ypothesi_nassar_apozimiosi

Υπόθεση Νάσαρ: Αποζημίωση 138.7 εκατομμυρίων από το FBI στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης του Αμερικανού γιατρού

Πηνελόπη Γκιώνη

Η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης του Λάρι Νάσαρ κλείνει και τα θύματα θα μπορέσουν επιτέλους να βάλουν μία τελεία και να προχωρήσουν, με την ελπίδα να μπορέσουν να αφήσουν πίσω τους τις τρομακτικές στιγμές που έζησαν στα χέρια του πρώην αρχίατρου της ομοσπονδίας γυμναστικής των ΗΠΑ.

Η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης κοριτσιών και γυναικών από τον πρώην αρχίατρο της ομοσπονδίας γυμναστικής των ΗΠΑ, Λάρι Νάσαρ, έλαβε τέλος με το FBI να αποζημιώνει τα θύματα με 138.7 εκατομμύρια δολάρια. Η αποζημίωση αυτή, την οποία πέτυχε το Υποργείο Δικαιοσύνης, αποτελεί την παραδοχή πως έγιναν λάθος χειρισμοί και αστοχίες αλλά και πως οι κατηγορίες δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψιν και άρα δεν ερευνήθηκαν σε βάθος.

Ο διακανονισμός πιθανότατα σηματοδοτεί το τέλος μιας πολυετούς προσπάθειας των Αμερικανίδων γυμνατριών που έχουν διαπρέψει στους Ολυμπιακούς Αγώνες να αναζητήσουν δικαιοσύνη για τις πρώιμες αποτυχίες του F.B.I. να ερευνήσει τον αρχίατρο της της αμερικανικής ομοσπονδίας γυμναστικής, Λάρι Νάσαρ. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την Τρίτη (24/4) ότι θα καταβάλει 138,7 εκατομμύρια δολάρια για την επίλυση των ισχυρισμών νεαρών γυναικών και κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένων πολλών κορυφαίων γυμναστριών όπως η Σιμόν Μπάιλς ή η Άλι Ράισμαν, για σεξουαλική κακοποίηση από τον καταδικασμένο, πλέον, Νάσαρ.

Ο εκτεταμένος διακανονισμός, ο οποίος καλύπτει 139 καταγγελίες, απορρέει από την αποτυχία των αξιωματούχων του F.B.I. να διερευνήσουν αμέσως τους ισχυρισμούς που θα οδηγούσαν τελικά στο φρικτό συμπέρασμα πως ο Νάσαρ είχε κακοποιήσει σεξουαλικά εκατοντάδες γυναίκες και κορίτσια υπό το πρόσχημα εξετάσεων και θεραπείας. Όλα αυτή η υπόθεση αντανακλά παράλληλα τη δημόσια αναγνώριση ότι οι θεσμοί που είναι επιφορτισμένοι να προστατεύουν τις νεαρές αθλήτριες απέτυχαν να τις προστατεύσουν.

Οι δικηγόροι των νεαρών γυναικών χαιρέτισαν τον διακανονισμό, ο οποίος ανεβάζει τις συνολικές αστικές πληρωμές που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη υπόθεση σε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

«Αυτές οι γυναίκες δέχθηκαν επίθεση εξαιτίας της αποτυχίας του FBI και δεν υπάρχει κανένα χρηματικό ποσό που θα τις ξανακάνει ολόκληρες. Ο στόχος τους με όλα αυτά ήταν να διασφαλίσουν ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί ποτέ», δήλωσε ο Μικ Γκρούαλ, δικηγόρος 44 από τις ενάγουσες μεταξύ των οποίων και μιας που έβαλε τέλος στη ζωή της. Ο Γκρούαλ δήλωσε ότι ελπίζει ότι η συμφωνία θα κλείσει το κεφάλαιο και αυτό θα τις βοηθήσει να οδηγηθούν στο δρόμο της επούλωσης.

Οι υποθέσεις των θυμάτων ποικίλουν και για κάποιες η εξιλέωση άργησε να έρθει. Η Αλέξις Χέιζεν δήλωσε ότι κακοποιήθηκε από τον Νάσαρ από την ηλικία των 12 έως των 18 ετών, κατήγγειλε την κακοποίηση το 2016 και τώρα, που η υπόθεση έλαβε τέλος, είναι 26 ετών, παντρεμένη και μητέρα τριών αγοριών.

«Είμαι ανακουφισμένη αλλά και απογοητευμένη που κανένα άτομο δεν λογοδοτεί για την παράλειψη αναφοράς της κακοποίησης και για το ότι την κρύβει κάτω από το χαλί. Κατά κάποιον τρόπο, αυτό με βοηθάει να το ξεπεράσω, αλλά πάντα έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου την ιδέα ότι αφού το FBI δεν με προστάτευσε, θα μπορούσε κάτι τέτοιο να συμβεί στα παιδιά μου; Και αυτό με θυμώνει πάρα πολύ. Σίγουρα δεν έχω πλέον καμία εμπιστοσύνη σε αυτό το θεσμό», δήλωσε η ίδια μιλώντας στη New York Times.

Ο Τζον Μάνλεϊ, δικηγόρος που εκπροσωπεί 34 θύματα στην υπόθεση αυτή, δήλωσε ότι «κάθε κορίτσι που γνωρίζω θα αντάλλασσε όλα τα χρήματά του για να μην του είχε συμβεί αυτό».

Ο διακανονισμός έρχεται δυόμισι χρόνια αφότου ανώτεροι αξιωματούχοι του FBI παραδέχθηκαν δημοσίως ότι οι πράκτορες δεν είχαν λάβει γρήγορα μέτρα όταν αθλήτριες της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ διαμαρτυρήθηκαν για τον Νάσαρ στο γραφείο του FBI στην Ινδιανάπολη το 2015.

Ο Νάσαρ, γνωστός για τη συνεργασία του με Ολυμπιονίκες και αθλητές/τριες κολεγίων, έχει κατηγορηθεί για κακοποίηση εκατοντάδων γυναικών και κοριτσιών -κάποιες μόλις 8 ετών- κατά τη διάρκεια των ετών, ενώ εργαζόταν με αθλήτριες στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, την ομοσπονδία γυμναστικής των ΗΠΑ, τοπικές ομάδες και γυμνάσια.

Το 2018, το Πανεπιστήμιο Michigan State κατέβαλε περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια σε ταμείο αποζημίωσης των θυμάτων, που πιστεύεται ότι είναι ο μεγαλύτερος διακανονισμός από πανεπιστήμιο σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης. Τρία χρόνια αργότερα, η ομοσπονδία γυμναστικής και η Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών κατέληξαν σε διακανονισμό 380 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πολλά από τα κορίτσια και τις γυναίκες που κατήγγειλαν κακοποίηση από τον Νάσαρ πάλεψαν με προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως άγχος, κατάθλιψη και διαταραχή μετατραυματικού στρες, ενώ ορισμένα από αυτά έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν.

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Νάσαρ εκτίει ποινή κάθειρξης 60 ετών σε ομοσπονδιακή φυλακή στη Φλόριντα, όπου μαχαιρώθηκε πολλές φορές από έναν συγκρατούμενό του τον Ιούλιο. Υπέστη κατάρρευση πνεύμονα, αλλά επέζησε από τα τραύματά του.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]