H Σούζαν Φράντσια με την μητέρα της

Σούζαν Φράντσια- Καταλίν Καρίκο: Οταν μητέρα και κόρη κατακτούν την κορυφή σε αθλητισμό και επιστήμη

Κώστας Ευθυμιάδης

Μετά την απόσυρσή της από την ενεργό δράση, η δις χρυσή ολυμπιονίκης της κωπηλασίας, Σούζαν Φράντσια, άλλαξε ρόλους με την μητέρα της και πήρε θέση αυτή στην κερκίδα για να την χειροκροτήσει όταν παρέλαβε το βραβείο Νόμπελ.

Για χρόνια η Σούζαν Φράντσια είχε την μητέρα της στην κερκίδα να την εμψυχώνει και να την χειροκροτεί στις μεγάλες επιτυχίες της.

Η Σούζαν ήταν μέλος της οκτακώπου των ΗΠΑ που κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και του Λονδίνου και η μητέρα της, Καταλίν Καρικό, ήταν στην κερκίδα να φωνάζει γι’ αυτήν και να τραβά φωτογραφίες τις στιγμές που φορούσε το χρυσό μετάλλιο στο στήθος.

Η 41χρονη πρωταθλήτρια της κωπηλασίας αποσύρθηκε από την ενεργό δράση και φέτος, ήρθε η στιγμή που άλλαξε ρόλους με την μητέρα της.

Η Καρικό, είναι μία από τις δύο επιστήμονες που ανακάλυψαν πως το mRNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εμβολιασμό κατά του COVID-19, βοηθώντας στα μέγιστα την παγκόσμια κοινότητα μέσα στην πανδημία. Μαζί με τον συνεργάτη της, τον Ντρου Βάισμαν, γι΄ αυτό τους το κατόρθωμα, τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ για την φαρμακευτική, στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη.

Αυτή τη φορά στις κερκίδες ήταν η Σούζαν να χειροκροτεί και να τραβάει φωτογαφίες από την βράβευση της μητέρας της.

«Αντιστρέψαμε τους ρόλους. Αστειευόμασταν πως η μητέρα μου είναι γνωστή ως “η μητέρα της Φράντσια” και τώρα έγινα εγώ “η κόρη της Καταλίν Καρίκο”» ανέφερε η πρώην ολυμπιονίκης της κωπηλασίας.

Η μητέρα της, σχολίασε σε ανάρτησή της: «Η κόρη που έχει μπει σε διάφορα αθλητικά Hall of fame, αλλά για μένα ήταν η πρώτη φορά»

«Είμαστε χαρούμενες η μία για την άλλη. Στο τέλος της ημέρας, προσπαθούμε σκληρά για να πετύχουμε και είναι ιδιαίτερη στιγμή. Η μητέρα μου έχει πλέον μια ωραία συλλογή βραβείων. Αν δεν υπήρχαν τα βραβεία της, η θέλησή της να γιατρεύει ασθενείς είναι το ίδιο σημαντική για μένα» ανέφερε η ύψους 1,87μ κωπηλάτρια.
«Ο κόσμος με ρωτάει για το πως αισθάνθηκα όταν ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου η Σούζαν. Νιώθω μια ανακούφιση. Για χρόνια κάθε πρωί στην προετοιμασία της μου τηλεφωνούσε μετά την προπόνηση, ειδικά αν κάτι δεν πήγαινε καλά. Θα της έλεγα κάτι να την ενθαρρύνω και προχωρούσε» είπε η Καρίκο μιλώντας μαζί με την κόρη της στην ιστοσελίδα της ΔΟΕ.

Μετανάστρια στις ΗΠΑ, νίκησε την αμφισβήτηση

Η Καρίκο γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ουγγαρία, πριν ο σύζυγός της, Μέλα Φράντσια, αποφάσισε να μετακομίσουν στις ΗΠΑ, όταν η Σούζαν ήταν δύο ετών.
Αρχισε να δουλεύει στα πανεπιστήμια του Τεμπλ και του Πεν (Πενσυλβάνια), κάνοντας έρευνες πάνω στο RNA. Κάποια στιγμή δεν πίστεψαν πως θα φέρει αποτελέσματα η έρευνά της και έκοψαν το μπάτζετ. Αυτή όμως επέμενε και δικαιώθηκε, ώστε φέτος να τιμηθεί με Νόμπελ.

«Πολλοί πίστευαν ότι είμαι αποτυχημένη. Αλλά έβλεπα την πρόοδο στο εργαστήριό μου» ανέφερε η βραβευμένη επιστήμονας, που σε αυτό το δύσκολο διάστημα αμφισβήτησης, είχε στήριγμα την κόρη της, που γνώριζε καλά το συναίσθημα αυτό μέσω του αθλητισμού.

«Το να είσαι στο βάθρο είναι τρομερό συναίσθημα και να ακους τον ύμνο. Ηταν όμως ωραία και όλη η διαδικασια να παλεύεις κάθε μέρα. Βλέπω πολλά κοινά στην πορεία μας με την μητέρα μου. Και τώρα αντιλαμβάνομαι πόση υπομονή είχε» είπε η Σούζαν που πλέον έχει γίνει κι αυτή μητέρα δύο παιδιών.

«Με τις συναθλήτριές μου γελάμε γιατί λέγαμε ότι αυτό που κάναμε με την κωπηλασία, ήταν το δυσκολότερο πράγμα που κάναμε στη ζωή μας. Ετσι νομίζαμε μέχρι που όλες γίναμε μητέρες. Το να είσαι γονιός είναι το κορυφαίο και δε νομίζω να έχω νιώσει ξανά τόσο κουρασμένη στη ζωή μου. Αλλά αξίζει τον κόπο» είπε.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]