των Φοίνιξ Σανς και γενική διευθύντρια στους Φοίνιξ Μέρκιουρι.

Το 1993 η Μέγιερς εισήχθη στο Hall Of Fame, ενώ το 1999 μπήκε και στο Hall Of Fame γυναικών. Το 2007 έγινε μέλος του Hall Of Fame της FIBA, αλλά και της Εθνικής Πολωνίας – American Sports Hall Of Fame το 2016.

Οι κατακτήσεις της:

  • 1975: Χρυσό μετάλλιο στους Παναμερικούς Αγώνες
  • 1976: Ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακού Αγώνες του Μόντρεαλ
  • 1977: Ασημένιο μετάλλιο στους Παγκόσμιους Πανεπιστημιακούς Αγώνες της Σόφιας
  • 1979: Ασημένιο μετάλλιο στους Παναμερικούς αγώνες του Σαν Χουάν
  • 1979: Χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σεούλ
  • 1979: Χρυσό μετάλλιο στο Κύπελλο Τζόουνς στο Ταϊπέι

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]