Το τρίπτυχο της «ερυθρόλευκης» επιτυχίας
Ο Ολυμπιακός πέτυχε την έκτη του νίκη μακριά από το ΣΕΦ και μετά το Καζάν πλησίασε ακόμη περισσότερο στο πλεονέκτημα της έδρας. Το έγραψα και στο blog πριν το ματς, αποτελεί τεράστια μαγκιά του Ολυμπιακού που στη φετινή διοργάνωση από Ιανουάριο μήνα ασχολείται με το πλεονέκτημα και όχι με την πρόκριση. Σε μία διοργάνωση στην οποία δεν έπαιξε πέρυσι καν στα playoffs.
Απέναντι στην Ούνικς απέδειξε επίσης πως οι λύσεις στο ρόστερ είναι πολλές. Χωρίς Σπανούλη, χωρίς Λοτζέσκι, χωρίς Γιανγκ και όμως όχι μόνο επικράτησε, αλλά το έκανε και εύκολα.
Για να σας προλάβω εννοείται πως αν οι Πειραιώτες αντιμετώπιζαν μία πιο ποιοτική ομάδα, τα προβλήματα αυτά δε θα μπορούσαν να τα κρύψουν. Το πρόγραμμα όμως τον έφερε απέναντι στην Ούνικς και δε μπορούμε να χρεώσουμε για αυτό τον Ολυμπιακό.
Οι «ερυθρόλευκοι» έφυγαν πανηγυρίζοντας από το Καζάν για τρεις λόγους: τρίποντα, άμυνα στον Λάνγκφορντ και ψυχραιμία στο τελευταίο πεντάλεπτο.
Πάμε να τους αναλύσουμε….
ΤΡΙΠΟΝΤΑ
Αυτά που είδαν τα μάτια μου στο πρώτο δεκάλεπτο ήταν αφύσικα. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με 5/5 τρίποντα, τελείωσε την περίοδο με 7/10 και το ημίχρονο με 10/15!
Τα έβαζαν όλα σε τέτοιο βαθμό που έπιασα δυο φορές τους παίκτες που ήταν στον πάγκο εκείνο το διάστημα να έχουν ένα χαμόγελο απορίας στο πρόσωπο τύπου «μλκ τα βάζουμε όλα από παντού».
Ο Μάντζαρης σκόραρε μετά από ντρίμπλα, με στατικό σουτ, δημιούργησε δύο καλάθια από δικά του ποσταρίσματα. Ο Παπανικολάου χωρίς ίχνος δεύτερης σκέψης σούταρε. Ο Γκριν επιβεβαίωσε το ψευδώνυμο που του έχει δώσει ο Ιωάννου, ο Πρίντεζης, ο Αγραβάνης και ο Ουότερς είδαν «φως» και ακολούθησαν σε αυτό το κρεσέντο πίσω από τα 6.75.
Πραγματικά οπλοπολυβόλα ή «Καλάσνικοφ» για να τιμήσουμε και το μουσείου του συγκεκριμένου κυρίου το οποίο κοσμεί το Καζάν. Όλα όμως ήταν άριστες επιλογές, εκτός από ένα άστοχο του Μάντζαρη στον αιφνιδιασμό.
Ανέκαθεν έχω αναφέρει την τετραπλή χρησιμότητα ενός εύστοχου σουτ τριών πόντων, αλλά μία υπενθύμιση δε βλάπτει.
Τρεις πόντοι στο ταμπλό, φτιάχνει τη ψυχολογία της ομάδας, «πληγώνει» τη ψυχολογία της άμυνας και κυρίως ανοίγει χώρους δράσης στη ρακέτα αφού η άμυνα αναγκαστικά τραβιέται πιο μακριά για να μαρκάρει.
Με τέτοια ποσοστά και φυσικά το τελικό 14/25 δύσκολα μπορεί να χάσει ομάδα.
ΑΜΥΝΑ ΣΤΟΝ ΛΑΝΓΚΦΟΡΝΤ
Χίλια συγχαρητήρια στο προπονητικό τιμ. Σε όλους. Δεν είναι μόνο ο Σφαιρόπουλος, μην το λησμονούμε αυτό.
Ο Ομπράντοβιτς έπαιξε τον Λάνγκφορντ με παγίδες, ο Μπαγκάτσκις ζώνη, ο Ολυμπιακός με ψηλότερο παίκτη μπροστά του.
Ξεκίνησε ο Παπανικολάου και τον ανέλαβε μετά ο Παπαπέτρου. Με αυτόν τον τρόπο ο Λάνγκφορντ δυσκολευόταν να εκτελέσει γιατί είχε ψηλότερο παίκτη μπροστά του ο οποίος είχε μόνιμα κι ένα υψωμένο χέρι.
Αν π.χ. πήγαινε ο Μάντζαρης ή ο Ουότερς πάνω του, τότε θα σούταρε ανενόχλητος από το ύψος που θα ήθελε.
Επίσης βασική αρχή της άμυνας πάνω στον Αμερικανό ήταν να τον οδηγούν δεξιά κόβοντας το αριστερό του χέρι και να του αφήνουν διάδρομο προς τα μέσα. Δεν ήθελαν να πάει αριστερά και δεν ήθελαν να σουτάρει. Ας έμπαινε μέσα και ας σκόραρε μπροστά στον Μιλουτίνοφ ή στον Μπιρτς…
Απόλυτα πετυχημένη η άμυνα του Ολυμπιακού στον πρώτο σκόρερ της Euroleague.
Και θα αναρωτηθεί κάποιος «ρε Μελάγιες πλάκα μας κάνεις, 25 πόντους έβαλε. Μόνος του πήγε να το γυρίσει»…
Και έρχομαι κι απαντώ με τον ακόλουθο τρόπο για να αποδείξω το λάθος σκεπτικό σας:
Ο Λάνγκφορντ είχε 6/15 δίποντα, 3/8 τρίποντα, 4/4 βολές, 7 ασίστ και 3 λάθη. 15+8+2 (μισές βολές)+7+3=35 κατοχές. Ξέρετε πόσες είχε όλη η Ούνικς; 76.
Ο Λάνγκφορντ είχε 35/76 κατοχές της ομάδας του εκνευρίζοντας αφόρητα τους συμπαίκτες του αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του αγώνα.
ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ
Ήταν φυσικό κι επόμενο να αντιδράσει η Ούνικς, όπως ήταν φυσικό κι επόμενο να σταματήσει να «ρολάρει» τόσο καλά η επίθεση του Ολυμπιακού. Οι Ρώσοι πλησίασαν στους 8 πόντους, πίστεψαν στην ανατροπή και ο Σφαιρόπουλος πήρε τάιμ άουτ κι ακολούθησαν επί σειρά….
1. Ποστάρισμα του Πρίντεζη και καλάθι.
2. Ποστάρισμα του Πρίντεζη, άστοχο και φόλοου (γκολ φάουλ) του Μιλουτίνοφ.
3. Ποστάρισμα του Πρίντεζη και φάουλ (1/2 βολές).
Δε θα φτάσω πιο μετά στα δύο τρίποντα του «Πριντ». Δεν χρειάζεται. Ο Σφαιρόπουλος ακούμπησε τη μπάλα στον πιο έμπειρό παίκτη του, απείλησε από το low post και δικαιώθηκε απόλυτα.
Ούτε «πλημμύρα», ούτε πανικός. Καθαρή σκέψη και ψυχραιμία.
ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ
Ο Ολυμπιακός πρέπει πάση θυσία να νικήσει τη Ζαλγκίρις την ερχόμενη εβδομάδα. Δε θα είναι εύκολο. Τρεις σερί νίκες έχει η ομάδα του Γιασικεβίτσιους έχοντας επικρατήσει των Νταρουσάφακα, ΤΣΣΚΑ και Μπαρτσελόνα.
Και μην ξεχνάμε πως κάτι τέτοια ματς βρίσκει ο Ολυμπιακός και τα κάνει… θάλασσα και τρέχει μετά.
ΥΓ: 19 ασίστ χωρίς τον Σπανούλη στο παρκέ είναι τεράστιο στατιστικό στοιχείο κι έχω την εντύπωση πως είναι και σπάνιο. Μάντζαρης 6, Παπανικολάου 4, Πρίντεζης 4.
ΥΓ: Ότι θα έφτανε η στιγμή να φάμε Burger King κατά παραγγελία του ίδιου του Γκατζούλη, δεν το περίμενα ποτέ. Πολύ περισσότερο οι παίκτες φυσικά οι οποίοι δε μπορούσαν να το πιστέψουν.
ΥΓ 3: Ο Αγραβάνης στα 14΄ που αγωνίστηκε ήταν εντυπωσιακός στην άμυνα. Μέχρι και τον Λάνγκφορντ σταμάτησε ύστερα από αλλαγές που είχε βρεθεί πάνω του.
ΥΓ 4: Πάνω που έχει γεμίσει τον κόσμο κι εμένα με αμφιβολίες, κάνει αυτό το ματς ο Γκριν. Πόσα χρόνια έλειπε αυτό το ένας εναντίον ενός που διαθέτει ο Αμερικανός; Πάρα πολλά. Ένας παίκτης που να μπορεί να δημιουργεί ρήγμα χωρίς τη βοήθεια σκριν.
ΥΓ 5: Οι δουλειές που κάνουν στο παρκέ οι Μάντζαρης, Μιλουτίνοφ, Παπαπέτρου και Παπανικολάου και δεν αποτυπώνονται στη στατιστική είναι τόσες πολλές και τόσο σημαντικές για τον Ολυμπιακό.
ΥΓ 6: Ο Πασούτιν τι όνειρο είδε κι έπαιζε hedge out στον Μάντζαρη; Ούτε ο ίδιος ο Βαγγέλης δεν το πίστευε.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.