barcelona_femini

Women's Champions League: Τέσσερις ομάδες στο κυνήγι του πιο σημαντικού τροπαίου

Μαριλένα Καλόπλαστου

Το Women's Champions League επιστρέφει αυτό το Σαββατοκύριακο, με το πρώτο σκέλος των ημιτελικών το Σάββατο (20/04).

Η πρωταθλήτρια Μπαρτσελόνα θα επιδιώξει να κατακτήσει δύο συνεχόμενους τίτλους, αλλά πρέπει να ξεπεράσει την Τσέλσι που διψάει για το πρώτο της ευρωπαϊκό τρόπαιο!Στο άλλο ζευγάρι, έχουμε γαλλικό εμφύλιο με την Λυών να αντιμετωπίζει την Παρί Σεν Ζερμέν σε ένα ευρωπαϊκό Le Classique. Η Λυών είναι ο πολυνίκης σύλλογος της διοργάνωσης, καθώς έχει κατακτήσει το τρόπαιο οκτώ φορές, ενώ οι αντίπαλοί της από το Παρίσι δεν έχουν ακόμη γευτεί μια τέτοια επιτυχία.

Μπαρτσελόνα - Τσέλσι

Υπάρχει μια αίσθηση deja vu που συνοδεύει αυτή την αναμέτρηση, δεδομένου ότι αυτές οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στον ημιτελικό της διοργάνωσης μόλις πέρυσι. Πρόκειται για μια αναμέτρηση που συγκεντρώνει μερικές από τις καλύτερες παίκτριες του κόσμου και στις δύο πλευρές.

Η Μπάρτσα διαθέτει τις νικήτριες της Χρυσής Μπάλας Αϊτάνα Μπονματί και Αλεξία Πουτέγιας, μαζί με αρκετές νικήτριες του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023. Διαθέτει αναμφισβήτητα την καλύτερη δεξιά πλευρά στον κόσμο με την ακραία Γκράχαμ Χάνσεν και την Όνα Μπατλ να κυριαρχούν σε αυτή την πλευρά. Ενώ η Σάλμα Παραγιουέλο είναι από μόνη της game changer.

Η Τσέλσι δεν θα έχει στη διάθεσή της τον επιθετικό Σαμ Κερ, η οποία υπέστη ένα τραυματισμό στον προσαγωγό νωρίτερα φέτος, ενώ η βασική αμυντικός Μίλι Μπράιτ είναι επίσης εκτός αποστολής. Παρά τα προβλήματα τραυματισμών, ωστόσο, η Έμα Χέιζ στο δικό της ευρωπαϊκό last dance έχει στη διάθεσή της μια εξαιρετικά ταλαντούχα ομάδα με τις Λόρεν Τζέιμς και Καταρίνα Μακάριο στην κορυφή της επίθεσης.

Καθώς και οι δύο προπονητές - Χέιζ και Χιράλδες - αποχωρούν στο τέλος της σεζόν, θα θέλουν να αφήσουν στους αντίστοιχους συλλόγους τους ένα αποχαιρετιστήριο δώρο.

Για την Μπάρτσα, θα είναι ο τρίτος ευρωπαϊκός τίτλος στην ιστορία της, ενώ η Χέιζ θέλει να φέρει το μοναδικό τρόπαιο που της ξέφυγε κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Τσέλσι.

Για τις Μπλε θα είναι μόλις ο δεύτερος αγγλικός σύλλογος που θα κατακτήσει την κορυφαία διοργάνωση από το 2006/07, όταν η Άρσεναλ κατέκτησε το τρεμπλ.

Head-to-head:

2020/2021 Τελικός: Τσέλσι 0-4 Μπαρτσελόνα

2022/2023 Ημιτελικοί: Τσέλσι - Μπαρτσελόνα 0-1, Μπαρτσελόνα - Τσέλσι 1-1

Λυών - Παρί Σεν Ζερμέν

Αυτός ο ημιτελικός θα σηματοδοτήσει την 11η -και τελικά 12η- φορά που το Le Classique θα εμφανιστεί στην κορυφαία ευρωπαϊκη διοργάνωση σε επίπεδο γυναικών. Είναι η τέταρτη φορά που η μοίρα μιας από τις δύο ομάδες θα κριθεί σε αυτό το στάδιο, επίσης, με μια θέση στον τελικό να διακυβεύεται για άλλη μια φορά.

Όπως συμβαίνει με όλους τους «αιωνίους» αντιπάλους, η αναμέτρηση έχει ειδική βαρύτητα. Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν παίκτες που έχουν φορέσει και τις δύο φανέλες. Μόλις το περασμένο καλοκαίρι η Καντιντιατού Ντιανί έγινε η τελευταία παίκτρια που άλλαξε τα χρώματα της Παρί με τα λευκά της Λυών.

Η τερματοφύλακας Κριστιάν Εντλέρ, η Σάρα Ντέμπριτς και η Βίκι Μπεσό μεταξύ άλλων προηγήθηκαν. Η μετακίνηση από τη Λυών στην PSG είναι πολύ πιο σπάνια... Αλλά ανεξάρτητα από αυτό, υπάρχει ακόμα πολύ ταλέντο στο ρόστερ των δύο ομάδων.

Head-to-head:

2014/2015 Γύρος των 16: PSG - Λυών 1-1, Λυών - PSG 0-1

2015/2016 Ημιτελικοί: Λυών - Παρί 7-0, Παρί - Λυών 0-1

2016/2017 Τελικός: (νίκη της Λυών με 7-6 στα πέναλτι) - Κ.δ. 0-0

2019/2020 Ημιτελικοί: PSG - Λυών 0-1

2020/2021 Προημιτελικοί: Παρί - Λυών 0-1, Λυών - Παρί 1-2

2021/2022 Ημιτελικοί: Λυών - PSG 3-2, PSG - Λυών 1-2

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]