madelin_schizas

Μαντλίν Σχίζας: Η ελληνικής καταγωγής ice skater που κερδίζει με την προσωπικότητά της

Πηνελόπη Γκιώνη

Μπορεί να φορά το εθνόσημο του Καναδά όταν αγωνίζεται όμως η ελληνική της καταγωγή ακτινοβολεί από τον χαρακτήρα της. Η Μαντλίν Σχίζας λάμπει στα παγοδρόμια και κερδίζει τους πάντες με την προσωπικότητά της.

Η πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Μαντλίν Σχίζας δηλώνει πως ενώ γνωρίζει ότι είναι μη ρεαλιστικό να θέλει να κερδίζει σε κάθε αγώνα που συμμετέχει, υπάρχει ένας τίτλος για τον οποίο είναι αρκετά περήφανη αυτή τη σεζόν: Το πιο αστείο μέλος της ομάδας του Καναδά, όπως ψηφίστηκε από τους συναθλητές της.

«Νομίζω ότι έχω διαφορετική προσωπικότητα από αυτή που περιμένουν οι άνθρωποι να έχω», λέει η Σχίζα στο Olympics.com και συνεχίζει: «Ο σαρκασμός μου προέρχεται από τον πατέρα μου». Ο πατέρας της Σχίζας είναι μισός Έλληνας, εξού και το ελληνικό επίθετο, οπότε μάλλον το μεσογειακό ταπεραμέντο πέρασε και στην κόρη του.

Ο πατέρας της έχει ένα σκεπτικό το οποίο χρησιμοποιεί και εκείνη στην προπόνησή της: «Το να προσθέτεις χιούμορ στη σκληρή δουλειά, την κάνει καλύτερη για όλους».

Ενώ η 20χρονη είναι πάντα έτοιμη για αστεία, είναι παράλληλα σοβαρή για τη σκληρή δουλειά στην ανερχόμενη καριέρα της στο άθλημα έχοντας κάνει το Ολυμπιακό ντεμπούτο της στα 18 της. Η δύο φορές και εν ενεργεία πρωταθλήτρια του Καναδά διεκδικεί τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο της αυτό το Σαββατοκύριακο στο Κάλγκαρι, όπου είναι το απόλυτο φαβορί. Η ίδια, με τη βοήθεια του δύο φορές Ολυμπιονίκη στον καλλιτεχνικό πατινάζ Σκοτ Μουάρ μεταξύ άλλων, έχει μπει σε μια νέα φάση του πατινάζ: «Προσπάθησα φέτος να ξεκλειδώσω λίγη ωριμότητα, για τις επιδόσεις μου. Οι χορογράφοι με βοήθησαν πολύ να μάθω πώς θέλω να απεικονίζω τον χαρακτήρα μου και πώς θέλω να κάνω πατινάζ περισσότερο από το να θέλω απλά να εκτελώ τα τεχνικά μου στοιχεία. Το έχω απολαύσει πραγματικά αυτό».

Η Σχίζας έχει την έδρα της στο Μίλτον του Οντάριο, λίγο έξω από τη Μισισάουγκα, αλλά πηγαίνει καθημερινά δυτικά για να συναντήσει τον Μουάρ και τους συνεργάτες του, που είναι περίπου μια ώρα οδήγησης.

«Στον δρόμο ακούω πολλή μουσική και πολλά podcasts», εξηγεί για τον χρόνο που περνάει μόνη της στο αυτοκίνητο και συνεχίζει: «Ακούω το podcast των New York Times “The Daily” για παράδειγμα αλλά έχω ακούσει και το νέο άλμπουμ της Ολίβια Ροντρίγκο, αυτό τροφοδοτεί τις (χορευτικές) κινήσεις μου».

Προσηλωμένη στη βελτίωση

Το γεγονός ότι βρέθηκε στο επίκεντρο του ολυμπιακού ενδιαφέροντος το 2022 ήταν συναρπαστικό για τη Σχίζα την κάνει να αισθάνεται πιο κατασταλαγμένη και να πιστεύει περισσότερο στον εαυτό της.

«Νομίζω ότι βρίσκομαι σε ένα ενδιαφέρον σημείο στην καριέρα μου, επειδή πήγα στους Ολυμπιακούς Αγώνες πολύ νέα. Δεν είναι ότι δεν περίμενα να πάω, αλλά πήγα ακριβώς στην αρχή της ελίτ καριέρας μου, ήταν η πρώτη μου ελίτ σεζόν. Ήταν μία ενδιαφέρουσα διετία. Λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, νομίζω ότι όλοι περίμεναν να γίνω πολύ καλή πολύ γρήγορα αλλά στην πραγματικότητα χρειαζόμουν λίγο χρόνο.

Ο χρόνος είναι εκεί, όπως και οι αποφάσεις: Η χορογραφία, η καλύτερη αίσθηση του εαυτού μου, το χιούμορ... οι κινήσεις. Θέλω να συνεχίσω να γίνομαι καλύτερη».

H Σχίζας, πέραν του ότι έχει ήδη καταγράψει μία συμμετοχή σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες (Πεκίνο 2022), έχει κατακτήσει δύο χάλκινα σε τουρνουά ISU Challenger Series και ένα χάλκινο στο International Challenge Cup.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]