Εθνικη συγχρονισμενης κολυμβησης

Στο κυνήγι της Ολυμπιακής πρόκρισης η Εθνική ομάδα καλλιτεχνικής κολύμβησης

Δημήτρης Ντζάνης

Στην Ντόχα ξεκινά το 21o παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου, όπου θα κριθεί και η πρόκριση της Ελλάδας στο ντουέτο και στο ομαδικό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Το GWomen παρουσιάζει το σύστημα πρόκρισης και τη σειρά των ελληνικών συμμετοχών στο Κατάρ.

Επτά μήνες μετά το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Φουκουόκα, σειρά παίρνει το Κατάρ καθώς στην Ντόχα φιλοξενείται από την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου το 21ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου.

Μια διοργάνωση που αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού για την καλλιτεχνική κολύμβηση, με την Ελλάδα να αναζητά την πρόκριση τόσο στο ντουέτο με τις Ευαγγελία Πλατανιώτη και Σοφία Μαλκογεώργου, όσο και στο ομαδικό.

Στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, το καλοκαίρι του 2021, παρ' ότι η χώρα είχε πρόκριση και στο ντουέτο και στο ομαδικό η ελληνική παρουσία περιορίστηκε στη συμμετοχή των Πλατανιώτη και Παπάζογλου στον προκριματικό του ελεύθερου προγράμματος στο ντουέτο. Στη συνέχεια τα κρούσματα του κορονοϊού «χτύπησαν» τα μέλη της Εθνικής ομάδας, που επέστρεψε άπραγη στην Ελλάδα.

 teamhellassynchro

Ποιες χώρες έχουν προκριθεί και τί ψάχνει η Ελλάδα

Αναφορικά με την πρόκριση για το Παρίσι, αυτή μοιάζει με σταυρόλεξο και θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι την ολοκλήρωση των αγωνισμάτων για να δούμε τι θα έχει πετύχει η Εθνική.

Στην Ντόχα θα δοθούν πέντε εισιτήρια για το ομαδικό, προκειμένου να συμπληρωθεί η δεκάδα των Ολυμπιακών Αγώνων. Παράλληλα οι χώρες που θα προκριθούν από το ομαδικό, εξασφαλίζουν αυτόματα εισιτήριο και στο ντουέτο.

Στο ντουέτο έχουν ήδη την πρόκριση πέντε χώρες. Από τις υπόλοιπες χώρες που θα μετάσχουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, οι τρεις με την καλύτερη κατάταξη θα εξασφαλίσουν το δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Προσοχή, για την κατάταξη της ολυμπιακής πρόκρισης στο ντουέτο, λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα της βαθμολογίας σε τεχνικό και ελεύθερο πρόγραμμα, ενώ για το ομαδικό συνυπολογίζονται τρία προγράμματα (τεχνικό, ελεύθερο και ακροβατικό).

Ομαδικό (10 εισιτήρια)

Έχουν προκριθεί
Γαλλία (Διοργανώτρια)
Αίγυπτος (Αφρική)
Αυστραλία (Ωκεανία)
Κίνα (Ασιατικοί Αγώνες 2022)
Μεξικό (Παναμερικανικοί Αγώνες)

Ντουέτο (18 εισιτήρια)

Έχουν προκριθεί
Αυστρία (Ευρωπαϊκοί Αγώνες 2023)
Νότια Αφρική (Αφρική)
Νέα Ζηλανδία (Ωκεανία)
Ιαπωνία (Ασιατικοί Αγώνες 2022)
ΗΠΑ (Πανεμερικανικοί Αγώνες 2023)

Τι ψάχνει η εθνική ομάδα; Όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σταθερότητα στα πρόγραμματά της, τόσο στο ντουέτο, όσο και στο ομαδικό.
Οι νέοι κανόνες βαθμολόγησης που εφαρμόστηκαν πριν από επτά μήνες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Φουκουόκα έφερε πολλές ανατροπές.

Αναφορικά με την εθνική ομάδα, οι Πλατανιώτη, Μαλκογεώργου στο ντουέτο ήταν 6ες στο τεχνικό πρόγραμμα και 10ες στο ελεύθερο πρόγραμμα. Η εθνική ομάδα στο ομαδικό ήταν 5η στο τεχνικό πρόγραμμα, 7η στο ελεύθερο, αλλά και 18η στο ακροβατικό.

Πώς ξεκινούν οι ελληνικές συμμετοχές

Με βάση το πρόγραμμα η πρόκριση θα ολοκληρωθεί στις 9 Φεβρουαρίου με τον τελικό στο ελεύθερο πρόγραμμα στο ομαδικό ενώ το ντουέτο θα ολοκληρωθεί με τον τελικό στο ελεύθερο πρόγραμμα.

Η προσπάθεια πρόκρισης ανοίγει την Παρασκευή με τις Πλατανιώτη, Μαλκογεώργου την Παρασκευή (2/2, 13:00) με τον αγώνα τους στον προκριματικό στο τεχνικό πρόγραμμα του ντουέτου.

Νωρίτερα η Ευαγγελία Πλατανιώτη στις 08:30 θα αγωνιστεί στον προκριματικό του τεχνικού προγράμματος στο σόλο, με στόχο την πρόκριση στη 12άδα του τελικού, το περασμένο καλοκαίρι η 29χρονη πρωταθλήτρια ήταν 4η στη Φουκουόκα.

Η σύνθεση της Εθνικής ομάδας

Την Εθνική ομάδα απαρτίζουν 10 αθλήτριες: Οι Ευαγγελία Πλατανιώτη, Σοφία Μαλκογεώργου, Μαρία Αλζιγκούζη-Κομηνέα, Ζωή Καράγγελου, Μαρία Καραπαναγιώτου, Δανάη Καριώρη, Ιφιγένεια Κρομμυδάκη, Θάλεια Δαμπάλη, Σοφία Ρηγάκου, Άρτεμη Κουτράκη.

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη, που έχει επτά συμμετοχές σε Παγκόσμια πρωταθλήματα, τα χάλκινα μετάλλια που κατέκτησε το 2022 στη Βουδαπέστη (ελεύθερο και τεχνικό Σόλο) είναι τα μοναδικά της Ελλάδας στη διοργάνωση.

To πρόγραμμα στην καλλιτεχνική κολύμβηση

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου

08:30 Σόλο Γυναικών Τεχνικό πρόγραμμα (Προκριματικός) - Πλατανιώτη
13:00 Ντουέτο Γυναικών Τεχνικό πρόγραμμα (Προκριματικός B' Γκρουπ) Πλατανιώτη, Μαλκογεώργου.
19:00 Ντουέτο Γυναικών Τεχνικό πρόγραμμα (Προκριματικός A' Γκρουπ)

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου

08:30 Μικτό ντουέτο Τεχνικό πρόγραμμα (Προκριματικός)
13:00 Σόλο Γυναικών Τεχνικό πρόγραμμα (Τελικός)
19:00 Ακροβατικό (Προκριματικός) Εθνική Ομάδα

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου

08:30 Σόλο Γυναικών Ελεύθερο πρόγραμμα (Προκριματικός) Πλατανιώτη
13:00 Ακροβατικό (Τελικός)
19:00 Μικτό ντουέτο Τεχνικό πρόγραμμα (Τελικός)

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου

08:30 Ομαδικό Τεχνικό πρόγραμμα (Προκριματικός) Εθνική Ομάδα
13:00 Ντουέτο Γυναικών Τεχνικό πρόγραμμα (Τελικός) Πλατανιώτη, Μαλκογεώργου

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου

08:30 Σόλο Aνδρών Ελεύθερο πρόγραμμα (Προκριματικός)
13:00 Ομαδικό Τεχνικό πρόγραμμα (Τελικός)
19:00 Σόλο Γυναικών Ελεύθερο πρόγραμμα (Τελικός)

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου
08:30 Ντουέτο Γυναικών Ελεύθερο πρόγραμμα (προκριματικός Β' Γκρουπ) Πλατανιώτη, Μαλκογεώργου
13:00 Ντουέτο Γυναικών Ελεύθερο πρόγραμμα (προκριματικός Α' Γκρουπ)

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου
08:30 Ομαδικό Ελεύθερο πρόγραμμα (Προκριματικός) Εθνική Ομάδα
13:00 Ντουέτο Γυναικών Ελεύθερο πρόγραμμα (Τελικός)

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου
08:30 Μικτό ντουέτο Ελεύθερο πρόγραμμα (Προκριματικός)
13:00 Ομαδικό Ελεύθερο πρόγραμμα (Τελικός)

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου
08:30 Μικτό ντουέτο Ελεύθερο πρόγραμμα (Τελικός)

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]