Το επιφώνημα της αθλητικής προσπάθειας

Το επιφώνημα της αθλητικής προσπάθειας
Την Τετάρτη 10 Απριλίου, εγκαινιάζεται, στην «Ελληνογερμανική Αγωγή», η έκθεση φωτογραφίας «Defying Gravity» του Άγγελου Ζυμάρα.

Το πόδι, αντανακλαστικά, κρατά τον ρυθμό. Ένα σκονισμένο σύννεφο κάτω από το σύννεφο και λίγο χώμα πάνω από το χώμα, δίνουν το πρώτο χρώμα. Ύστερα το βλέμμα αναμετριέται με το πάνω-κάτω. Παραδίδεται και σώζεται από τον φακό. Μετά έρχεται το μέτρημα της ανάσας και το στοιχείο που μας ενώνει, το νερό. Καμία αντίσταση σε αυτό που μας γεννά, σε αυτό που μας δίνει δύναμη και κάλλος. Ο θαυμασμός μοιράζεται την προσπάθεια και το δάχτυλο γίνεται το μέσο για να αποτυπωθούν ο κόπος, η απελπισία και η μονάκριβη ελπίδα. Σε λένε φωτογράφο και πάντα μία αποστολή έχεις: να παγώσεις, για λίγο, για πάντα, τη στιγμή, να την κρατήσεις, να την κάνεις δική σου και μετά να την απελευθερώσεις. Το παιχνίδι, ο αγώνας, τα σπορ, οι αθλητές και ένας ενδιάμεσος, δύο, τρεις, τέσσερις, όλοι εμείς. Αυτοί που αγωνίζονται στον στίβο, στην πισίνα, στον χώρο της γυμναστικής, αυτοί που κάποτε κέρδιζαν πολέμους χωρίς να ρίχνουν σφαίρες, αυτοί που θυσιάζουν το «εγώ» τους για τον ανώνυμο θεατή, αυτοί που ξέρουν ότι υπάρχει κάποιος που τους ακινητοποιεί για λίγο, αυτοί δίνουν τα πάντα στον φωτογράφο, στον Άγγελο Ζυμάρα. Και αυτός επιστρέφει, όσο μπορεί, τη χάρη με τις εικόνες του. Την Τετάρτη 10 Απριλίου, εγκαινιάζεται η έκθεση «Defying Gravity» στην «Ελληνογερμανική Αγωγή» και τα καρέ του χρόνου, για λίγο, θα γίνουν δικά μας!

Καρτέρι στο αναπάντεχο


Ο Άγγελος Ζυμάρας, όπως και κάθε φωτογράφος, στήνει καρτέρι στο αναπάντεχο και πασχίζει να συλλάβει το μοναδικό. Κι αν στέκεται, το μυαλό τρέχει, τρέχει σαν κυνηγημένο και ακολουθεί τον Τεντόγλου, τη Μιλλούση, τον Εγγλεζάκη και άλλους επώνυμους ήρωες. Ένας παράλληλος αγώνας της εικόνας διεξάγεται. Και ο φωτογράφος πρέπει να ξέρει πότε θα πατήσει το κουμπί. Πρέπει να ξέρει τι θα κρατήσει και τι θα εγκλωβίσει στα στενά όρια του φακού. Και ο Ζυμάρας ξέρει…
Η συγκεκριμένη έκθεση αφορά πορτρέτα ελλήνων αθλητών που συμμετείχαν ή θα συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η «Ελληνογερμανική Αγωγή» εστιάζει στο φετινό θέρος, στον πυρετό της δόξας των Αγώνων του Παρισιού. Μέσα από το έργο του Ζυμάρα, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με την πνευματικότητα και τη δημιουργικότητα της τέχνης. Και ο φακός είναι η γέφυρα που ενώνει το σωματικό κάλλος, την ομορφιά της προσπάθειας με το δίχτυ της σύλληψης και της έμπνευσης. Το συνηθισμένο, το απαρατήρητο και το λαμπερό/μελαγχολικό ξαφνικό, αυτά θα δουν οι επισκέπτες της έκθεσης. Σκεφτείτε και αυτό: Η φωτογραφία είναι το αγέρωχο επιφώνημα της αθλητικής προσπάθειας και πάντα αξίζει να το βλέπεις.

Τεντόγλου

Το σοκ και δέος της εικόνας


Η έκθεση «Defying Gravity» τελεί υπό την αιγίδα της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας και του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Ο Άγγελος Ζυμάρας θέλει το σοκ και δέος της εικόνας να νικήσει το σοκ και δέος του κόσμου που ζούμε. Στόχος του να επικοινωνήσει στους μαθητές και το κοινό την ιδέα του φίλαθλου πνεύματος και του αθλητισμού ως θεμελιώδους κοινωνικού δικαιώματος. Μέσα από το έργο υπενθυμίζει τη σημασία της επιμονής στο ολυμπιακό ιδεώδες και στην προώθηση της κουλτούρας της ειρήνης, βασισμένης στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν κάτι έχει μείνει να θυμίζει τα ανόθευτα βήματα των Ολυμπιακών Αγώνων, αυτό είναι η φωτογραφία. Μια αχτίδα φωτός μέσα στο παγκοσμιοποιημένο/βιομηχανοποιημένο σκηνικό των Αγώνων. Και είναι το συναίσθημα που διατρέχει τις εικόνες, αυτό που ενώνει τις 40 επιλεγμένες φωτογραφίες αθλητικών διοργανώσεων. Σε αυτές το κοινό θα δει τους αθλητές είτε τη στιγμή που αγωνίζονται είτε λίγο μετά την προσπάθεια τους. Αυτοί υπερβαίνουν τον εαυτό τους και ο Ζυμάρας συλλαμβάνει την κορύφωση της υπέρβασης.

INFO
Ελληνογερμανική Αγωγή

«Defying Gravity»

Έκθεση φωτογραφίας Άγγελου Ζυμάρα

Εγκαίνια: Τετάρτη 10 Απριλίου και ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 10 – 23 Απριλίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 20:00 Σάββατο & Κυριακή 10:00-14:00.
Οδός Δημητρίου Παναγέα, 15351 Παλλήνη Αττικής
Τηλέφωνο: 210-8176700 www.ea.gr
Περισσότερες πληροφορίες: κ. Σούτος Κωνσταντίνος, τηλέφωνο επικοινωνίας 210-8176765

Λίγα λόγια για τον Αγγελο Ζυμάρα
Ο Άγγελος Ζυμάρας είναι επαγγελματίας φωτογράφος που ασχολείται κυρίως με την αθλητική φωτογραφία. Έζησε στο Λονδίνο για δεκαπέντε χρόνια. Σήμερα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο καλύπτοντας φωτογραφικά τις σημαντικότερες αθλητικές διοργανώσεις.

@Photo credits: Άγγελος Ζυμάρας