Οι ανιχνευτές της Nissan (vid & pics)

Πέτρος Πιτσίνης
Οι ανιχνευτές της Nissan (vid & pics)
Η Nissan εξελίσσει νέα συστήματα ασφαλείας για τα μοντέλα της με βάση το σύστημα παρκαρίσματος Around View Monitor (AVM), στο οποίο περιλαμβάνονται τέσσερις κάμερες στις γρίλλιες της μάσκας, στο πίσω καπό και στους εξωτερικούς καθρέπτες.

Οι εικόνες τους προβάλλονται σε μία οθόνη του κόκπιτ και έτσι μπορεί να ελέγχει ο οδηγός όλον τον χώρο γύρω από το αυτοκίνητο.

Τα πρώτα μοντέλα της ιαπωνικής μάρκας με τα συγκεκριμένα συστήματα ασφαλείας θα αρχίσουν να τοποθετούνται ήδη από το 2012, θα σκανάρουν ουσιαστικά τον περιβάλλοντα χώρο και θα φρενάρουν αυτόματα το όχημα, αν διαπιστώσουν ότι κατά τη διάρκεια επιτόπιων ελιγμών (π.χ. σε διαδικασία παρκαρίσματος) υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο σύγκρουσης με κάποιο εμπόδιο ή άνθρωπο.

Η Nissan επεξεργάζεται τις εικόνες από τις κάμερες με ένα σύστημα πολλαπλών αισθητήρων, που προειδοποιεί τον οδηγό ηχητικά και οπτικά με ένα φωτάκι που αναβοσβήνει, για την ύπαρξη άλλων οχημάτων στη νεκρή γωνία του αυτοκινήτου. Όταν κινείται μάλιστα το όχημα με την όπισθεν, μπορεί να καταγράψει και κινητά αντικείμενα, όπως π.χ. πεζούς, οπότε ενεργοποιούνται και πάλι οι προειδοποιητικές ενδείξεις.

Μέσα στο αυτοκίνητο υπάρχει επίσης ένας αισθητήρας, που λειτουργεί σαν ραντάρ και μετρά τις ταχύτητες και τις αποστάσεις των προπορευόμενων οχημάτων. Αν κόψει ταχύτητα το προπορευόμενο αυτοκίνητο και μειωθεί επικίνδυνα η απόσταση μεταξύ των οχημάτων, τότε όχι μόνον προειδοποιείται άμεσα ο οδηγός, αλλά τεντώνουν αυτόματα οι ζώνες ασφαλείας όλων των επιβατών για αποτελεσματικότερη προστασία σε περίπτωση σύγκρουσης.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!