Κολύμβηση: Σκάνδαλο με 23 Κινέζους που αγωνίστηκαν στους Ολυμπιακούς ενώ είχαν βρεθεί θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ

Πηνελόπη Γκιώνη
σκανδαλο με κινεζους κολυμβητες τοκιο 2020

bet365

Για σκάνδαλο ντόπινγκ και συγκάλυψης κατηγορείται η Κίνα αφού 23 αθλητές της βρέθηκαν θετικοί σε απαγορευμένες ουσίες πριν τους Ολυμπιακούς όμως τους επετράπη να αγωνιστούν και μάλιστα να νικήσουν μετάλλια.

Σοβαρό σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στον χώρο του αθλητισμού μετά την αποκάλυψη πως 23 Κινέζοι ελίτ κολυμβητές συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και μάλιστα κατέκτησαν μετάλλια ενώ μερικούς μήνες πριν είχαν βρεθεί θετικοί σε ελέγχους αντί ντόπινγκ.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με όσα αναφέρει η New York Times, είκοσι τρεις κορυφαίοι Κινέζοι κολυμβητές βρέθηκαν θετικοί στην ίδια ισχυρή απαγορευμένη ουσία επτά μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021, αλλά τους επετράπη να ξεφύγουν από τον δημόσιο έλεγχο και να συνεχίσουν να αγωνίζονται αφού κορυφαίοι Κινέζοι αξιωματούχοι τους απάλλαξαν κρυφά από τις κατηγορίες για ντόπινγκ και η παγκόσμια αρχή (WADA), που είναι επιφορτισμένη με την αστυνόμευση των ουσιών στον αθλητισμό, επέλεξε να μην παρέμβει.

Αρκετοί από τους αθλητές και τις αθλήτριες που βρέθηκαν θετικοί -συμπεριλα συμπεριλαμβανομβανομένης σχεδόν της μισής ομάδας κολύμβησης που έστειλε η Κίνα στους Αγώνες του Τόκιο- συνέχισαν να κερδίζουν Ολυμπιακά μετάλλια, μεταξύ των οποίων τρία χρυσά! Πολλοί εξακολουθούν να αγωνίζονται για την Κίνα και αρκετοί,μένης της δύο φορές χρυσής Ολυμπιονίκη Ζανγκ Γιουφέι, αναμένεται να διεκδικήσουν ξανά μετάλλια στους φετινούς θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Η Κίνα αναγνώρισε τα θετικά δείγματα σε έκθεση της ρυθμιστικής αρχής της για το αντιντόπινγκ, λέγοντας ότι οι κολυμβητές είχαν λάβει την απαγορευμένη ουσία άθελά τους και σε μικρές ποσότητες και ότι δεν δικαιολογείται η λήψη μέτρων εναντίον τους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι και άλλοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι οι κολυμβητές θα έπρεπε να είχαν τεθεί σε προσωρινό αποκλεισμό ή να είχαν τουλάχιστον γίνει δημόσια τα ευρήματα εν αναμονή περαιτέρω έρευνας. Οι ίδιοι τόνισαν πως η παράλειψη να γίνει κάτι τέτοιο οφείλεται στους Κινέζους αθλητικούς αξιωματούχους, στο διεθνές διοικητικό όργανο της κολύμβησης, την παγκόσμια ομοσπονδία World Aquatics, και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA), την παγκόσμια αρχή που επιβλέπει τα εθνικά προγράμματα ελέγχου ναρκωτικών.

Οι εν λόγω αρχές αποφάσισαν να μην ενεργήσουν παρά την ανταλλαγή email μεταξύ ενός Κινέζου αξιωματούχου αντιντόπινγκ και ενός κορυφαίου αξιωματούχου της παγκόσμιας ομοσπονδίας που φαίνεται να υποδεικνύει ότι μπορεί να υπήρξε παραβίαση και ότι θα έπρεπε, τουλάχιστον, να αναγνωριστεί δημοσίως. Ακόμη και αφού άλλοι εθνικοί και διεθνείς αξιωματούχοι αντιντόπινγκ παρείχαν επανειλημμένα στη WADΑ πληροφορίες που υποδήλωναν συγκάλυψη και ντόπινγκ από Κινέζους κολυμβητές, ο οργανισμός επέλεξε να μην προσπαθήσει να θέσει τους αθλητές προ των ευθυνών τους, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία» για να αμφισβητηθεί η εκδοχή της Κίνας για τα γεγονότα. Η WADA υπερασπίστηκε την απόφασή της να μην αναλάβει δράση, χαρακτηρίζοντας την κριτική αβάσιμη.

Το εν λόγω σκάνδαλο έχει προκαλέσει αναταραχή στον κόσμο του αθλητισμού αλλά και της κολύμβησης συγκεκριμένα καθώς από τους 23 αθλητές που φέρεται να έχουν λάβει απαγορευμένες ουσίες, αρκετοί κατέκτησαν Ολυμπιακά μετάλλια στους Αγώνες του Τόκιο στερώντας έτσι τη διάκριση από άλλους αθλητές.

Αξίζει να αναφέρουμε πως όλα τα δείγματα που λαμβάνονται την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων κρατούνται και επανεξετάζονται για 10 χρόνια.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Photo by Fred Lee/Getty Images
 

Τελευταία Νέα