reece cobb

Γυμναστική: Η Νέα Ζηλανδία αλλάζει τους κανόνες και επιτρέπει τα σορτς πάνω από τα κορμάκια

Πηνελόπη Γκιώνη

Τους «αρχαίους», όπως τους αποκάλεσαν, κανονισμούς της άλλαξε η ομοσπονδία γυμναστικής της Νέας Ζηλανδίας που πλέον επιτρέπει στις αθλήτριες να φορούν σορτσάκι πάνω από τα κορμάκια τους ενώ αλλάζει και τους βαθμούς ποινής για τις περιπτώσεις που μπορεί να φανούν οι τιράντες από τα σουτιέν ή το εσώρουχα.

Ένα βήμα προς τη νέα τάξη πραγμάτων που ίσως θα αφαιρέσει και ένα βαρίδιο από τις αθλήτριες της γυμναστικής, έκανε και η ομοσπονδία της Νέας Ζηλανδίας.

Οι κανονισμοί γύρω από τις εμφανίσεις των αθλητριών στην ενόργανη γυμναστική, που μέχρι πρόσφατα ήταν απαραίτητο να φορούν πολύ συγκεκριμένες εμφανίσεις για να αγωνιστούν, αλλάζουν. Οι Γερμανίδες ήταν αυτές που έκαναν την αρχή στην απάλλαξη των αθλητριών από το βάρος και το άγχος της συγκεκριμένης εμφάνισης όταν αγωνίστηκαν στο Τόκιο 2020 με unitards- ολόσωμα, δηλαδή, κορμάκια που κάλυπταν ολόκληρα τα πόδια τους σε αντίθεση με τα κλασικά leotards των οποίων το κόψιμο ήταν όπως ενός εσώρουχου. Η Βρετανία ακολούθησε και τώρα σειρά πήρε η Νέα Ζηλανδία.

Μετά από μία έρευνα που έγινε ανάμεσα σε περισσότερες από 200 πρωταθλήτριες της ενόργανης, προέκυψε πως θέλουν να νιώθουν άνετα και ασφαλείς στο άθλημά τους. Σε μία άλλη έρευνα, που έγινε στην ίδια χώρα το 2021, είχεν προκύψει πως μεγάλο ποσοστό των νεαρών αθλητριών εγκατέλειπε το άθλημα καθώς δεν ένιωθαν άνετα με το αγωνιστικό kit τους.

Οι αρμόδιοι εξήγησαν πως και οι κανονισμοί γύρω από τις μειώσεις στο σκορ όταν θα φαινόταν η τιράντα από το σουτιέν των αθλητριών ή μέρος από το εσώρουχό τους ήταν ασαφείς και δεν εφαρμόζονταν πάντα δίκαια ενώ ήταν και λίγο… αρχαίοι. Η απόφαση, οπότε, να αλλάξουν οι κανονισμοί γύρω από τις εμφανίσεις, ήρθε με σκοπό όλες οι αθλήτριες να έχουν επιλογές και άρα να νιώθουν πιο άνετα. Μαζί με την εξάλειψη αυτού του κανόνα, η διοίκηση της Νέας Ζηλανδίας επιτρέπει πλέον στις αθλήτριές της να φορούν σορτσάκια πάνω από τα κορμάκια τους με μόνη προϋπόθεση να παραμένει η εμφάνιση κατάλληλη για να γίνονται όλες οι ασκήσεις με ασφάλεια και να είναι ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά τους.

Ωστόσο, αυτός ο νέος κανόνας θα ισχύει μόνο για αγώνες εντός Νέας Ζηλανδίας καθώς οι κανονισμοί της παγκόσμιας ομοσπονδίας, που αφορούν τους διεθνείς αγώνες, δεν έχει καμία αλλαγή και ισχύει ακόμη ο κανονισμός πως οι αθλήτριες μπορεί να έχουν μείωση 0.30 έως και 1.00 πόντων στο τελικό τους σκορ λόγω παραβίασης των κανόνων σχετικά με τις εμφανίσεις τους.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]