seleccioncubaboxeo
25/01/2024
ΠΥΓΜΑΧΙΑ

Οι Κουβανές νίκησαν, για πρώτη φορά σε προ-Ολυμπιακά τουρνουά πυγμαχίας

Πηνελόπη Γκιώνη

Μόλις πριν από έναν χρόνο η Κούβα είχε επιτρέψει στις γυναίκες να συμμετέχουν σε αγώνες πυγμαχίας και να διεκδικήσουν Ολυμπιακές προκρίσεις. Τώρα, θα βρεθούν στα ρινγκ των προ-Ολυμπιακών τουρνουά και θα κάνουν το πιο μεγάλο βήμα προς τη νέα εποχή.

Ένα χρόνο αφότου η χώρα ενέκρινε την παρουσία γυναικών πυγμάχων σε προ-Oλυμπιακούς αγώνες, η Κούβα προσκάλεσε δύο γυναίκες πυγμάχους στη διοργάνωση της Ιταλίας τον Φεβρουάριο, όπου και θα δοθούν δύο Ολυμπιακά εισιτήρια.

Η Κούβα, μια παγκόσμια δύναμη της πυγμαχίας στους άνδρες με 41 Ολυμπιακούς τίτλους, επέτρεψε τη συμμετοχή γυναικών πυγμάχων στα προ-Ολυμπιακά τουρνουά το 2022 καθώς από το 1959 και μέχρι πριν από εκείνες τις ιστορικές μέρες του ‘22, οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα να συμμετάσχουν σε αγώνες πυγμαχίας. Δηλαδή, όσο οι άνδρες πυγμάχοι της χώρας σάρωναν τα μετάλλια στα Παγκόσμια πρωταθλήματα οι γυναίκες μπορούσαν μόνο να κάνουν προπονήσεις χωρίς να έχουν ποτέ την ευκαιρία να γευτούν τη γλύκα του βάθρου και του μεταλλίου.

Έτσι, στο ερχόμενο προ-Ολυμπιακό τουρνουά του Φεβρουαρίου η Κούβα θα έχει δύο γυναίκες που θα φορούν το εθνόσημο της χώρας και θα διεκδικούν δύο ιστορικές Ολυμπιακές προκρίσεις.

Οι δύο πρωταθλήτριες με τις καλύτερες πιθανότητες Ολυμπιακής πρόκρισης είναι η Λένις Καλά, που αγωνίζεται στην κατηγορία των 57 κιλών, και η Γιακελίν Στορνέλ, στην κατηγορία των 66 κιλών, με τις δυο τους να έχουν κατακτήσει αργυρό και χάλκινο αντίστοιχα στους αγώνες κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής του 2023 στο Σαν Σαλβαδόρ.

Σύμφωνα με τον προπονητή, οι δύο επιλεγμένες πυγμάχοι θα αναχωρήσουν για προπονητικό καμπ στη Γερμανία στις 14 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια θα ταξιδέψουν στην Ιταλία, όπου θα διεξαχθεί το τουρνουά μεταξύ 29 Φεβρουαρίου και 12 Μαρτίου. Μάλιστα, έχει ήδη διεξαχθεί το πρώτο εθνικό πρωτάθλημα πυγμαχίας γυναικών με στόχο να επιλεγούν οι αθλήτριες που ξεχωρίζουν σε κάθε Ολυμπιακή κατηγορία.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]