Αδιαμφισβήτητα, το ενδιαφέρον του κόσμου για τα γυναικεία αθλήματα μέσα στα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει μία αρκετά μεγάλη αύξηση, έπειτα από πάρα πολλά έτη κατά τα οποία αντιμετωπίζονταν καθαρά ως υποδεέστερα.

Πλέον ωστόσο, όλες οι βαθμίδες των γυναικείων σπορ περνάνε μία περίοδο… άνθισης ως προς τη δημοτικότητά τους, ενώ ένα από τα πρωταθλήματα στα οποία παρατηρείται ακόμη πιο ιδιαίτερη έμφαση από το φίλαθλο κοινό, είναι το κολεγιακό πρωτάθλημα στην Αμερική, το γνωστό NCAA.

Η αρχή του 1972 και τα πρώτα βήματα

Από το 1972, όταν και θεσπίστηκε με νόμο οι κοπέλες να έχουν στα σχολεία ίσες ευκαιρίες με τα αγόρια, άνοιξε επί της ουσίας σιγά σιγά η πόρτα ώστε ο γυναικείος αθλητισμός να αναπτύσσεται σε όλους τους τομείς.

Μπορεί κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, το NCAA να μην ενδιαφερόταν και τόσο για το γυναικείο κομμάτι, κάτι το οποίο οδήγησε τις αθλήτριες να δημιουργήσουν μία δική τους ξεχωριστή ένωση. Όπως και τα περισσότερες καταστάσεις όμως, αυτό άρχισε να αλλάζει στις αρχές της νέας δεκαετίας, όταν οι υπεύθυνοι του κολεγιακού πρωταθλήματος, άρχισαν να διαβλέπουν μακροχρόνιο κέρδος από τον γυναικείο αθλητισμό, δημιουργώντας πλέον πρωταθλήματα και τηλεοπτική κάλυψη.

Η τελευταία δεκαετία και το «Caitlin Clark Effect»

Σίγουρα η ζωή των περισσότερων ανθρώπων τις τελευταίες δεκαετίες όπου τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής ενός ατόμου, έχει αλλάξει δραματικά. Πλέον υπάρχει ένας διαρκής «βομβαρδισμός» πληροφοριών που διαδίδονται μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Αυτό, όπως ήταν φυσικό, έχει πάρει διαστάσεις και στο κομμάτι του αθλητισμού. Καθώς ο κόσμος μπορεί και παρακολουθεί με μεγαλύτερη ευκολία, μία μεγαλύτερη γκάμα διοργανώσεων, το ενδιαφέρον για κατηγορίες όπως το NCAA γυναικών έχει αυξηθεί κατά πολύ, κάτι που έχει κάνει πολύ εύκολη την παρακολούθηση του μπάσκετ γυναικών πολύ πιο εύκολη. Ο λόγος πίσω από αυτό είναι ότι τα τηλεοπτικά δίκτυα πλέον, όχι απλά δεν «σνομπάρουν» τον συγκεκριμένο τομέα αλλά προσπαθούν να βοηθήσουν ενεργά στην ανάπτυξή του.

Πραγματική όμως… εκτόξευση στη δημοτικότητα του κολεγιακού πρωταθλήματος γυναικών, λόγω της Κέιτλιν Κλαρκ, η οποία αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις νεαρών αθλητών στο παγκόσμιο μπάσκετ.

Μάλιστα η ίδια πριν από λίγες ημέρες κατάφερε να γίνει η πρώτη σκόρερ στην ιστορία τόσο του γυναικείου όσο και του ανδρικού NCAA, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του Πιτ Μάραβιτς των 3.667 πόντων.

Τα επιτεύγματά της, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πλησιάζει η περίοδος του «March Madness», δηλαδή τη φάση των Play Offs, το ενδιαφέρων αναμένεται να φτάσει σε νέα ύψη.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]