cyrena_samba_mayela
21/04/2024
ΣΤΙΒΟΣ

Σιρένα Σάμπα Μαγιέλα: Η Παγκόσμια πρωταθλήτρια που βρίσκει ξανά τα πατήματά της

Πηνελόπη Γκιώνη

Μία αθλήτρια... ταλεντάκι από μικρή, που ενώ διέγραφε εξαιρετική πορεία αναγκάστηκε να κάνει ένα βήμα πίσω και να προσπαθήσει από την αρχή για να βρει τα πατήματά της. Η Σιρένα Σάμπα Μαγέλα, η Παγκόσμια πρωταθλήτρια του κλειστού στίβου, έκανε ήδη τα πρώτα της μεγάλα βήματα στον ανοιχτό διεκδικώντας τη δική της θέση ανάμεσα στις κορυφαίες.

Παρακολουθώντας αγώνες στίβου, πολύ συχνά θα ακουστεί από κάποιον πως «τα εμπόδια έχουν ξεφύγει», εννοώντας πως στα αγωνίσματα των εμποδίων πλέον είναι τόσες πολλές οι αθλήτριες που τρέχουν καλά που ο ανταγωνισμός έχει χτυπήσει κόκκινο. Ούτε το χρυσό, ούτε το βάθρο, ούτε καν ο τελικός δεν είναι δεδομένα πια όμως ακόμη κι έτσι ορισμένες καταφέρνουν να ξεχωρίζουν.

Τζαζμίν Καμάτσο Κουίν, Τόμπι Αμουζάν, Κένι Χάρισον, Ντανιέλ Γουίλιαμς… και τώρα, η Σιρένα Σάμπα Μαγιέλα μπήκε στο παιχνίδι. Η νεαρή Γαλλίδα παλεύει από το καλοκαίρι του 2021 να επανέλθει και να κρατηθεί ψηλά στη διεθνή σκηνή και τώρα φαίνεται πως ο κόπος της δεν έχει πάει χαμένος.

Η Παγκόσμια πρωταθλήτρια του κλειστού του 2022 στο Βελιγράδι, όπου με 7.78 στα 60μ με εμπόδια μόλις στα 21 της είχε εντυπωσιάσει, πέρασε δύο καλοκαίρια προσπαθώντας να δείξει στον κόσμο πως μπορεί να τα καταφέρει και στα 100μ με εμπόδια αφού στον ανοιχτό στίβο ακόμη δεν είχε δείξει τις ικανότητές της. Στο Παγκόσμιο ανοιχτού του Όρεγκον το 2022 αποκλείστηκε στον προκριματικό, στο αντίστοιχο πρωτάθλημα του 2023 στη Βουδαπέστη αποκλείστηκε στον ημιτελικό αλλά η απογοήτευση της στιγμής δεν την έριξε.

Έπειτα, έκανε ένα βήμα και άφησε την Ευρώπη για να μετακομίσει στις ΗΠΑ και να συνεχίσει τις προπονήσεις της εκεί, σε ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον και ακολουθώντας μία διαφορετική προσέγγιση. Ήθελε να πετύχει, ήθελε να μάθουν όλοι το όνομά της, να τρέξει δίπλα στην καταπληκτική Καμάτσο Κουίν και να μπορέσει να την κοντράρει. Και το έκανε.

Τον περασμένο μήνα επέστρεψε στο βάθρο του Παγκόσμιου πρωταθλήματος κλειστού στίβου στη Γλασκώβη κατακτώντας το αργυρό με 7.74 και έχοντας μπροστά της μόνο τη νέα κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ κλειστού, Ντεβίν Τσάρλτον. Ο ανοιχτός ήταν το στοίχημά της.

Σε αγώνα στη Φλόριντα στις 13 Απριλίου έτρεξε τα 100μ εμπόδια σε 12.51 όμως ο άνεμος στο +2.5 της στέρησε το ρεκόρ, δίνοντάς της όμως την ώθηση που αποζητούσε. Στο ίδιο μίτινγκ, στον τελικό, έτρεξε 12.65 και έκανε νέο ατομικό ρεκόρ. Λίγες μέρες μετά (20 Απριλίου), αγωνίστηκε στο πρώτο μίτινγκ του Diamond League της σεζόν στο Σιαμέν της Κίνας. Χωρίς να την προβληματίσει καθόλου ο δέκατος διάδρομος που την τοποθέτησαν, παρ' ότι για πολλούς δεν είναι βοηθητικός, η Σάμπα Μαγιέλα τερμάτισε τρίτη με 12.55 με τις μοναδικές που την πέρασαν να είναι δύο Παγκόσμιες πρωταθλήτριες.

Η νεαρή πρωταθλήτρια “έσβησε” το εθνικό ρεκόρ Γαλλίας, της Μονίκ Εβανγέ Επέ, που κρατούσε 34 ολόκληρα χρόνια και που είχε καταφέρει μόνο η Σίντι Μπιγιόντ να το ισοφαρίσει το 2014. "Έσπασε" ένα φράγμα, έγραψε για πρώτη φορά 12.5 και βρήκε ένα κομμάτι που έλειπε από το παζλ της. Η κορυφαία Γαλλίδα, πριν κλείσει ακόμη τα 23 της.

Βέβαια, όλα αυτά δεν προέκυψαν έτσι απλά, την Σάμπα Μαγιέλα δεν τη γνωρίσαμε ούτε Σιαμέν αλλά ούτε το 2022 στο Βελιγράδι. Ήταν αυτό το ταλεντάκι που έβρισκε τα πατήματά του ανάμεσα στα μεγαθήρια, που το 2017 έτρεξε την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών στον κόσμο ως κορασίδα και κρατά ακόμη αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ και που στα 20 της πήγε στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δυστυχώς, πριν βγει για τον πρώτο της αγώνα στη μεγαλύτερη διοργάνωση του κόσμου, το όνειρό της έγινε καπνός. Τραυματίστηκε στον τέντονα κατά τη διάρκεια του ζεστάματος και τελικά δεν πήρε ποτέ τη θέση της στη γραμμή εκκίνησης. Στο Παρίσι, όμως, θέλει η ιστορία να είναι διαφορετική. Έχει την ευκαιρία όχι μόνο να πραγματοποιήσει το όνειρό της να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά μάλιστα να το κάνει μπροστά στα μάτια χιλιάδων συμπατριωτών της.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]