papafotiou_athina
25/04/2024
ΒΟΛΕΙ

Αθηνά Παπαφωτίου: «Να μας κρίνουν ως αθλήτριες, οτιδήποτε άλλο θίγει την προσωπικότητά μας»

Πηνελόπη Γκιώνη

Στον απόηχο σχολίων που έγιναν σε βάρος παικτριών βόλεϊ του Ολυμπιακού, η αρχηγός της ομάδας βόλεϊ του Παναθηναϊκού, Αθηνά Παπαφωτίου, πήρε θέση και τόνισε πως κάθε αθλήτρια θα πρέπει να κρίνεται μόνο για την αγωνιστική της απόδοση καθώς οτιδήποτε άλλο θίγει την ίδια ως αθλήτρια και ως γυναίκα.

Μετά τον αγώνα και τη νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού στο Μετς, στο πλαίσιο του πρωταθλήματος και λίγο πριν το φινάλε του, η αρχηγός των «πράσινων», Αθηνά Παπαφωτίου, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το δημόσιο βήμα της για να μιλήσει για όλες τις αθλήτριες.

Μιλώντας στο PAO TV, η Ελληνίδα παίκτρια του βόλεϊ τόνισε πως οι αθλήτριες, όπως και οι αθλητές, επιθυμούν να κρίνονται για την αγωνιστική τους απόδοση και μόνο μιας και κυρίως οι αθλήτριες συχνά θα σχολιαστούν για ζητήματα που καμία σχέση δεν έχουν με τον αγώνα ή την απόδοσή τους. Με αφορμή πρόσφατα σεξιστικά σχόλια που έγιναν σε βάρος παικτριών βόλεϊ του Ολυμπιακού, μετά την ήττα τους από την αντίστοιχη ομάδα του Παναθηναϊκού την περασμένη εβδομάδα, η Παπαφωτίου θεώρησε αναγκαίο να επισημάνει τα αυτονόητα.

Η Παπαφωτίου ξεκίνησε μιλώντας για τον αγώνα που προηγήθηκε: «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενες που κερδίσαμε. Ήταν ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι γιατί παίζουν δύο ομάδες πάρα πολύ καλές. Είναι στη λεπτομέρεια και οφείλουμε να παραμένουμε ψύχραιμες γιατί κάθε σετ μπορεί να γυρίσει, κάθε πόντος μπορεί να αλλάξει. Μαζεύεις πόντο πόντο για να πάρει το αποτέλεσμα. Καταφέραμε να το πάμε στο 2-2 και τώρα όλα θα κριθούν στον πέμπτο τελικό. Ξεκινάς από το 0-0 και πρέπει να το χτίσεις από την αρχή».

Η ίδια συνέχισε μιλώντας για την ανατροπή που έκαναν στον αγώνα και κατέληξε στο ότι κάθε αθλήτρια, όπως και οι αθλητές φυσικά, έχουν την απαίτηση να δέχονται κριτική αυστηρά και μόνο για τους αγώνες τους: «Έτσι είναι ο αθλητισμός. Υπάρχουν στιγμές που θα βρεθείς με την πλάτη, υπάρχουν στιγμές που θα είσαι εσύ 2-0 μπροστά, υπάρχουν στιγμές που θα είσαι στο 1-1. Κάθε φορά που αρχίζει το παιχνίδι το χτίζεις από το μηδέν. Όλη μας η προσπάθεια και των δύο ομάδων κρίνεται στο γήπεδο.

Και θέλω να πω πως εμείς οι αθλήτριες θέλουμε να κρινόμαστε, όπως όλοι οι αθλητές, για την προσπάθειά μας στο γήπεδο. Για κανένα εξωτερικό παρουσιαστικό, ούτε αν έχουμε φτιαχτεί, αν έχουμε βαφτεί γιατί κυκλοφόρησαν κάποια τέτοια σχόλια. Μας θίγει αθλήτριες και ως γυναίκες. Μπορεί να ήταν προς την ομάδα του Ολυμπιακού αλλά αύριο μεθαύριο θα είμαστε εμείς. Οφείλουν όλοι, οι δημοσιογράφοι, οι θεατές, όπως οφείλουμε κι εμείς να δεχόμαστε κριτική για την απόδοσή μας μέσα στο γήπεδο. Αρχίζει και τελειώνει εκεί. Οτιδήποτε άλλο θίγει την προσωπικότητά μας και ως γυναίκες και ως αθλήτριες».

Δείτε τις δηλώσεις της Αθηνάς Παπαφωτίου στο PAO TV:

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]