laura_kenny_1243

Μαμάδες-αθλήτριες σε ένα group chat, στέλνουν μήνυμα στο Παρίσι 2024

Πηνελόπη Γκιώνη

Η δημιουργία οικογένειας πλέον δεν αποτελεί εμπόδιο για μία πρωταθλήτρια που θέλει να συνεχίσει να βρίσκεται στην ελίτ. Έτσι, στη Βρετανία έχουν δημιουργήσει ένα group chat με όλες τις μαμάδες που έχουν βρεθεί ή/και θα βρεθούν στους Ολυμπιακούς με στόχο η μία να δίνει δύναμη στην άλλη.

Όταν η πρωταθλήτρια της ποδηλασίας Λόρα Κένι έμεινε έγκυος στο πρώτο της παιδί, αναρωτήθηκε αν αυτό θα «κατέστρεφε» την καριέρα της. Δύο γέννες αργότερα, η κάτοχος έξι Ολυμπιακών μεταλλίων ετοιμάζεται για την τέταρτη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες και πιθανότατα και το τέταρτο Ολυμπιακό βάθρο της καριέρας της. Η Κένι είναι μόνο μία από τις σούπερ-μαμάδες που κατάφεραν να μην αφήσουν στην άκρη την καριέρα τους όταν έγιναν μητέρες και παρά τις δυσκολίες να βρεθούν ξανά στην κορυφή.

Τέσσερα χρόνια μετά την «απόσυρσή» της από την ενεργό δράση, η 37χρονη Έλεν Γκλόβερ έγινε η πρώτη μητέρα που θα κωπηλατήσει για την ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021. Τερμάτισε τέταρτη και δήλωσε: «Στο Ρίο είπα ότι ήταν η τελευταία μου φορά. Αυτή τη φορά είναι σίγουρα». Τώρα στοχεύει και στους τέταρτους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Παρίσι. Απέκτησε έναν γιο το 2018, δίδυμα το 2020 και απέκτησε και ένα σπασμένο πλευρό λόγω της έλλειψης σιδήρου που προκάλεσε ο θηλασμός.

Η Τσέρλι Ντέιβισον, 29 ετών, είναι μια ακόμη μητέρα που έχει ήδη κλείσει το εισιτήριό της για το Παρίσι. Η πυγμάχος αυτή αποσύρθηκε το 2012 και αφοσιώθηκε στον Αρνέλ, τον Αμάνι και τον Αμίρ. Επέστρεψε στις προπονήσεις το 2019 για να χάσει βάρος και κατέληξε στους Ολυμπιακούς Αγώνες δύο χρόνια αργότερα.

Η Νικόντα Σμιθ-Ντέιβις, μια ταλαντούχα τζουντόκα, ήταν 36 εβδομάδων έγκυος όταν διεξήχθησαν οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλά ελπίζει να είναι εκεί αυτή τη φορά.

Η Κέιτι Νίκολς, χάλκινη ολυμπιονίκης ιππασίας με το πατρικό της όνομα Μάρχαντ, επέστρεψε επίσης από την εγκυμοσύνη της φέτος για να στοχεύσει στο Παρίσι. Η πρώην επταθλήτρια έχει ένα καλό πρότυπο, αφού κάποτε προπονήθηκε μαζί με την Τζέσικα Ένις-Χιλ, την Ολυμπιονίκη του 2012 που κατέκτησε έναν Παγκόσμιο τίτλο και ένα ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο αφού έγινε για πρώτη φορά μητέρα.

Από τότε που αποσύρθηκε, η Ένις-Χιλ δημιούργησε μια εφαρμογή ορμονικής υγείας με την ονομασία Jennis που προσφέρει προγράμματα προπόνησης για εγκύους. Η Άλισον Φίλιξ, η Αμερικανίδα που έχει τα περισσότερα μετάλλια στίβου από κάθε άλλη γυναίκα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι μια ακόμη γυναίκα που προσπαθεί να βοηθήσει δημιουργώντας αθλητικά παπούτσια για εγκύους.

Η βρετανική ομάδα που θα πάει στο Παρίσι το επόμενο καλοκαίρι είναι πιθανό να περιλαμβάνει μητέρες σε διάφορα αθλήματα όπως πυγμαχία, τζούντο, κωπηλασία και ποδηλασία. Η Λόρα Γκάλαχερ, πρωταθλήτρια του τραμπολίνου που έγινε μητέρα τον Ιανουάριο μετά από μαραθώνιο τοκετό και απρογραμμάτιστη καισαρική τομή, δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι είναι μέλος ενός group chat στο WhatsApp με άλλες μητέρες αθλήτριες.

Αυτό το chat δημιουργήθηκε από το Βρετανικό Αθλητικό Ινστιτούτο (UKSI) για την παροχή υποστήριξης και επαγγελματικών συμβουλών με τη Δόκτωρα Κέιτ Χάτσινγκς, κλινική υπεύθυνη του UKSI για την υγεία των αθλητριών, να υποστηρίζει ότι τα πρότυπα είναι απαραίτητα για να βοηθηθούν οι μητέρες να επιστρέψουν στην κορυφή.

Όσο το κοινό λέει πως η προσπάθεια των παραπάνω μπορεί να φαίνεται τρελή ή να γίνεται απλά για τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς, φαίνεται αρκετά πιθανό να δούμε αθλήτριες να ανεβαίνουν στα βάθρα με τα παιδιά τους να τις παρακολουθούν και να τις θαυμάζουν.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]