leyanis_perez
04/11/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Λεγιάνις Πέρεζ: Η καλύτερη μαθήτρια της κουβανικής σχολής είναι η «επόμενη Ρόχας»

Πηνελόπη Γκιώνη

Η Κούβα φημίζεται για τους άλτες της και η Λεϊγιάνις Πέρεζ είναι ένας ακόμη λόγος για τους Κουβανούς να υπερηφανεύονται πως έχουν μεγάλη σχολή αλμάτων.

Στο Σαντιάγο της Χιλής διεξάγονται αυτό το διάστημα οι Παναμερικανικοί Αγώνες, με τον στίβο να συγκεντρώνει αρκετό ενδιαφέρον και να φέρνει και αρκετό κόσμο στο στάδιο. Το τριπλούν γυναικών ήταν ένα από τα αγωνίσματα που θα είχε ανταγωνισμό καθώς η πέμπτη στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, Λιαγκντάμις Ποβέα (ατομικό ρεκόρ 14.93μ), η Τέα Λαφόντ με ρεκόρ 14.90μ. και η «χάλκινη» στο πρόσφατο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στη Βουδαπέστη, Λεγιάνις Πέρεζ με ρεκόρ 14.98μ., θα βρίσκονταν ξανά αντιμέτωπες.

Η Λεγιάνις Πέρεζ, που είναι μόλις 21 ετών, έχει δείξει πως έχει φοβερές ικανότητες ενώ κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα σωματικά της προσόντα, με την ίδια να έχει ύψος 1.88μ.. Στο πρόσφατο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης άφησε εκτός βάθρου και την Ποβέα και την Λαφόντ, καθώς η Πέρεζ κατάφερε να κατακτήσει το χάλκινο, να φτάσει μόλις έξι εκατοστά μακριά από τα 15μ. και να ανέβει τελικά στο βάθρο μαζί με τη 15μετρη Ουκρανή Μπεκ Ρόμαντσουκ και την απόλυτη κυρίαρχο του αγωνίσματος από τη Βενεζουέλα, Γιούλιμαρ Ρόχας.

 triple jump worlds 2023

Στους Παναμερικανικούς το επανέλαβε, άφησε ξανά πίσω της τις δύο τριπλουνίστριες και με 14.75μ. κατέκτησε το χρυσό. Ωστόσο, δεν πέτυχε τον στόχο της να κάνει νέο ατομικό ρεκόρ (έχει 14.98μ.) και να γίνει 15μετρη όπως επιθυμούσε όμως άρπαξε την ευκαιρία της απουσίας της Γιούλιμαρ Ρόχας για να βρεθεί στην πρώτη θέση.

Όπως εξηγεί η ίδια, μιλώντας στο Olympics, το επόμενο μεγάλο όνειρό της είναι να πάρει μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες:

«Όπως κάθε αθλητής, έτσι κι εγώ ονειρεύομαι το επόμενο μετάλλιό μου να είναι το Ολυμπιακό. Προετοιμάζομαι με βάση το τι ακολουθεί την επόμενη χρονιά. Πρώτα, όμως, θέλω να συμμετάσχω στο Παγκόσμιο κλειστού και να πάρω εκεί ένα μετάλλιο», αποκαλύπτει η νεαρή άλτρια του τριπλούν πριν εξηγήσει πως το γεγονός ότι η Ρόχας είναι σε κάθε αγώνα δεν την περιορίζει στα όνειρά της: «Το να ονειρεύομαι δεν είναι τόσο δύσκολο γιατί είμαι πάντα ξεκάθαρη πως για να κάνω κάτι θα πρέπει να το βάλω στο μυαλό μου και να ξεκινήσω με αυτόν τον στόχο. Όσο πιο ξεκάθαρος είσαι με τον εαυτό σου και με αυτό που θες να είσαι και να κάνεις, τόσο ευκολότερο θα είναι να το καταφέρεις. Σε έναν αγώνα, όλα μπορούν να συμβούν. Το γεγονός πως είναι εδώ [η Ρόχας] δεν με σταματά από το να ονειρεύομαι το Ολυμπιακό μου μετάλλιο».

Η Πέρεζ, μιας και είναι μόλις 21 ετών, τα τελευταία χρόνια που έχει ξεκινήσει να αγωνίζεται σε διεθνείς αγώνες και να αντιλαμβάνεται καλύτερα το αγώνισμα, έχει παρατηρήσει την κυριαρχία της Ρόχας και πιστεύει πως θα μπορούσε μία μέρα να γίνει όπως εκείνη: «Ναι, είμαι μόλις 21 ετών και δες πόσο μακριά έχω φτάσει, είμαι πολύ ικανοποιημένη με όλα όσα έχω καταφέρει να κάνω ως τώρα και πιστεύω ότι ναι, με λίγη ακόμη προπόνηση και λίγη ακόμη εμπειρία, μία μέρα θα μπορέσω να φτάσω εκεί που είναι εκείνη», δηλώνει πριν απαντήσει χωρίς πολύ σκέψη στο αν σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το παγκόσμιο ρεκόρ: «Ναι».

Η Πέρεζ είναι αυτή τη στιγμή μία μεγάλη ελπίδα για τους Κουβανούς οι οποίοι ναι μεν έχουν αρκετούς άλτες που διακρίνονται αλλά η πλειοψηφία αυτών εκπροσωπεί εθνόσημα άλλων χωρών, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα με την ομοσπονδία και τους αθλητές. Για την ώρα, η Πέρεζ νιώθει υπερηφάνεια που εκπροσωπεί την Κούβα και δεν έχει κάποια πρόθεση να την αφήσει σύντομα.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]